vineri, 30 septembrie 2011

Plictiseala mare: panica in pietele financiare, Nokia, etc

Am luat o pauza ceva mai lunga de postat pe aici. Pe de-o parte, nu am vazut fenomene noi care sa merite efortul unui hei-rup editorial, doar variatiuni la teme mai vechi. Sigur, puteam comenta in cheie ironica ultimele evolutii ale pietelor dar, la ce bun? Exista oricum mult prea mult continut, prea multa informatie fara relevanta.

Am tot vazut corectii la burse in ultimul timp, ca in vremurile bune din 2008. Foarte bine. Investitorii sunt o minoritate acum in tranzactiile zilnice, speculatorii care vaneaza pipsi sau robotii cu algoritm complicat de functionare fac regulile. Eu chiar ma bucur de picajul pietelor. Din cand in cand, din spolierea speculatorilor, se deschid porti de intrare pentru investitorii autentici. Cei care vad in actiuni afacerea din spatele emitentului, care prefera dividendul dobanzii bancare. Ei n-ar vrea sa intre in ruptul capului la PER de 100 dar la unul sub 10 apar tentatiile.

Nokia. Un exemplul tipic de efemer pe pietele bursiere. De asta tot recomand eu utilitatile la bursa, companiile cu un mijloc de protectie beton (monopol de stat de pilda). Nokia era chiar lider de piata la un moment dat dar asta nu a impiedicat actiunile sa piarda 80% in ultimii 4 ani in urma unor decizii gresite de management. Poate inteleg ceva cei care viseaza cai verzi pe peretii Rasdaq-ului. Eu ma astept ca si Aaple sa aiba soarta Nokia la un moment dat. Si numarul de snobi e limitat pe planeta (va vorbeste aici un detinator de Nokia 1100 de care e foarte multumit). Cate telefoane de fite sa vinzi in definitiv?

In alta ordine de idei, vom vedea de luni daca cresterea cursului din ultimele zile are mai mult de-a face cu accizele lui Boc (inca o mana de ajutor de la Isarescu, a mai facut-o si alta data) sau cu deficitul de cont curent care se prefigureaza dupa plecarea Nokia.

8 comentarii:

  1. > Si numarul de snobi e limitat pe planeta (va vorbeste aici un detinator de Nokia 1100 de care e foarte multumit). Cate telefoane de fite sa vinzi in definitiv?

    Cand mi-am luat primul telefon mobil, parintii imi ziceau ca ce-mi trebuie mia asa ceva, ca nu sunt om de afaceri. Dupa cativa ani de insistente, au inceput si ei sa il foloseasca si i-au descoperit utilitatea. Nu mai era de fite.

    Si eu tot Nokia 1XXX am, dar internetul de pe smartphone nu este o fita. Sunt convins ca si tu o sa-i descoperi utilitatea.

    Asta nu inseamna ca Apple nu o sa-si franga gatul candva. Nimeni nu e vesnic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut.
    Este foarte buna obs cu nr. de snobi, numar care va deveni din ce in ce mai mic in conditiile acutizarii crizei.
    Deficitul de cont curent nu e de speriat. Or fi fost exporturile de vreo 1.6 (cifra vehiculata) dar in proportie de aprox 90% componentele folosite erau importate.

    RăspundețiȘtergere
  3. anonim1@ smartfonul e o fita, oricum o iei...ce naiba sa fac cu internetul pe mobil, nu am la laptop? ce, dau mailuri din statia de tramvai?...a, si nici cont pe facebook nu am si nici nu imi fac

    RăspundețiȘtergere
  4. am avut o frumusete de touchscreen.
    in mai putin de un an a inghetat.pur si simplu.
    povestea s-a repetat constant intr-o luna.pana intr-o zi.in care a inghetat de tot.
    in mai putin de 2 ore am spart usa magazinului carand un telefon batranesc .cu taste.batranesc.

    si nu am nici facebook...

    RăspundețiȘtergere
  5. @cristian dogaru sunt multe scenarii in care netul pe telefon e mult mai util decat cel de pe laptop, chiar si unul mic.

    dar nu cred ca de asta se vand "smartfonurile", ci de trendism

    RăspundețiȘtergere
  6. si eu am telefon ieftin si n-am cont pe facebook si nici nu-mi fac :)) nu vreau sa fiu la moda!

    RăspundețiȘtergere
  7. tare ma tem ca ultima depreciere a leului nu a fost indusa de BNR ci e una reala si nasoala datorata crizei , ceea ce s-ar putea e sa se stabileasca alt palier de variatie pt leu fata de euro

    RăspundețiȘtergere
  8. Veti ride, dar am schimbat anul trecut un Nokia 1100 pe un iPhone 3GS, e drept, dupa o negociere puternica de tot in magazin, care mi-a adus iPhone-ul la un pret ridicol de mic, zis-au unii. N-am fost nemultumit de Nokia 1100, l-am avut multi, multi ani, si cred ca e telefonul cu cea mai tare baterie de care am auzit. Am luat iPhone-ul pentru ca vroiam Internet mobil si pentru ca a fost mult mai usor de negociat fata de Nokiile mai destepte de atunci. Nu pot spune ca am comparat intre ele telefoane si tehnologii. Am comparat ofertele, ca orice roman cu venituri modeste. Nu sint nemultumit nici de iPhone-ul pe care-l am, si nu planuiesc sa-l schimb prea curind.

    RăspundețiȘtergere