vineri, 3 octombrie 2014

Ai simtit cele 4 cutremure de saptamana trecuta? Nu? Nu-i nimic, asigura-ti locuinta!

Campania „Octombrie - luna asigurarilor de locuinte” sustinuta de ASF in parteneriat cu UNSAR are aerul ca vrea sa bage in sperieti potentialii asigurati mai mult decat sa le explice avantajele achizitionarii unei polite. Pe cand o alta campanie mai onesta, gen „topul probabilitatilor in producerea unor catastrofe naturale”?

Comunicatul UNSAR incepe apocaliptic: „In primele 8 luni din acest an, datele Institutului National pentru Fizica Pamantului arata ca pe teritoriul Romaniei au avut loc 162 de cutremure, ceea ce inseamna cel putin cate unul la fiecare doua zile. De asemenea, de la inceputul anului si pana in prezent, peste jumatate din judetele României (22) au fost afectate de inundatii provocate de precipitatii abundente”.

Dupa care audienta este invitata sa-si revina din sperietura lecturand brosurile „cu privire la pericolele la care sunt expuse locuintele romanilor precum si informarea acestora despre formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative”


Mentionarea celor 162 de cutremure fara a trece in revista gradul lor de periculozitate echivaleaza, in opinia mea, cu o statistica care ar vorbi de numarul de falimente din industria de asigurari la nivel global din ultimii 10 ani, pe motiv ca firmele in cauza n-au putut onora despagubirile, fara a pomeni nimic de context, existenta sau nu a reasigurarilor, etc.

Cat de mare este probabilitatea de a se strecura un cutremur devastator printe cele 162 de cutremure care s-au dovedit inofensive in primele luni ale anului? Daca ne raportam la valoarea primei de asigurare vs. cea a imobilului, am zice cam de 0,2%. Pentru asiguratori parca nu suna chiar atat de inspaimantator cele 162 de cutremure privite din acest unghi. Din pacate, nu intra sub umbrela asigurarilor locuintele din clasa I de risc seismic pana la consolidare si cele care au fost modificate fara autorizatie - deci exact cele pentru care nevoia de asigurare este mai mare

Sigur, lucrurile se schimba cand vine vorba de inundatii. Pentru zona urbana, riscul este neglijabil, dar pentru locuitorii de la tara, unde paraul din comuna are prostul obicei sa le mai ia porcul din batatura din cand in cand, asigurarile obligatorii sunt absolut necesare (evident, mai mult pentru riscul de inundatie decat pentru cel de cutremur deoarce paianta se descurca bine in acest caz).

Conso, 3 oct

3 comentarii:

  1. Prevederea cutremurelor e ca prevederea cursului USD .Toti se asteapta ca USD sa ajunga un euro dar nimeni nu poate sa spuna peste cat timp :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contează, maică. Când se va întâmpla, corbii se vor ocupa de rămășițele tale. Ai răbdare!

      Ștergere
  2. Zilele trecute am fost la o expoziție a unui pictor român debutant. Era primul ei contact cu publicul și extrem de emoționată. Pentru mine a fost extrem de emoționant, deși eram doar spectator, pentru că am înțeles că nu-i ușor să te expui scrutinului public. Mai ales în România. În urma acestei seri am scris această scurtă poveste cu gânduri prietenești:

    http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/06/distantarea-ajuta.html

    RăspundețiȘtergere