Dupa ce au ramas cam fara gloante ducandu-si dobanzile de politica monetara aproape de zero, reprezentantii mai multor Banci Centrale incearca sa lupte impotriva deflatiei cu declaratii sforaitoare (aici exceleaza Bernanke), aratand pietelor pisica cumpararii de bonduri guvernamentale, altfel spus tiparind bani.
De ce ar trebui sa se duca acesti bani in preturi cata vreme sectorul privat nu prea mai vrea sa auda de credite iar persoanele fizice sunt deja supraindatorate? Cat timp banii proaspat emisi electronic nu circula prin economie, de ce am avea preturi mai mari? Sigur, scenarii se pot imagina oricum. De pilda, banii dati cu generozitate de bancile centrale la dobanzi insignifiante sau chiar fara dobanda vor ajunge sa umfle speculativ cotatiile unor active. Pana acum au facut-o cu bursele de actiuni, de ce nu s-ar repeta schema cu bursele de marfuri, ca in 2008 cand pentrolul ajunsese la 150 dolari/baril?
Eu nu cred ca asta se va intampla, eventual nu pe termen lung. In conditiile in care cererea se contracta, o crestere a pretului va duce la si mai putine achizitii din partea consumatorilor. Iar achizitii mai mici inseamna stocuri mai mari si inevitabil locuri de munca eliminate de companii. Si isi mai permite cineva un somaj mai mare decat cel deja existent? Sa nu uitam de componenta electorala a oricarei strategii economice. Si sa nu uitam nici deficitele in crestere. Cata vreme isi vor mai permite statele sa amane cresterea impozitarii? Or, cu impozite mai mari si cheltuieli publice taiate, parca nu privesti cu simpatie preturile mai mari de la piata, nu? Si poate te gandesti sa pui stampila pe altcineva la proximele alegeri…
Daca vor neaparat inflatie, autoritatile ar putea sa copieze modelul romanesc de la inceputul anilor ’90. Cresti pensiile si salariile si preturile nu au cum sa stea pe loc. Din pacate, multe din bondurile deja emise sunt legate de inflatie iar asta tempereaza zelul autoritatilor in a fabrica bani noi. In plus, daca in Romania schema a functionat si relativ repede inflatia a sarit de 100%, asta a fost posibil si datorita faptului ca economia nu era privatizata iar plata salariatilor si pensionarilor revenea in sarcina bugetului de stat. Or, in conditiile in care grosul salariatilor muncesc la privat iar pensiile sunt platite tot de fonduri private, e mai greu de imaginat o crestere conjugata a veniturilor in economiile dezvoltate.
A, ca tot am vorbit de inflatia de 100-200% din acele vremuri de trista amintire din Romania. Cine oare patrona tiparitul de bani din fruntea BNR in acele vremuri? Element ajutator: respectivul este unul dintre cei doi reprezentanti ai Romaniei in Comisia Trilaterala care s-a reunit recent la Bucuresti. Celelalt este viitorul Prim Ministru al Romaniei, in cazul in care Guvernul Boc pica inainte de alegerile din 2012 sau o majoritate cu PSD in frunte construieste Guvernul dupa (pe ce pariem?).A, sa nu uit, am observat ca din lista membrilor comisiei prezenti la Bucuresti la sf saptamanii trecute facea parte si Marek Belka, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia. Oare precedentul guvernator, cel care se opunea unui imprumut de la FMI (luat intre timp), cel care a murit in accidentul de avion din Rusia impreuna cu presedintele Poloniei, o fi facut si el parte din Comisia Trilaterala? Tare sunt curios...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Am dat un search pe Sławomir Skrzypek si trilateral dar n-am gasit nimic... :)
RăspundețiȘtergereCam criptic, cam sibilinic ...
RăspundețiȘtergereSa asteptam cu incredere a 5-a transa a unui imprumut de la FMI, care de fapt va fi jugul definitiv fixat pe gatul oii mioritice de muls (Romania adica). Un lant mai "altfel", numit "linie de credit la dispozitie" vorba tatucului natiunii. Si care nu va fi folosita pentru vreo autostrada de construit la repezeala in cazul improbabil din viitor ca vreo companie straina (si ne-chineza) va dori sa construiasca o fabrica sa angajeze mioritici dar musai va dori un drum cu 2 benzi pe sens. Nu, aceasta linie "deshisa" va fi/ este necesara "dacă economia globală revine la un derapaj, să putem fi asiguraţi ca să ne putem plăti pensiile si salariile". Deci, nu pentru infrastructura, nu pentru cercetare, nu pentru resursa umana tanara cu potential de a face un salt social de neimaginat pentru mintile bolnave de coruptie si rautate ale celor ce conduc. Nu, bani pentru slugile aparatului de stat (competente sau mai bine nu) si pentru batrani, ca sunt tot mai multi si inca o perioada, ei ii vor putea intretine masina de vot a unei pseudo-democratii de cosmar.
RăspundețiȘtergereRomania, tara de asistati sociali, bugetari nevoiasi si cetateni pauperizati, deja imi vine "la gura" parafraza poetului: "la trecutu-ti mare"... nashpa viitor.
http://www.mediafax.ro//economic/basescu-un-nou-acord-cu-fmi-va-constitui-o-linie-de-credit-deschisa-7486975/