marți, 26 octombrie 2010
Acumularea de bunuri vs acumularea de privilegii
S-au inmultit postarile pe blogurile “libertariene”in care se condamna cu elan socialismul. Oamenii se tem probabil ca actuala criza va pune in discutie insusi maria-sa Capitalismul si se comporta precum propagandistii comunisti care infierau lumea capitalului acum peste 20 de ani. In fond, la nivelul instinctului de supravietuire..sociala, ce mare diferenta intre capitalism si comunism?. Intr-un sistem se acumuleaza cu pasiune bunuri materiale, “active”, in celalalt sunt la mare pret privilegiile pe linie de partid, cireasa pe tort fiind dreptul de a-i comanda/controla pe altii. Pe unii sistemul ii invata sa se simta in siguranta acumuland posesiuni, pe altii sa adune functii. Miliardarul de top 300 si activistul de partid sunt simbolurile reusitei individuale in cele doua sisteme. Care va e mai simpatic? Comunismul a batut toba in jurul egalitarismului prin urmare oamenii au inceput sa vaneze functiile in partid in locul bunurilor materiale, pozitii care confereau privilegii si reprezentau reteta reusitei in viata. In schimb, capitalismul a scos in fata proprietatea privata iar rezultatul este celebrul procent 80-20 (20% din populatie detine 80% din avutia nationala). Eu am avut "sansa" sa simt pe pielea mea derapajele socialismului si am beneficiat in ultimii 20 de ani si de “realizarile” capitalismului, inclusiv actuala criza. Cred sincer ca proprietatea privata trebuie descurajata dincolo de anumite valori care depasesc strictul necesar pe mai multe generatii, ca sa nu mai ajungem la anomalii gen Patriciu, Vantu, Bill Gates, etc. Impozitare progresiva pe venituri deci, taxe nemiloase pe proprietate, mai ales cand lista proprietatilor se transforma in cearceaf. Nici egalitarism fortat, dar nici polarizare extrema sau bantustanizare. O societate cat mai apropiata de modelul nordic.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Este ideal modelul nordic....dar nu se poate aplica decat la ....nordici. Istoric, vedeti organizarea sociala si economica a triburilor din "fiorduri", simbolul Wallhalei,s.a.m.d. Chiar credeti ca asa ceva se poate aplica in proportie de 5 % macar in aceasta amestecatura de romani (trupe auxiliare siriene, dalmatice, palestiniene, latini fara pamanturi in pen. Italica si fara "spaga" sa primeasca mai aproape,etc.) triburi de daci salbaticite, apoi cumani, bulgari, huni, avari....mai incolo : turci, albanezi....., rromi.....
RăspundețiȘtergereDe ce Balcanii sunt "butoiul cu pulbere" al Europei ? Pentru ca nu sunt popoare aici...doar grupuri de populatii corcite de 17oo si ceva de ani.
foarte de acord cu articolul
RăspundețiȘtergereLasa tati panseurile astea "profunde", zi-ne mai degraba pe aia cum Milton Friedman era un fascist ...
RăspundețiȘtergereMilton Friedman era un bou rau intentionat...ca mai exista si boul candid...parerea mea...
RăspundețiȘtergereCorect mi se pare ce spui si mie. Chiar daca e putin utopic sa ajungem la acel echilibru social al nordicilor, prin vorba buna. La romani mai ales, deocamdata functioneaza bine metalitatea de turma. Precum oile mitologiei noastre, la fel cetatenii humanoizi viseaza cu ochii deschisi proiectandu-si nevoia inconstienta de dictatori/ zbiri/ tortionari, cumparand in acelasi timp orice zboara. O turma dezorganizata ce pune usor botul (statistic vorbind, exceptiile sa taca) la orice zboara frumos ambalat, doar-doar vecinul nu va apuca la ea (da-l dreacu p'ala!)
RăspundețiȘtergereNu vi se pare ca, in ciuda aparentei libertati garantate prin legi si polemici populiste, in prezent s-a recreat intr-o masura semnificativa, un univers socio-mental de tip concentrationar? In care, fostii tortionari ce puteau fi clar identificati in trecut (turnatorii, animalele bipede din puscariile comuniste, mancatorii de rahat din partid) sunt in prezent coafati si miros a parfumuri fine de mall, insa musca la fel de mult din libertatea individului prin: inselatorie garantata prin legi confuze, manipulare constanta prin media, lipsa unei viziuni de viitor pentru natiunea romana, lipsa unor strategii de aplicare a viziunii anterioare?
In ritmul asta, am senzatia ca dintr-o "natiune" cu o constiinta colectiva coerenta, parca s-ar urmari dezbinarea in factiuni cat mai mici, daca s-ar putea in indivizi alienati, spalati pe creier, dar buni contribuabili pentru altii care stiu ce vor si au si parghiile de control.
Poate doar exagerez, ce bine ar fi!
Salut!
RăspundețiȘtergereMi-am trimis sa-ti trimit link-urile catre un tip care are un fel de raspunsuri la intrebarea despre diversificarea investitiilor pe care i-ai pus-o lui Horia. Eu ii citesc in mod frecvent si pe Horea si pe Illia. Mi se par doi tipi bine intentionati si competenti pe domeniile lor de baza: imobiliarele si respectiv bursa.
Blogul tau il citesc si imi plac tare mult comentariile pentru ca au o componenta spirituala minunata, pe langa continutul economic.
Iata aici link-urile:
http://www.realinromania-blog.com/cum-sa-scoti-profit-maxim-din-5000-10000-euroghid-de-supravietuire-in-timpul-crizei/
http://www.realinromania-blog.com/cum-sa-scoti-cat-mai-mult-profit-din-50000-de-euro/
http://www.realinromania-blog.com/cum-sa-scoti-profit-maxim-din-100000-euro/
Daca nu l-ai citit inca pe Illia, o sa-ti faca placere sa-l descoperi. Face niste analize economice extraordinare, mie cel putin mi se par cele mai realiste si echilibrate.
Aici sunt niste exemple:
http://www.realinromania-blog.com/piata-imobiliara-din-romania-de-ce-2011-va-fi-mult-mai-dificil-decat-2010-prima-parte/
http://www.realinromania-blog.com/pia%C8%9Ba-imobiliara-din-romaniade-ce-2011-va-fi-mult-mai-dificil-decat-2010/
http://www.realinromania-blog.com/2010/09/
Iti urez o seara faina!