joi, 13 mai 2010

Solutie de criza: Sa nu faci ce zice popa, fa ce face popa!

Citesc si ma crucesc. Ia uitati ce comunicat vine de la Patriarhie via Mediafax:

"Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare. Potrivit reprezentantilor BOR, a opri lucrarile deja incepute nu inseamna doar restrangerea unei activitati cu scopul economisirii de bani, ci si o "consacrare a esecului" unui lucru bine inceput, cu speranta, dar nefinalizat."De aceea, tocmai pentru a depasi atat criza morala si spirituala, cat si pe cea financiar-economica actuala, consideram ca trebuie continuate lucrarile la bisericile aflate in constructie, chiar daca ritmul de executie va fi mai lent. In plus, continuarea lucrarilor de construire a bisericilor, ca si inceperea construirii altora, asigura noi locuri de munca si combate individualismul prin cultivarea spiritului comunitar de solidaritate sociala", se arata in comunicatul de miercuri al Patriarhiei Romane.

Adica toata lumea strange cureaua iar tagma preoteasca vrea in continuare bani de la buget pentru constructia de SRL-uri ale credintei cu plata la negru. Sunt prea dur? Vi se pare altceva biserica din colt decat o afacere personala a “parintelui”?.Poate nu vi s-a cerut de la obraz un tarif piperat la inmormantare/nunta/botez? Si nici n-ati auzit de preoti care sunt in stare sa lase mortul pe masa daca nu primesc cat cer? Foarte bine, daca vor popii sa continue cu miloaga la Guvern, sa primeasca in continuare alocatii pentru lacase de cult in care sa cultive “solidaritatea” in conditiile in care pensionarilor cu cateva sute de lei li se ia inflexibil 15%, propun sa ne dea bon fiscal la Biserica pentru orice achizitie de bun sau serviciu, de la lumanari la slujba pentru cununie!

Eu unul promit solemn sa monitorizez si actiunile Bisericii in vremuri de criza, care nu e numai spirituala. Ca n-am vazut cantine ale saracilor si lacasuri pentru orfani si vaduve pe banii Patriarhiei desi Slava Domnului, Bisericii i s-au inapoiat intr-o veselie bunuri si proprietati in ultimii ani. Ma rog, daca habotnicia oficiala functioneaza in vremuri de austeritate, va sfatuiesc sa va declarati gospodaria lacas de cult, de rugaciune, uniune spirituala, ma rog, ce se poate inventa, poate primiti o subventie, o reparatie gratis, ceva. Poate scapati si mai putin dramuiti de vamesii fiscali ai lui Boc. Daca v-ati intrebat nedumeriti cum se face ca Biserica ca institutie e prima la incredere in Romania (asimilata probabil cu...Dumnezeu) iar popii nu mai figureaza in topul increderii la categorii profesionale (conform ultimului sondaj realizat de Reader's Digest, romanii au votat 90% pentru piloti, 89% pentru pompieri si 84% pentru farmacisti), aveti in comunicatul Patriarhiei de ieri unul dintre raspunsurile posibile.

PS: Pentru ca presimt ca voi fi acuzat de ateism dupa postul de mai sus, vreau sa adaug ceva. Dumnezeu nu domiciliaza intre 4 pereti, oricum i-am boteza. Dumnezeu e in fiecare dintre noi, mai mult sau mai putin sufocat de orgolii marunte si vise de parvenire si daca nu-l descoperiti in mod real singuri, sunt sanse reduse ca un intermediar sa va ajute s-o faceti. Cu atat mai mult cu cat in Romania, in majoritatea cazurilor si in aceasta chestiune, se utilizeaza comisioane de intermediere mari la servicii de slaba calitate (ma refer la preotii cu vocatie de functionar)

2 comentarii:

  1. Eu si in rai vreau sa ajung pe baza de contract (factura si chitanta).
    Fata de ce promite biserica “bernie” madoff si goldman sunt bebelusi.
    Desi sunt credincios, oarecum sunt in conflict cu toate religiile, deorece fiecare si-a depus propriul "brevet" asupra creatiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. "fa ce face popa "....o biserica.Si dupa ce o terminati va rog la un nou articol !

    RăspundețiȘtergere