luni, 1 aprilie 2013

S-au făcut retrageri masive prin sucursala românească a Bank of Cyprus?

Oficial, Bank of Cyprus a închis ieri sucursala din România, pentru o săptâmănă, “pentru a identifica o soluție de vânzare”. Dincolo de ața albă cu care este cusut un asemenea argument, întrebarea de 100 de puncte este “s-au operat retrageri pe sub mână și de la București, precum prin sucursalele din Londa și Moscova?”

Nu este păcăleală de 1 Aprilie, sursala românească a Bank of Cyprus s-a închis ieri ca urmare a unei decizii a băncii centrale din Cipru, care o reglementează direct (dacă era filială depindea de BNR). Clienții români care aveau economiile acolo sunt rugați să folosească cu încredere bancomatele (limita zilnică este de 4.000 lei) iar pentru retragerile de valori mai mari să discute cu robotul băncii (deși am încercat repetat noi n-am găsit nici un om care să ridice receptorul la call-center) și să se roage bunului Dumnezeu. Explicația oferită: “banca se închide pentru identificarea unei soluții de vânzare”. De parcă nu se poate găsi o soluție și cu banca deschisă, cum deschisă a rămas și în perioada în care banca-mamă era închisă în Cipru de teama că toți bănuții vor fugii mâncând pământul. Asta aduce în prim plan întrebarea zilei: s-au retras bani masiv prin sucrusala din România, așa cum s-au petrecut lucrurile cu sucursale Bank of Cyprus din Londra și Moscova, “sute de milioane de euro” luându-și zborul netaxate în acest mod (asta l-a costat postul pe șeful băncii centrale din Cipru)? Și dacă da, ce măsuri a luat BNR? Știm, închiderea sucursalei se putea decide doar din Nicosia, totuși cineva ar fi putut trage niște semnale prin canalele pe care le avea dacă se constatau retrageri exorbitante. Închiderea băncii poate fi explicată și prin dorința de a verifica respectivele transferuri?

O altă explicație pentru închiderea sucursalei românești ar putea fi retragerile masive din fondurile atrase în România (aproximatv 240 milioane euro), până la nivelul la care recapitalizarea băncii locale ar fi iminentă. Totuși, de ce nu s-a închis mai devreme dacă ăsta e motivul? Că apogeul retragerilor masive din sucurasla locală bănuim că a fost în preajma anunțării taxelor la care sunt supuși deponenții ciprioți ai celor două bănci cu probleme (Marfin și Bank of Cyprus). Potrivit Ziarului Financiar, banca suspendase sâmbătă şi duminică operaţiunile în agenţiile din hotelurile JW Marriott din Bucureşti şi New Montana din Sinaia, invocând efectuarea unor operaţiuni de mentenanţă (în mod obişnuit cele două agenţii fiind deschise în weekend) iar programul de procesare al plăților fusese scurtat săptâmâna trecută (transferurile bancare puteau fi procesate în aceeaşi zi doar dacă ordinele de plată erau emise de către clienţi până în ora 11.00).
Interesant de remarcat, cu câteva zile în urmă Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că “Marfin Bank poate să fie preluată de altă bancă, existând cadrul legal, însă nu va fi uşor din punct de vedere juridic să vorbim de preluarea unei sucursale - cazul sucursalei Bank of Cyprus în România”. Toate depozitele constituite la sucursala românească a Bank of Cyprus sunt garantate prin schemele de garantare din Cipru. Din păcate, reprezentanții BNR nu au putut fi contactați pentru mai multe detalii legate de acest caz.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu