joi, 21 februarie 2013

Cer drept la replica Romaniei Libere, ziarul unde lucrez!


Motto: Draga Petrom, imi dai voie sa te pup in fund?

Initial, articolul pe care il gasiti atasat la final a fost scris in 21 februarie pentru Romania libera  (varianta print) ce urma sa apara in 22 februarie si poarta titlul: "Petrom, are profit record. Va plati dividende record?". Am selectat pentru blogul personal chintesenta materialului, am plecat acasa si credeam ca de aici nu mai urmeaza nimic. Ma inselam. In varianta on-line, in care se preia seara varianta finala a textelor pentru print, vad cate ceva schimbat, prin locurile esentiale. Sare in ochi titlul "Petrom, profit record, taxe si impozite pe masura", onor conducerii editoriale a ziarului. Ok, cred ca e dreptul ei sa dea titlul, nu insa sa cosmetizeze continutul pentru a da bine. Povestea transformarii titlului si a metamorfozei continutului e insa simpatica si imi permit sa o rezum-cred ca e dreptul meu, cel putin aici nu trebuie sa cer bun de tipar. Asta pentru ca, din pacate, nu doar titlul articolului s-a schimbat; au disparut pasaje, s-a reorganizat informatia iar modul in care tratez materialele despre Petrom ("fara entuziasm") nu mi se imputa prima data. 

Revin. In discutiile de joi mi s-au reprosat cateva lucruri in biroul sefului:

-Ma axez prea mult pe pretul la care compania produce barilul. 
-Scot implicit in vedere diferenta dintre acesta si cel la care se comercializeaza. -Este evident ca nu iubesc compania asta. 
-Nu zic nimic de faptul ca diferenta in cauza nu reprezinta profit brut pentru companie, mai sunt si costurile cu redeventa, amortizarile, etc. 

Mi s-a sugerat sa:

-Daca pomenesc de pretul de productie al barilului echivalent petrol in chapeau (15 dolari, in medie, pentru titei si gaze-cum vedeti mai jos), sa scriu neaparat ce valoare o au taxele si impozitele virate statului de companie, pentru echilibrare. 
-Sa spun obligatoriu ca efectele pretului de productie, foarte mic, sunt diluate de redevente (3-13% in cazul Petrom), amortizari, provizioane, marketing, etc.

Cu strangere de inima-ce sa-i faci, presa trece printr-o perioada grea, de compromisiuri- am inghitit broasca si am introdus informatia cu veniturile din taxe si impozite in chapeau, desi lipsita de relevanta in context (vorbeam in articol de profitabilitatea companiei si resorturile ei, va amintiti?) am pus si mentiunea legata de costurile cu redeventa, etc atragand atentia ca profitul brut nu vine din diferenta dintre pretul de productie si cel de comercializare, ca mai sunt factori de diluare.

Ce vad in varianta "bun de tipar", care avea sa apara in 22 februarie si in print?

1. Titlul capata o nuanta PR-istica evidenta. 
2 Din "chapeau" -partea introductiva de la inceput textului, ce rezuma ideile prezentate- dispare orice referire la pretul de productie al barilului, chintesenta obtinerii rezultatelor record din ultima vreme de catre Petrom (ma rog, plus redeventa mica)
3. Articolul incepe cu declaratiile Marianei Gheorghe, plasate in partea de final anterior, dar fara observatia mea privind sugestiile transparente ale conducerii Petrom transmise autoritatilor privind noul nivel al redeventei ce va fi stabilit din 2014.
4. Lipsesc mentiunile mele legate de profitul record, si conditiile in care a fost obtinut (redevente inca mici). 

Asta mi s-a parut mai greu de inghitit, mai ales ca nu este prima disputa dintre mine si conducerea editoriala a ziarului privind modul in care se scriu articolele despre Petrom (articolele despre compania energetica sunt supervizate de redactorul-sef). La precedentul articol, prin noiembrie, care trata favoarea facuta de autoritati Petrom in ceea ce priveste gazul utilizat in centrala de la Brazi (procent mai mare din gazul romanesc fata de structura cosului) mi s-a reprosat ca:

-nu am viziune de dreapta, precum ziarul
-nu incurajez mediul de afaceri local care sustine prin taxe si impozite , etc....
-din articolele mele nu razbate entuziasmul
-copiez puncte de vedere de stanga precum cele din...ZF! (ei tratasera subiectul mai critic in acea zi)

Atunci, varianta initiala a textului a fost considerata nepublicabila. Am scris inca una care a fost de asemenea considerata incorecta..... Pana la urma n-a mai intrat nimic in ziar, dar a scris un coleg la cateva zile acelasi articol intr-o forma ..adecvata. Puteti aprecia articolul scris initial despre profitul Petrom, "stirea zilei". Il pun pentru a sublinia stilul echilibrat (in opinia mea) in care se trateaza subiectul. Se pare insa ca in starea in care se afla presa romaneasca, prea mult echilibru te poate impiedica sa facturezi la un moment dat publicitate, intr-o forma sau alta (pe ziar, pe firma ta, etc). Interesul public trece inevitabil dupa cel comercial, al platitorului sau incasatorului de reclama. Si, ironia sortii, poti asista la asta cand ai aproape 2 luni de intarziere la salariu. 
  
In alta ordine de idei, nu m-au dat (inca) afara. Domnule Turturica, pot fi util semnand "Cristian Dogaru" viitoarele comunicate Petrom! Altfel, sunt de 13 ani in meseria asta. Am fost subaltern, am fost si sef. Niciodata nu am intrat in esenta textelor pentru a le coafa PR-istic si nu mi s-a umblat pe text, altfel decat indreptand erori de logica, stil, exprimare. Titluri am schimbat si mi s-au modificat ,dar pastrand logica articolului (nu propui titlul "imi place verdele" si apare "ce frumos e galbenul" cum tocmai am patit eu la Romania Libera). Cum ar fi sa cer drept la replica ziarului unde lucrez? Transformarea unui articol neutru intr-unul cu tente PR-istice, fără acordul autorului, nu intra la prejudicii de imagine? 

Gasiti mai jos trei variante ale articolului cu pricina. Prima este cea trimisa redactorului sef pentru avizare (la cererea sa), prin e-mailul de serviciu. A doua, este varianta trimisa la DTP dupa includerea sugestiilor sale,-ce credeam eu ca este varianta finala. A treia, este varianta care apare in ziar (print-vineri 22 februarie si on-line-in seara zilei de 21 februarie), dupa modificarile operate de conducerea editoriala.

1.
Petrom are profit record. Va plăti dividende-record?

Cu un profit de aproape 1,2 miliarde dolari în 2012 și o creștere a vânzărilor cu 16%, OMV Petrom și-a depășit încă o dată recordul personal. Cu prețurile la țiței și gaze încă “sus” pe plan internațional și costuri de producție de 15 dolari/baril echivalent petrol profitabilitatea afacerii este asigurată.

 Creșterea profitului cu 5% anul trecut se reflectă și în așteptările acționarilor privind fondul de dividende. Se va păstra rata de distribuție din 2012 (46%), când la un profit de 0,066 lei acțiune s-au plătit 0,031 lei? Probabil că da, sau în orice caz una apropiată, iar un prim indiciu vine odată cu cifra avansată de companie pentru investiții în 2013-1 miliard euro, comparabilă cu cea din 2012 (1,1 miliarde). Trei lucruri ne-au reținut atenția în raportul Petrom de azi asupra rezultatelor pe 2012.

Primul este costul de producție pentru hidrocarburi. Pentru țițeiul, gazele naturale și “condensatul” extrase compania plătește în medie 15,37 dolari/baril, potrivit raportului transmis bursei. Tot din raport reiese că prețul țițeiului practicat la nivelul grupului anul trecut de OMV a fost de 94 dolari (țițeiul Ural a avut o medie de 110 dolari în 2012). În ceea ce privește gazelele naturale, vândute pe piața internă, ANRE impune un tarif de 143 dolari/1.000 mc producătorilor autohtoni (față de 442 dolari/1000 mc pentru gazele de import). Aici marja de profit pare mică (din calculele noastre reiese un cost de 0,09 dolari la extracție și 0,14 la vânzare dar probabil că aceasta va crește după liberalizarea completă a pieței-în 2014 pentru consumatorii industriali și 2018 pentru cei casnici). Cum se vede, compania are toate argumentele pentru a obține și în 2013 sau 2014 profituri în jurul a 1 miliard euro, la valoarea actuală a redevențelor.

A doua observație importantă ce rezultă din raportul transmis bursei este nivelul rezervelor. Petrom vorbește de rezerve totale dovedite de 775 milioane barili echivalent petrol (bep) sau de 1.091 milioane bep în cazul rezervelor dovedite și probabile. La producția din 2012, de 67 milioane bep, ar rezulta încă 11,5 ani de actvitate de extracție. Bineînțeles, făcând abstracție de rezervele din Marea Neagră ce urmează să fie exploatate, probbail, spre  sfârșitul celor “dovedite”. În sfârșit, producția de energie electrică a centralei  de la Brazi a Petrom atinge deja 6% din piața internă.

În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei (3,953 miliarde lei în 2012) şi vânzări de 22,614 miliarde lei.

Declarații de intenții
"După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom", spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut. "Am iniţiat cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil (atenționare legată de viitorul nivel al redevențelor ce urmează să se aplice din 2014; firesc Petrom l-ar vrea bătut în cuie pentru o perioadă mai lungă și nu în creștere abruptă față de nivelul actual, n.n ), condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze" subliniază aceasta. Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul acțiunilor sunt listate la bursă.

2. 
Petrom are profit record. Va plăti dividende-record?

Cu un profit de aproape 1,2 miliarde dolari în 2012 și o creștere a vânzărilor cu 16%, OMV Petrom și-a depășit încă o dată recordul personal. Cu prețuri medii de producție la țiței și gaze de 15 dolari/baril echivalent petrol profitabilitatea afacerii pare asigurată. Din taxe și impozite aferente activității Petrom s-au strâns anul trecut peste 2,5 miliarde dolari.

Creșterea profitului cu 5% anul trecut se reflectă și în așteptările acționarilor privind fondul de dividende. Se va păstra rata de distribuție din 2012 (46%), când la un profit de 0,066 lei acțiune s-au plătit 0,031 lei? Probabil că da, sau în orice caz una apropiată, iar un prim indiciu vine odată cu cifra avansată de companie pentru investiții în 2013-1 miliard euro, comparabilă cu cea din 2012 (1,1 miliarde). Trei lucruri ne-au reținut atenția în raportul Petrom de azi asupra rezultatelor pe 2012.

Primul este costul de producție pentru hidrocarburi. Pentru țițeiul, gazele naturale și “condensatul” extrase compania plătește în medie 15,37 dolari/baril, potrivit raportului transmis bursei. Tot din raport reiese că prețul țițeiului practicat la nivelul grupului anul trecut de OMV a fost de 94 dolari (țițeiul Ural a avut o medie de 110 dolari în 2012). În ceea ce privește gazelele naturale, vândute pe piața internă, ANRE impune un tarif de 143 dolari/1.000 mc producătorilor autohtoni (față de 442 dolari/1000 mc pentru gazele de import). Aici marja de profit pare mică (din calculele noastre reiese un cost de 0,09 dolari la extracție și 0,14 la vânzare dar probabil că aceasta va crește după liberalizarea completă a pieței-în 2014 pentru consumatorii industriali și 2018 pentru cei casnici). Pentru fair play, trebuie subliniat că diferența dintre prețul de producție și cel de vânzare nu reprezintă automat marja de profit a Petrom, ca în orice afacere apar costuri cu amortizări, deprecieri, redevențe, marketing,etc. Compania are însă toate argumentele pentru a obține și în 2013 sau 2014 profituri în jurul a 1 miliard euro, la valoarea actuală a redevențelor.

A doua observație importantă ce rezultă din raportul transmis bursei este nivelul rezervelor. Petrom vorbește de rezerve totale dovedite de 775 milioane barili echivalent petrol (bep) sau de 1.091 milioane bep în cazul rezervelor dovedite și probabile. La producția din 2012, de 67 milioane bep, ar rezulta încă 11,5 ani de actvitate de extracție. Bineînțeles, făcând abstracție de rezervele din Marea Neagră ce urmează să fie exploatate, probbail, spre  sfârșitul celor “dovedite”.

În sfârșit, după începerea exploatarii comerciale in august 2012, trimestrul patru  a reprezentat primul trimestru în care centrala electrică de la Brazi a fost în operare întreaga perioadă. Productia netă totală de energie electrica a fost atunci de 0,75 TWh, acoperind deja 5% din productia românească de electricitate. Pe piața reglementată producția centralei a fost vândută în proporție de 45%.

În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei (3,953 miliarde lei în 2012) şi vânzări de 22,614 miliarde lei.

Declarații de intenții
"După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom", spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut. "Am iniţiat cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil (atenționare legată de viitorul nivel al redevențelor ce urmează să se aplice din 2014; firesc Petrom l-ar vrea bătut în cuie pentru o perioadă mai lungă și nu în creștere abruptă față de nivelul actual, n.n ), condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze" subliniază aceasta. Compania este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul acțiunilor sunt listate la bursă.

3. 


Petrom - profit-record, taxe şi impozite pe măsură

Cu un profit de aproape 1,2 miliarde dolari în 2012 şi o creştere a vânzărilor cu 16%, OMV Petrom şi-a depăşit încă o dată recordul. Din taxele şi impozitele aferente activităţii Petrom, la bugetul de stat au intrat, anul trecut, peste 2,5 miliarde dolari.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.
„După o perioadă recentă, caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom", spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut. "Am iniţiat cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime.
În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze", a subliniat aceasta.
Trei lucruri reţin atenţia în raportul Petrom de azi asupra rezultatelor pe 2012.
Primul este costul de producţie pentru hidrocarburi. Pentru ţiţeiul, gazele naturale şi “condensatul” extrase compania plăteşte în medie 15,37 dolari/baril, potrivit raportului transmis bursei. Tot din raport reiese că preţul ţiţeiului practicat la nivelul grupului anul trecut de OMV a fost de 94 dolari (ţiţeiul Ural a avut o medie de 110 dolari în 2012).
Evident, diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare nu reprezintă marja de profit a Petrom, deoarece la costurile de producţie se adăugă toate celelalte, inerente oricărei operaţiuni comerciale. Cu toate acestea, compania are toate argumentele pentru a obţine şi în 2013 sau 2014 profituri consistente.
În ceea ce priveşte gazele naturale, vândute pe piaţa internă, ANRE impune un tarif de 143 dolari/1.000 mc producătorilor autohtoni (faţă de 442 dolari/1.000 mc pentru gazele de import). Aici marja de profit pare mică (din calculele noastre reiese un cost de 0,09 dolari la extracţie şi 0,14 la vânzare, dar probabil că aceasta va creşte după liberalizarea completă a pieţei-în 2014 pentru consumatorii industriali şi 2018 pentru cei casnici).
A doua observaţie importantă ce rezultă din raportul transmis bursei este nivelul rezervelor. Petrom vorbeşte de rezerve totale dovedite de 775 milioane barili echivalent petrol (bep) sau de 1.091 milioane bep în cazul rezervelor dovedite şi probabile. La producţia din 2012, de 67 milioane bep, ar rezulta încă 11,5 ani de activitate de extracţie. Bineînţeles, făcând abstracţie de rezervele din Marea Neagră.
Şi ultima observaţie - după începerea exploatării comerciale, în august 2012, trimestrul patru a reprezentat primul trimestru în care centrala electrică de la Brazi a fost în operare întreaga perioadă. Producţia netă totală de energie electrica a fost atunci de 0,75 TWh, acoperind deja 5% din producţia românească de electricitate. Pe piaţa reglementată, producţia centralei a fost vândută în proporţie de 45%.
În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei (3,953 miliarde lei în 2012) şi vânzări de 22,614 miliarde lei.
Creşterea profitului cu 5% anul trecut se reflectă şi în aşteptările acţionarilor privind fondul de dividende. Se va păstra rata de distribuţie din 2012 (46%), când la un profit de 0,066 lei acţiune s-au plătit 0,031 lei? Probabil că da sau, în orice caz una apropiată, iar un prim indiciu vine o dată cu cifra avansată de companie pentru investiţii în 2013 - 1 miliard euro, comparabilă cu cea din 2012 (1,1 miliarde).
Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar res­tul acţiunilor sunt listate la bursă.





 

6 comentarii:

  1. Pai nu e evident ca marile companii cumpara tot si dau ordine peste tot? si ca presa scrisa trebuie sa le pupe in fund ca altfel se supara...
    au acumulat suficienta putere intr-un stat de amarati si pot face ce vor..

    Eu va felicit pentru felul in care ati pus problema

    RăspundețiȘtergere
  2. Greu sa fii ziarist integru in ziua de azi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. misterul sa fie sotia dnului redactor sef face pr petrom?

      Ștergere
  3. Felicitari pentru implicare! Slava Domnului ca n-a murit integritatea si bunul simt si ca mai sunt oameni care ne ajuta sa vedem adevarul ascuns de atatea minciuni! Multa sanatate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. de Lukoil si Rompetrol de ce niciodata nimic? Si omv petrom ar putea sa externalizeze profitul (prin diferite combinatii) ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca cititorul vrea informatie corecta atunci cititorul trebuie sa plateasca. Are RL 1.000.000 de exemplare tiraj si eu nu stiu? Platesc companiile publicitate asa ca punctul lor de vedere este cel care conteaza. Asta este,salariatii vor salarii,statul vrea taxe. Cine sa plateasca? Cititorul da like eventual si citeste mocca pe net.

    RăspundețiȘtergere