luni, 11 august 2014

Cum aștepți 133.000 de ani câștigul la Loto

Iluzia cu care se hrănesc împătimiții Loteriei 6/49 este că vor da lovitura dacă joacă aceleași numere, suficient de mult timp. O așteptare de, cel mult, 133.653 de ani 
Am văzut mulți fani ai Loteriei care joacă disciplinați, săptămână de săptămână, aceleași combinații de numere, în speranța că până la urmă vor da marea lovitură la 6/49. Datele nașterii copiilor, căsătoria, data când au fost promovați la serviciu sau alte numere norocoase sunt fixate prin raționamente complicate pe bilețele de participare iar apoi jucătorii „investesc” săptămână de săptămână câte 5 lei în steaua lor norocoasă. 
Care este probabilitatea de a nimeri cu o variantă simplă cu numere norocoase biletul câștigător la 6/49? Infime, din păcate. Să ținem cont că sunt 13,9 milioane variante posibile. Dacă niciuna din variantele câștigatoare nu se repetă, ar putea ajunge în posesia premiului mult-visat în maxim 133.653 de ani (am luat în calcul două extrageri pe săptămână), interval în care ar investi însă în bilete suma de 6,9 milioane lei. Evident, în ipoteza în care ar avea ceva ghinion și biletul lor ar fi extras abia când celelalte combinații au fost epuizate. 
Să vedem însă ce s-ar întâmplă dacă norocul le-ar surâde iar destinul ar extrage biletul lor norocos în primele 5% din variantele extrase de când au demarat proiectul „6/49 ne scoate din foame”. Din 13,9 milioane de variante posibile nu ar trebui să aștepte decât extragerea a 0,69 milioane, mai exact 695.000. Cât timp? Păi, un mizilic de 6.682 de ani, cam cât s-a scurs de la primele semne ale civilizației umane. 
Și dacă ar fi atât de norocoși încât variantă lor cu numere alese pe sprânceana să fie extrasă în primele 1% din variantele posibile? Așteptarea se scurtează la 1.336 de ani. Un interval care nu ne-ar mai aduce înapoi în civilizatia sumeriană, dacă am derula invers timpul, ci doar în Evul Mediu!  Sigur, există și varianta să lași moștenire combinația norocoasă de numere, din generație în generație, timp de...500 de generații. 
Asta mă face să cred că Iuda, cel care l-a trădat pe Isus, dacă ar fi mizat câte puțin din cei 30 de arginți primiți că recompensă pe un câștig norocos la un echivalent al Loteriei 6/49, probabil că ar mai juca încă, plin de speranță, în așteptarea câștigului. 

5 comentarii:

  1. Excelent articolul! Daca ar fi citit de pensionari acest articol, cred ca Loteria ar da faliment.
    Nici cu generatia a doua nu mi-e rusine. Ne punem intrebarea: de ce joaca romanul atat de asiduu la toate felurile de jocuri de noroc? De ce nu investeste sumele respective in educatie? Sau de ce nu pune mana la munca - http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/muncim-pentru-cine.html
    Dar deja cred ca-s cam multe intrebari. Si e cald afara, merge o bere. Si un bilet la loto...

    RăspundețiȘtergere
  2. Rationamentul este gresit. Daca ar fi fost corect nu ar exista castigator - si cel putin 1 data pe an se castiga premiul cel mare.
    Nu am idee cate variante din maximul posibil se joaca de toti jucatorii la fiecare tragere, dar posibilitatea de a castiga este cu mult mai mare de de 1/13.900.000.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai inteles tu gresit...vorbesc de sansele de a se castiga marele premiu cu o singura varianta, nu de sansele ca marele premiu sa se castige....formula e simpla, combinari de 49 luate cate 6 si face exact 13,9 milioane (numarul total de variante)...daca 14 milioane de saraci cu duhul joaca cate o varianta, sau 7 milioane doua, castigul se ia 100%...daca se joaca in total 7 milioane in saptamana respectiva (se intampla de pilda cand media dilata posibilitatea castigului prin relatari multiple despre marele premiu de la loterie), sansele de a se castiga marele premiu sunt de 50%....independent de asta, daca joci o varianta anume (sa zicem 7,12, 35, 42, 26, 14) ai tot atatea sanse sa castigi (adica 1:13,9 milioane) indiferent cati mai joaca la loto pentru acea extragere....capisci?

      Ștergere
    2. Vrei sa zici ca ar cheltui: 69499560 de lei... Cu 52 de sapt pe an, 2 bilete pe sapt/ 5 lei / bilet.. ma rog taxa pe prostie oricum.

      Ștergere
    3. ok, asa era, am rectificat, mersi...le facusem o economie

      Ștergere