luni, 8 august 2011

BCE tureaza tiparul, America si-a pierdut cei 3 A. Asta imi aduce aminte de baiatul ala, Lehman, si de fratii lui.

Banca Centrala Europeana mai pune de un QE incercand sa ia din piata bonduri italiene si spaniole pe care nimeni nu le vrea. S&P si-a luat inima in dinti aratand ca hainele de 3 A ale imparatului sunt de fapt niste carpeli. Avem insa reuniuni peste reuniuni de urgenta, mesaje de linistire, totul va fi bine. Oare? Iata cel mai negativ scenariu cu putinta in urmatoarele luni.

In cartelile tot mai accentuate ale Germaniei, BCE se pregateste sa ia repede din piata bonduri italiene si spaniole, oferind finantarea pe care piata o refuza celor doua economii. Ce, numai Bernanke sa fie injurat pentru QE-uri? Care Bernanke va trebui sa reactioneze saptamana asta dupa taierea ratingului SUA. Probabil ca o va face in stilul sau caracteristic, inca o runda de tipar (QE3). Cat timp euro si dolarul raman principalele valute din lume, baietii astia din bancile centrale chiar isi permit sa se joace cu bitii din banii electronici. Unde sa fugi? De pe euro (se sparge uniunea monetara, Germania tipareste deja marci, fugiiiti!!) pe dolar (va deveni hartie igienica, nu isi mai pot plati datoriile iar asiaticii nu ii vor finanta la infinit, etc, etc!) si viceversa intr-o goana bezmetica fara perspectiva (francul e o gara prea mica pentru toti panicatii). Se dau asigurari peste asigurari de bancherii centrali ca sunt pregatiti sa faca fata turbulentelor, ca vor furniza bancilor injectii interminabile de lichiditate. Si asta vor si face , spre nesansa tuturor.

Unde vor plasa bancile si speculatorii banii proaspeti de la Fed/BCE/BOJ/SNB?

Parca am mai vazut odata filmul asta, nu? Era prin 2009, pietele bursiere dadeau cu fundul de pamant iar bancherii centrali incepeau sa pompeze bani in banci cu nemiluita si sa taie dobanzile. Asta a ajutat bursa americana sa ajunga aproape de maximul dinaintea crizei si marfurile sa bata noi recorduri. Iata ca o noua runda globala de pompare a lichiditatilor bate la usa, moment in care preturile actiunilor si ale marfurilor abia au apucat sa se corecteze usor. Teama mea cea mare este ca de aceasta data banii vor merge cu precadere spre marfurile agricole si metale industriale (perspectiva revenirii recesiunii nu incurajeaza prea mult cumpararea de actiuni), ma rog, genul de lucruri de care populatia nu se prea poate dispensa.

Cu bucata mea de paine, am rupt dintii unui caine
Pentru ca bancile europene si americane sa ramana in picioare iar bancherii sa isi pastreze fotoliile calde si bonusurile de rigoare, lumea o sa flamanzeasca la propriu de aceasta data. Si nu ma refer doar la lumea a treia unde se moare deja de foame (vezi Somalia), probleme de acest gen vor apare si in zona mai dezvoltata, cel putin in paturile sarace ale populatiei. Si nimeni nu isi mai permite acum sa urce curand dobanzile de politica monetara pentru a aspira banii fierbinti din piete, la gradul de supra-indatorare la care au ajuns statele. Preturi si taxe mai mari, iata mandra lume noua.

Ce facem noi, muritorii de rand?
Daca aveti economii zero si credite cat curprinde, e nasol. Eu as mai da un telefon rudelor de la tara, poate au nevoie de ceva medicamente, un detergent, o vorba buna. S-ar putea ca in curand sa aveti si voi nevoie de o stevie, un copan de pui ecologic, o ciosvarta dintr-o pulpa de porc, etc din batatura lor. Daca aveti ceva economii si nici un credit, e cazul sa va diversificati banutii. Stiu, va trebuie sume foarte mari pentru a specula la bursele de marfuri, dar va puteti plasa banii in actiuni traditionale, asta numai dupa ce bursele mai dau o data de pamant. In caz de inflatie maricica, preturile actiunilor vor urca si ele dupa primul val de panica.

