miercuri, 18 mai 2011

Conditia jurnalistului. Sau de ce ziaristii sportivi il merita pe Mitica Dragomir si viceversa

Ce cauta un text despre fotbal pe un blog de economie, mai ales ca autorul nu are atatea resurse de masochism incat sa se mai uite la meciuri? Aveti putintica rabdare, nu e doar despre fotbal, e despre intoxicarile de presa, o ditamai talpa pusa imaginii jurnalismului sportiv. Dar sa nu va mai fierb. In preziua “finalei” campionatului, GSP iese cu o stire bomba: meciul Pandurii-Otelul se rejoaca, asa a decis TAS!” Impact psihologic imens, din favorita (1 punct avans) Otelul se transforma in challenger. Nu le este suficient egalul pentru a-si conserva sansele de a termina pe primul loc, trebuie sa invinga cu orice pret!

Acum, poate va intrebati care erau sursele jurnalistilor? Citez:
“Conform surselor Gazetei, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne va dicta ca meciul cu Pandurii să se dispute, iar gălăţenii ar putea rămîne fără cele trei puncte cîştigate în februarie la "masa verde". Zilele trecute, TAS le-a trimis celor de la Ligă o hîrtie prin care îi ruga să le traducă mai multe paragrafe din regulamentul LPF. Apoi, a revenit şi a vrut să afle dacă în istoria fotbalului românesc a exitat vreun precedent în condiţii asemănătoare: "S-a mai întîmplat vreodată ca o echipă să nu fie programată din cauza datoriilor?". Răspunsul Ligii a fost negativ, iar elveţienii au anunţat sec: "Ok, luni veţi avea verdictul nostru!". Aceleaşi surse susţin că LPF a primit semnale că meciul se va juca şi că Vasile Avram a fost deja anunţat să delege o brigadă la mijlocul săptămînii viitoare: "Sîntem obligaţi să-l programăm înainte de ultima etapă, deci pînă pe 21 mai! Probabil că se va juca miercuri sau joi, cel tîrziu". Astfel, titlul se va decide în ultima etapă şi, pe lîngă timişoreni, vasluienii mai speră şi ei, mai ales dacă înving mîine Sportul”.

Imi cer scuze daca v-am plictisit cu atatea paragrafe despre dramoletele fotbalului intern. Carevasazica: 1) cineva de la TAS a pus niste intrebari si apoi a incheiat insinuant, “luni veti afla verdictul nostru” (l-au dat apoi marti sau miercuri, fara sa mai anunte "sursele" GSP!), jurnalistii Gazetei incercand sa induca ideea ca acesta nu putea fi decat unul, cel favorabil…Timisoarei. 2) “sursele” Gazetei au primit semnale ca meciul se va rejuca. Asta e facatura tare inabila. N-o sa intreb care surse, dar pot intreba ce fel de semnale mai Dan Udrea si Catalin Popescu? Si sa nu imi spuneti ca spatiul redus in care trebuie sa inghesuiti articolasele voastre n-a permis derularea unei investigatii, sau macar niste intrebari suplimentare aplicate “surselor”.

Ma rog, articol-bomba, titlu-petarda, intoxicare-ca la carte. Este de prisos sa va mai spun ca luni deja tonul era altul in GSP, Otelul care invinsese in derby era ca si campioana, desi cu doar o zi in urma rejucarea meciului cu Pandurii urma sa prelungeasca suspansul din campionat. Ma rog. Azi, un articol "inocent": “Oţelul CAMPIOANĂ! Pandurii au fost anunţaţi de TAS: "Meciul cu Oţelul nu se va disputa" Din pacate, nu semneaza tot Matei Udrea, e “anonim”. Un singur lucru in incheiere: daca tot se bate toba cu sumele de transfer, salarii de jucatori si antrenori, etc, de ce n-am specula si noi? Oare cat o fi costat primul articol, cel cu rejucarea meciului Pandurii-Otelul? Ce parere aveti?

4 comentarii:

  1. Bravos ! Excelent articol !

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai daca sint tot la mogul, boala se ia. Uite asa se duce dracului meseria de jurnalist adevarat in toate domeniile presei, cu Academii de presa gen a Intactului, cu fatuci si semnaturi de anonim. Chiar, cine s-o inscrie acolo cu asemenea lectori si cu o asa umbrela? Hamesitii sau dezinformatii?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu pariez pe varianta 3 cu hiperinflatie - miscari sociale - razboi planetar sau macar 75% - decimarea populatiei (vezi declaratiile "alesilor care o sa scape" gen bill gates si nu numai)..... dupa aceea introducerea guvernului mondial salvator si a monedei unice mondiale.

    Suna foarte foarte plauzibil, ce zici ?

    RăspundețiȘtergere