joi, 26 august 2010

BCR: o noua mostra de nesimtire

Cine asuda din greu pentru acoperirea ratelor lunare la banci a aflat deja de Ordonanta de Urgenta 50/2010. In esenta bancilor li se cere sa lege dobanzile de un indice de referinta (Robor/Euribor/Libor-in functie de valuta creditului) la care sa se adauge o anumita marja, masura valabila atat in cazul imprumuturilor noi cat si a celor deja acordate. Asta pentru a nu mai incremeni bietul debitor rambursand la dobanzi de doua cifre desi unele dobanzi de referinta sunt la minime istorice.

Ce a inteles din asta BCR? Un amic a primit o convocare din partea bancii la o discutie, omul platind 10% pe an la un imprumut in…euro, obtinut in urma cu 3 ani, imprumut de…60.0000 euro cu ipoteca. Adica, in Romania BCR te jupoaie cu 10% pe an la credite ipotecare, desi in zona euro Euroborul e ceva peste 1%. Omul are insa in contract un algoritm de calcul al dobanzii de genul: marja de 1,5% aplicabila peste dobanda de referinta a bancii.

Ce vrea BCR? Sa inlocuiasca dobanda de referinta proprie, cu Euribor plus diferenta dintre dobanda de referinta proprie si Euribor!! Adica sa nu se schimbe nimic iar clientul sa plateasca tot 10%! Ba da, ceva tot se schimba, e batuta in cuie marja de 1,5% plus 7%, adica victima bancii va plati inca 27 de ani 8,5% peste Euribor! Va dati seam ace fericire peste cativa ani cand Euriborul va sari si el peste actualul nivel? Sa ajungi la vreo 15% in 5-10 ani multumita baietilor de sub pulpana Erste, ce incantare…Si n-am pomenit inca nimic de riscul valutar!. La modul asta rauvoitor de a interpreta legile si Provident se poate declara ca are dobanzi raportate la Robor. Robor plus 100%!!! Na, protestati!...Sfatul meu imperativ: dati bancile in judecata, acum aveti o baza legala. Daca banca nu transforma repede dobanda proprie in Eurobor/Libor/Robor, adica dobanda de referinta la nivel international/national pentru respectivul imprumut, lasati justitia sa transeze nivelul dobanzilor. Si, nu uitati, judecatorii sunt si ei oameni, multi dintre ei debitori la randul lor. Adica inteleg si legea, si situatia celor care se sufoca platind rate.In plus, nu strica sa luati o pauza la plata ratelor, cat se transeaza speta in cauza, nu?

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred că e posibil să se stabilească formula doar la nivelul Euribor/Libor/Robor. Dar cel puţin dacă marja bancii ar fi cea din momentul semnării contractului. Cu valoarea de atunci ne-au prins în plasă. Acum marjele băncilor sînt foarte sus din cauza valorilor coborîte ale indicilor de referinţă şi băncile vor specula momentul.

    RăspundețiȘtergere
  3. La chestia cu pauza la plata ratelor te inseli. P'alea trebuie sa le platesti oricum pana la pronuntarea unei sentinte definitive . In cazul in care ai castig de cauza banca iti va restitui(compensa) sumele achitate in plus. Ce te faci daca pierzi? Tb sa platesti toate ratele neachitate la care se adauga dobanzi penalizatoare plus cheltuielile de judecata.

    RăspundețiȘtergere