De franc nu pot sa zic cu inima impacata multe. E deja foarte sus, ar mai putea urca ceva, mai ales daca de zona euro se alege praful. 50/50 in opinia mea, bun cel mult pentru o diversificare. De alte valute nu pomenesc, bancile romanesti nu ofera posibilitatea asta decat pe private banking. Nici de aur nu zic nimic, e greu sa-l vinzi la pretul corect cand il ai fizic la usa, iar speculatiile cu aurul de hartie nu sunt pentru toata lumea. Iar daca aurul ajunge refugiul ultim, alte lucruri vor fi mai importante (aaa, o pusca buna?).

Daca nu sunteti legat de vreo ipoteca de banca, s-ar putea ca inflatia mai mare sa va faca chiar bine, oricum indicii de referinta vor creste mai lent decat preturile din piata. Daca aveti rate mult mai mari decat 1/3 din salariu si nici un bun executabil, o optiune valabila este sa nu mai platiti ratele. Oricum, un val de falimente pentru bancile mici/medii (din cele care nu sunt prea mari sa pice) bate la usa, in special din tarile cu probleme din Europa.

Nu vreau sa inchei pe un ton pesimist. Poate ca tot raul care ar putea urma va fi de fapt spre bine. Poate ca noua generatie de politicieni nu va mai fi presul lobby-ului bancar, poate ca sistemul monetar se aseaza pe alte baze, mai sanatoase, poate ca lumea “civilizata” invata sa se lateasca doar cat ii permite plapuma. Sper sa invatam (la viitoarea scoala..austriaca, obligatorie) ca parghiile monetariste nu aduc prosperitatea, ca expansiunea necontrolata a creditului ne poate pulveriza si bruma de agoniseala cand bulele se sparg. Poate ca excesele din trecut vor pune bazele cumpatarii si realismului din viitor.

8 comentarii:

  1. am inteles,in mare parte.totusi,in caz de inflatie maricica,pretul actiunilor creste?

    RăspundețiȘtergere
  2. da,se vor comporta mai bine decat depozitele...conteaza f mult insa in ce moment intrati pe actiuni...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in cazul in care avem si credit si economii ce facem, dormim linistiti :)? De ce sa bagam banii in actiuni? Urla tembeliziunile ca pierd "investitorii de pe bursa" zeci de milioane (nu zic de ce) pe secunda. Si la urma urmei cine baga bani pe termen lung in actiuni?

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic ca e bine sa te imprumuti sa cumperi active la urmatoarele "minime" SI sa beneficiem de hiperinflatia ce va urma. Nu va fi usor doi ani pana cand veniturile vor urma cursul preturilor si apoi datoriile vor fi o nimica toata (vezi cazul celor care au cumparat apartamente in 91 92 si le-au platit in 2-3 ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos scris!
    Actiunile sunt o varianta pentru inflatie, dar doar o parte din ele: acelea ale societatilor care produc bunuri care au o cerere stabila in piata, au destul cash si credite mici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exceptional de bine scris si argumentat acest articol!Alături de CafeaCuTaifas sunteți blogurile mele preferate!Ai descris perfect realitatea!De 6 luni blogul meu anticipeaza această realitate!Evident m-am pus la adăpost pentru vremurile tulburi cu mancarea!Ti-am urmat sfatul cu ratele din decembrie anul trecut!Vremurile grele or să fie doar pentru cei nepregătiți!Pentru cei care încă mai visează reveniri,corecții, stabilitate,etc le dau acest link:
    http://www.thinkagain.ro//2011/08/04/update-la-articolul-independenta-alimentara-strategie-obligatorie-a-fiecarei-familii/ Nu veți regreta vă asigur!

    RăspundețiȘtergere
  7. mai baieti , nu va bagati pe actiuni sau alte smecherii daca nu sunteti de meserie ca pierdeti banii , va spun din proprie experienta , stati pe cash la banci si la ciorap diversificati cat se poate si doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  8. Ultima propozitie a articolului e extraordinara!
    Ar fi bine ca momentele dificile prin care am trecut sa ne readuca cu picioarele pe pamant.

    RăspundețiȘtergere