joi, 15 septembrie 2011

Trocul BCR-Erste, inceputul ..sfarsitului pentru SIF-uri

Nici in cel mai fericit caz, banii care vor fi incasati de SIF-uri in urma schimbului de actiuni BCR-Erste nu vor ajunge in buzunarele actionarilor integral, ci numai 60% (doar profitul realizat in urma tranzactiei poate merge spre dividende- adica diferenta dintre pretul actiunilor BCR din contabilitatea SIF si sumele obtinute din vanzarea lor, profit din care statul ia insa 16%, dividendele brute urmand sa se taxeze la randul sau cu inca 16%). Bineinteles, asta in cazul in care tot profitul e oferit sub forma de dividende si nu se..SIFoneaza pe parcurs, in activitatea de “administrare”. Fara cel mai de pret activ, SIF-urile vor incepe insa sa semene tot mai mult a “gaoace”

Ieri, mare veste mare. Isi vand 4 SIF-uri participatia la BCR, intr-o tranzactie cu actiuni Erste si cash evaluata la 435 milioane euro. Las la o parte ca BCR este pretuita acum la mai putin de o treime din suma oferita de austrieci la cumpararea pachetului majoritar, e si criza, e vorba si de abilitatea istorica a SIF-urilor de a face tranzactii proaste. Adica pret supraevaluat cand admnistratorii cumpara ceva si subevaluat cand vand (vezi exemplul SIF Muntenia care a cumparat un pachet baban de actiuni FP cu vreo doi ani inaintea listarii companiei, la un pret apropiat de maximul atins de actiuni la cotarea la bursa, desi ar fi putut obtine un discount semnificativ, vezi si achizitiile de actiuni Biofarm pe maxime istorice, etc, etc, etc).

Investitorii mai emotivi jubilau ieri imaginandu-si cresteri cu procente bune in zilele ce vin, “doar intra 110 de milioane euro in visteria fiecarui SIF, cam 80-100% din valoarea actuala de piata”. Bine-bine, dar cat din banii astia pot fi transformati in dividende de fapt, ca asta ar trebui sa intereseze actionarii?. In primul rand doar PROFITUL rezultat in urma schimbului poate fi folosit in acest scop. Iar in cel mai favorabil segment al tranzactiei (cei 20% cash-ul obtinut la o valoare a actiunilor BCR de 1,03 lei) profitul este de 0,9 lei (in contabilitatea SIF actiunile sunt prinse la valoarea nominala, de 0,1 lei). Din cel 0,9 lei scadeti 16% impozit pe profit iar din ce ramane (0,75) inca 16% impozit pe dividende. Adica 0,63 lei pentru fiecare actiune BCR sau aproximativ 15 milioane euro pentru fiecare SIF (mai putin Moldova care a considerat conditiile Erste inacceptabile).

Ce se intampla insa in cazul in care SIF-urile vor sa vanda actiunile Erste? La ce valoare vor fi introduse acestea in contabilitatea SIF? Raportul de schimb negociat este de 1 actiune Erste la 128 actiuni BCR. Luand cazul fericit si presupunand ca intra la 128 x valoarea nominala a BCR adica 0,1 avem 12,8 lei, aproximativ 3 euro. La un pret de 20 euro pentru o actiune Erste (cat este in prezent), asta inseamna profit de 17 euro, mai putin procentual decat in cazul partii cu cash din tranzactie (85% din suma poate fi marcata ca profit, fata de 90%). Una peste alta, ca sa nu va mai plictisesc cu calculele, cam 55% din sumele oferite SIF-urilor ar putea intra in buzunarele actionarilor. Fara BCR societatile de investitii vor incepe insa sa semene tot mai mult cu niste gaoace, de-a lungul timpului SIF-urile renuntand la o sumedenie de participatii valoroase din economia romaneasca

Socoteala de acasa
Nu va ganditi insa ca SIF-urile pot plati brusc jumatate din valoare actiunilor ca dividende iar capitalizarea acestora sa stea pe loc. Aceast dividend se obtine renuntandu-se la cel mai de pret activ al SIF-urilor, grosul activului net unitar (in VUAN actiunile SIF erau prinse la valoarea contabila si nu la cea nominala) fiind tocmai actiunile BCR. Nu e ca si cum SIF-urile ar fi obtinut un profit exceptional din activitatea curenta, fara sa afecteze portofoliul de active. Si apoi, ce va face sa credeti ca SIF-urile vor directiona toti acesti bani spre fondul de dividende? In mod sigur o parte importanta va ramane la dispozitia administratorilor si avand in vedere (in)abilitatile lor de a incheia afaceri profitabile (pentru actionari) in ultimii ani mi-e teama ca investitorii SIF sa nu regrete in curand schimbul de actiuni cu BCR-Erste. In definitiv potentialul de profit e mai mare la BCR decat in cadrul grupului, Erste are un leverage de toata frumusetea, debitorul roman s-a aruncat preponderent spre creditul de nevoi personale ceea ce il face o potentiala tinta pentru noi imprumuturi peste cativa ani, etc.

Cum multi nu realizeaza inca asta (se vorbeste iarasi de active, ca in vremurile bune din 2007 si nu de profitabilitatea lor), cu cat mai mare va fi entuziasmul pentru actiunile SIF in zilele urmatoare, cu atat mai bun va fi potentialul de a le shorta (vinzi contracte futures mizand pe scaderea preturilor) pentru avizati. Cum am mai spus in cateva randuri, avand in vederea istoricul societatilor de investitii, mie unul mi s-a parut mai sigur pana acum ca activele SIF sa fie tinute departe de talentul administratorilor, sa te multumesti doar cu dividendele SIF venite din dividendendele companiilor pe unde au participatii.

Dintre SIF-uri, cel mai mare interes sa acorde dividende mari il are Muntenia, din cauza actiunilor reziduale (cam jumatate din total), fapt ce face ca banii alocati “rezidualilor” sa se intoarca dupa o vreme tot societatii. Din pacate, nu vad cum s-ar organiza o AGA Extraordinara la SIF4 care sa aprobe tranzactia cu Erste, din acelasi motiv de ..”reziduali”(lipsa de cvorum).

Ca sa nu inchei insa pe un ton cvasi-pesimist, SIF-urile au o oportunitate reala in 2012-2013, Erste garantandu-le posibilititatea de a-si vinde actiunile oricand in intervalul amintit, la pretul stabilit in tranzactie. Cu ceva optiuni bine plasate, profitul ar fi chiar frumusel daca actiunile austriecilor mai sufera un cutremur la bursa pe un nou val al crizei datoriilor in Europa. Sansele ca administratorii SIF sa nu se gandeasca din timp la asta sunt insa apreciabile. Parerea mea.

2 comentarii: