joi, 23 februarie 2012

Thriller la bursa: “Lichidati Fondul Proprietatea”. Rol principal: “Frankie” Terminator Templeton. Regia: baietii destepti cu drag de “nelistatele" FP

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea (fondul de hedging Elliott) vrea sa transforme administratorul Templeton in...Lichidator tentandu-l cu un comision suplimentar de “succes”. Motivatia juriului american: vanzand din active si distribuind actionarilor dividende din banii incasati se reduce discontul la care se tranzactioneaza actiunile. Cititi mai jos de ce rationamentul respectiv este subtire si in folosul cui se pregateste de fapt lichidarea feliilor grase din FP.

Americanii de la Elliott au 13% din actiunile FP si s-au gandit sa forteze mana administratorului prin prisma pozitiei pe care o detin determinandu-l sa renunte la o parte din activele gestionate contra unui comision de succes care sa-i compenseze pierderile eventuale (prin vanzare de active scade capitalizarea FP, deci si comisionul de administrare incasat anual de catre Templeton perceput ca procent din capitalizare). Care sunt activele vizate? O spun pe sleau sa nu va perpelesc: distributiile de energie (GDF Suez Energy, Enel Distributie Muntenia si Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, etc). Sunt singurele companii tentante, privatizate recent, unde majoritarul vrea sa obtina controlul total ca sa nu mai dea socoteala prin AGA si sa scape de presiunile pentru acordarea de dividende-profitul poate fi ascuns apoi in mod iscusit pentru ca statul sa nu incaseze niciun impozit). Cum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sunt pregatite pentru listarea la bursa din acest an, incheierea unor tranzactii mult subevaluate nu va fi posibila dupa si nici inainte din ratiuni de ...imagine. Asa ca interesul pentru niste pachete minoritare valoroase mascat de argumentul reducerii discountului mi se pare transparent. Sigur, tranzactiile respective vor fi profitabile in contabilitatea FP. Cand ai un activ intrat la 1 leu si il vinzi cu 3 desi el face 6, se cheama ca esti un bun negociator si poti incasa si comision de succes (1,5% din activele vandute si varsate spre fondul de dividende in urmatorii 2 ani si numai 1% in 2014 propune Elliott). Ma rog, modelul brevetat de baronii SIF.

Sta in picioare reducerea discountului prin vanzarea de active? Nu prea. Mai intai, nici un fond nu se va tranzactiona la valoarea activului net unitar. Cum am mai explicat pe aici: daca vinzi active din portofoliu in profit, suporti un impozit de 16% pe respectivul profit. Dupa care actionarii dau la randul lor mai departe 16% din valoarea dividendului sub forma de impozit. Una peste alta, nu ai cum sa scoti valoarea de lichidare a unui fond listat egala cu cea de activ net (minim 30% minus zic eu-fata de 50% discount acum la FP). Adaugati si ipotezele ca vanzarea de active se face intempestiv, cum o doreste Elliot, in 3 ani si pe o piata proasta (pe ce pariem de pilda ca oferta pe care statul o pregateste la TEL nu se subscrie in martie?) si ca multe din companiile de stat din portofoliul FP pot fi supraevaluate (Hidroelectrica?). Templeton are insa toate motivele sa fie tentat de “oferta” Elliott (se va discuta in viitoarea AGA): nu se stie daca mai prinde un nou mandat de administrator dupa 3 ani, luand in calcul si tampeniile pe care le-a facut pana acum (in 2011 si-a tocat de pilda aproape toate lichiditatile investind “inteligent”in actiuni Raiffeisen si Erste unde mai pastreaza inca o pierdere de peste 50%).

Si uite cum o societate intrata cu surle si trambite in Romania, cu blazonul administratorului profesionist, bla-bla, se pregateste sa iasa pe usa din dos ca ultimul lichidator. O sa aibe ceva de zis CNVM la asta? Ha, ha, cine credeti ca varsa cele mai mari contributii in bugetul institutiei pentru ca salariile grase sa se dea in continuare la caserie? Da, corect, FP-ul.

11 comentarii:

 1. propunerea celor de la Elliott mi se pare fantezista asa ca... intrebarea e simpla: in cat sa vand?

  RăspundețiȘtergere
 2. Si nu pot fi cei de la Templeton,Elliot si CNVM sa fie dati in judecata de ceilalti actionari? Eu am actiuni la FP si cred ca ar trebui sa-i dam in judecata!

  RăspundețiȘtergere
 3. Dnul. Dogaru,mai bine apucativa de scris poezii sau si mai bine mergeti la culcare!Nu mai ametiti oamenii cu"analize"fanteziste despre FP.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dnul Anonim, mai bine apucativa (sic!) de gramatica sau si mai bine trezitiva (sic!)!

   Ștergere
 4. he, he...ati cumparat multe actiuni la 0,3? Va recomand sa asteptati 0,2.

  RăspundețiȘtergere
 5. 1."Americanii de la Elliott " e unul singur si se chema Elliott Greenberg .Formula ."Americanii de la Elliott " cred ca ati auzit-o alaturi de brokerii care ragaiesc bere zilnic.
  2.In cererea de convocare AGA se vorbeste de distributii speciale din activele fondului, nu neaparat de vanzarea activelor fondului.
  3.Daca stiti multa gramatica deschideti un blog pe tema "folosirea cratimei in postarile de pe internet"
  4. Actionarii ii cer admnistratorului FP sa nu mai faca achizitii perdante (gen EBS, RBI). Sunteti de acord cu acest lucru din ce am citit.
  5.FP este al actionarilor sai, iar daca acestia doresc lichidarea sa este perfect legal, moral s.am.d., ok?
  6. Daca doriti sa va traduc cererea de convocare a AGA va stau la dispozitie.

  RăspundețiȘtergere
 6. aaaa, uitasem
  cica "prin vanzare de active scade capitalizarea FP, deci si comisionul de administrare incasat anual de catre Templeton perceput ca procent din capitalizare"
  CUM NAIBA?
  TULAI, DOAMNE ! MARE E GRADINA TA DOAMNE, DAR MULTI SAR GARDU'!

  RăspundețiȘtergere
 7. am un pont pentru dvs: in curand se va face 0,1. Parerea mea e sa mai asteptati un pic; n-are sens s-aruncati cu banii pe fereastra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. de multe ori am vazut oameni lipsiti de orice simt a investitiilor pe bursa si care ziceau "nu cumpar acum la 3 lei , stau si astept la 2 lei". Ulterior vindeau la juma de leu!!!!
   Nu e important la cat cumperi, important e sa vinzi in profit!
   Asa ca : MULTUMESC DE PONT , DAR OARE E BUN? VOI VINDE MAI SCUMP?

   Ștergere
  2. pana una alta mai crescu o tura.... imi dai un orizont de timp de asteptare? sa nu stau ca boul in gara din dej si sa astept trenu' de panticeu!

   Ștergere