vineri, 28 mai 2010

Esti bugetar cu datorii la banci? Spune-le Pa! pe motiv de forta majora!

Taierea de salarii si pensii operata cu mare curaj de micul Mop din mana Presedintelui Basescu se bazeaza pe articolul 53 din Constitutie. Care afirma ca "exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Masura trebuie sa fie proporţionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii".

Asa deci, masura trebuie sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu (nu poti sa tai 25% de la cel cu 10.000 lei si numai 2% de la cel cu 800, ca nu se mai incadreaza in acest articol operatiunea de taiere a cheltuielilor bugetare cu barda), iata de ce nu se reduce fondul de salarii cu 25% cum doreau oamenii de bun simt ci fiecare angajat pierde un sfert din retributie, indifferent de competente si rezultatele anterioare. Ce sa-i faci, asa se intampla cand trebuie sa te prevalezi de forta majora pentru a echilibra excesele si inconstienta in ceea ce priveste administrarea banului public pe care tu insuti le-ai tolerat si practicat.

Vreau insa sa va sugerez ceva. Daca taierile de salarii si pensii reprezinta un caz de forta majora, de ce nu ar invoca toti cei care se confrunta cu scaderea veniturilor acelasi caz de forta majora cand e vorba de plata ratelor la credite? Eventual in justitie? Sunt sigur ca bancile vor intelege situatia, din moment ce baba Leana, care isi pierde 100 din cele 700 de lei din pensie este rugata official sa o faca. Putina solidaritate domnilor bancheri, restantierii se confrunta cu o situatie de forta majora, asa cum si dvs va confruntati cu una cand a trebuit sa fiti salvati din bani publici. Avand in vedere ca aceasta criza vi se datoreaza in exclusivitate, ce va costa sa mai inchideti ochii? Oricum veti fi salvati de faliment oricate excese veti comite in viitor, fiind in general prea mari pentru a fi lasati sa va prabusiti. Incepeti deci cu un exces de marinimie, chiar daca vi se pare o munca supraomeneasca. Fiti solidari!

4 comentarii:

  1. :)) Oh da!!!
    Felicitari pentru post. Foarte bine observata diferenta intre cei care platesc si cei care beneficiaza.
    Ce nu am inteles este care e pericolul in ce priveste:
    apararea securitatii nationale,
    sau a ordinii,
    sau a sanatatii ori a moralei publice,
    dar a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; sau cu desfasurarea instructiei penale;
    sau cu prevenirea consecintelor unei calamitati naturale...
    Singurele calamitati naturale ce au dus la aceste masuri au fost guvernarile din ultimii ani. Iar aceste masuri nu previn guvernarile viitoare!

    Trist este ca vor trebui sa plateasca inapoi sumele retinute amplificand caderea economica de anii viitori.

    RăspundețiȘtergere
  2. exact...plus ca de la anul intra in plata si imprumjutul de la FMI, ca scadenta e scurta aici..iar refinantarea costa mai mult...ma rog, vremuri interesante, vorba chinezilor

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mai intrebat si pe blogul lui Moise Guran altceva... mai practic.
    Cu art. 53 aplicat in cazul pensionarilor se inlesneste o eventuala nationalizare, de ce nu, a depozitelor din banci.

    "Securitatea" nationala ar putea fi prescurtata... SECURITATE... si atat. :D

    RăspundețiȘtergere