luni, 1 iulie 2013

A inceput “liberalizarea”gazelor. La final, gazele româneşti vor fi cu “doar”17% mai ieftine decât cele ruseşti

Populaţia plăteşte din 1 iulie 49,8 lei/MWh iar în 2018 va achita 119 lei/MWh (companiile mai devreme, din 2014). Ne apropiem de preţul gazelor ruseşti, “nesimţit” de scumpe la 143 lei/MWh şi vom ajunge în curând peste preţul la care ruşii vând unor ţări europene.

Preţul gazelor interne pentru populaţie va creşte la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atât la 1 iulie cât şi în etapa a doua, la 1 octombrie, potrivit ANRE. Majorarea tarifelor la gaze va ansamblul întregului an va fi de 10% pentru populaţie (aceeaşi cu cea din calendarul asumat în relaţia cu FMI şi UE) şi de “numai” 11% în cazul clienţilor noncasnici (faţă de 18% în calendar). În final, preţurile vor ajunge însă în acelaşi loc: 119 lei/MWh pentru consumatorii casnici şi companii. Cât înseamnă asta? Având în vedere că preţul mediu al gazelor importate a fost în primul trimestru din 2013 de 143 lei/MWh (potrivit unui raport transmis bursei de Petrom), destul de mult. Nu uitaţi cât de tare se plângeau autorităţile de preţurile ruseşti “nesimţite”. Cum în 2013 importurile au reprezentat în lunile reci (ianuarie-martie) între 15-22% din consum, majorarea procentuală a preţului gazelor interne are toate şansele să se regăsească în proporţie de aproximativ 70-80% direct în facturi.
 "Noi importăm cu 450 dolari/1.000 mc de la Gazprom, Germania importă cu 180, tot de la Gazprom. Vedeţi cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, şi dacă trec prin faţa ambasadei în drum spre Guvern, aud că sunt vândut Moscovei", declara în noiembrie premierul Ponta, în contextul unei discuţii despre blocarea exporturilor de gaz românesc.
 Chiar dacă Germania importă o cantitate de peste 15 ori mai mare ca cea a României (şi poate pretinde ceva discounturi) şi există şi ceva intermediari pe traseu care umflă factura finală a Gazprom, preţurile mari la care ruşii ne vând gazele poate fi pus şi pe seama unei atitudini cam belicoase a României faţă de Rusia în ultiima vreme şi încrederii prea mari în demararea construcţiei gazoductului Nabucco. Or, sunt şanse mai mari să vedem mai întâi 119 lei/MWh pentru gazul intern decât o ieftinire pe seama supra-producţiei din Marea Neagră sau a exploatării gazelor de şist. Şi în altă ordine de idei, cu cât credeţi că ne va vinde mai ieftin OMV-ul în raport cu Gazpromul? Marja de manevră pare să fie de numai 17%. În plus, austriecii fac deja presiuni pentru nivelul viitoarei redevente (vezi ameninţarea construcţiei unei conducte proprii pentru gazul din Marea Neagră).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu