luni, 25 martie 2013

Simți că banii tăi sunt la adăpost? Mai gândește-te!

Cum preferi să fii jefuit? Prin inflație (varianta soft: dobânzi real-negative), printr-o taxă-surpriză pe depozitele bancare cum fusese pregătită inițial în Cipru sau prin austeritatea ce acompaniază planurile de salvare a…băncilor?  Există vreun mod de a-ți proteja valoarea economiilor?

Despre salvare s-a tot vorbit în Europa în ultima vreme. Cetățenii nu văd însă nici un ban din ce s-a pregătit sau se pregătește pentru Grecia, Irlanda, Spania, Cipru, etc. Este vorba invariabil despre salvarea băncilor cu probleme-banii sunt pompați în sistemele bancare fie printr-un împrumut acordat Guvernului de combinata FMI-UE, fie asistăm la preluarea la datoria publică a mizeriilor din bilanțurile băncilor- contribuabilul urmând să acopere din viitoarele taxe și impozite deficitul astfel creat sau serviciul mai mare al datoriei publice (costurile cu dobânzile).

Ca regulă, pierderile băncilor din statele salvate nu sunt lăsate să se extindă spre contra-părțile lor europene cum s-ar întâmpla în cazul unui faliment obișnuit în economie.  Cumva planurile de salvare sună cam așa: “luați repede niște bani, aruncați-i în băncile voastre până nu se activează tot soiul de produse toxice care le implică și pe ale noastre, puneți-vă apoi repede contribuabuabilii la plată și privatizați accelerat ca să faceți rost de bani”. Închiderea Laiki Bank din Cipru, convenită în planul de salvare recent,  se face cu transferul “părții bune”și implicit a statutului de contra-parte față de terții ce contează spre Bank of Cyprus, după modelul BCR-Bancorex. Pierd acționarii (majoritar e statul cipriot), pierd deponenții negarantați de plafonul de 100.000 euro dar pierderile se opresc aici, nimic nu se exportă peste graniță în sistemele bancare ale salvatorilor. După care cipriotul de rand, care tocmai a fost “salvat” printr-un împrumut angajat ce trece de jumătate din PIB-ul țării (10 miliarde euro), trebuie să pună osul la treabă generații de acum în colo.

Se poate și altfel, e mai bună ieșirea din zona euro a statelor cu probleme și  devalorizarea monedei (că de falimentul băncilor și păstrarea statului în cauză în euro-zone nu cred că se pune problema)? Nivelul de trai al populației se va deteriora brusc dar apoi economia își poate reveni prin exporturi (moneda se depreciază abrupt), costul redus al forței de muncă atrage noi investiții. În caz contrar, rămânerea în euro nu face posibilă deprecierea, politicile de austeritate sunt singurele puse pe tapet, datoriile rezultate din salvarea țării ajung să atârne tot mai greu. Esențial este că politicienii care se află la putere când țara iese din euro riscă să fie măturați la proximele alegeri dacă  economia nu dă semne de revenire rapid și cine riscă să plece de la ciolan în șuturi? Așa că aceștia se grăbesc să “salveze” țara prin noi împrumuturi și să mute viitoarea criză de proporții pe umerii generației viitoare de politicieni și contribuabili.

Revenind la întrebarea din titlu, răspunsul este evident Nu! Dacă ai ceva capital, ai mari șanse să ți se erodeze ca urmare a viitoarelor politici salariale, fiscale și bugetare. Fie direct-printr-o taxă mai mare pe câștigul din dobândă până ajunge să nu mai acopere inflația, fie o dobândă real-negativă din start care să susțină politica mai relaxată a băncilor centrale, ori o taxă surpriză pe depozite-poate fi botezată taxă de solidaritate. Fie indirect-poate vei apela la ei ca să te susții când ai probleme la job, să acoperi niște taxe mai mari pe proprietate, niște impozite neprevăzute sau facturile tot mai presante la utilități.

Ce poți face? Din păcate, cel mai bun sfat este să-ți educi flexibilitatea și capacitatea de reacție și adaptare. Nu se pot indica strategii clare de protecție și plasament din simplul fapt că situația este volatilă iar evoluțiile imediate greu de anticipat. Greu, dar nu imposibil, cel puțin pe ultima sută de metri. Existau semnale și pentru rușii bogați din Cipru (inclusiv prin ziarele germane) dacă ar fi știut să le audă cu câteva luni înainte de planurile negociate pentru salvarea țării. Transferuri de bani în țări cu economii mai stabile și grade de îndatorare mai reduse se pot face rapid, piața europeană permite încă transferuri ale forței de muncă fără restricții, economiile se pot muta dintr-o valută în alta, etc. La fel de bine poți investi niște bani în gospodăria unor rude de la țară (solarii, o livadă) care să îndulcească traiul viitor la oraș, poți păstra valori mici la purtător (valute forte, metale prețioase-nu sunt sigur că vor scăpa neatinse casetele bancare cu valori în caz de naționalizări viitoare), se pot gândi strategii de optimizare fiscală. Actuala putere de cumpărare a economiilor noaastre se va deteriora în viitor (poate chiar unul apropiat) dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm să reducem, pe cât se poate, gradul și  viteza deprecierii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu