miercuri, 23 martie 2016

Cu parere de rau, stoparea imigratiei e raul cel mic

Stiu, daca pui bariere in fata unor oameni loviti de soarta esti rau si insensibil, alimentezi frustrari si vei avea dusmani in viitorul apropiat. Dar vor fi dusmani de la distanta. Or, ce se intampla acum cu atentatele e rodul unor frustrati din interior, prost integrati, complexati si exasperati de politica externa a occidentului (irak, libia, siria). Nu sunt multi dar exista si asta in conditiile in care minoritatea musulmana s-a format in cateva generatii prin franta, belgia, germania.

Cati vor mai apare maine daca azi sunt primiti milioane in Europa iar economia nu ne mai permite politici decente de integrare a lor? Teroristii nu tintesc in fortele de ordine sau politicieni, teroristii au luat acum la ochi populatia civila sperand ca politicienii vor da legi impotriva musulmanilor, crescandu-le teroristilor bazinul de recrutare si fanii. Nu poti face din musulmanii de aici evrei (Hitler a vrut sa extermine evreii exasperat de comportamentul marii finante dominate de acestia-cateva sute la o populatie de milioane-cand mult mai simplu ar fi fost sa dea legi impotriva practicilor bancare si de afaceri abuzive) dar poti bloca accesul unor noi legiuni de musulmani din care sa se recruteze in viitor alti frustrati care sa se aunce in aer. Sau ne mai permite economia sa construim statul bunastarii sociale cu cateva milioane bune de noi cetateni in Europa, mai ales acum de cand cu supraindatorarea cvasi-generala a statelor?


Si uite cum Europa devine leaganul unui nou conflict. Irak, Libia, primavara araba, Siria....evenimente concertate care duc, iata, la o migratie in masa si la o iminenta ciocnire a civilizatiilor care aduce aminte de Bizant. In fundal, avem demonizarea Rusiei dupa anexarea Crimeii si pozitiile inflexibile ale Chinei in Pacific. Lumea pare un sac care paraie si dupa orice petic apar fisuri noi in alta parte care cer urgent insailari. Se poate face ceva?

Teoretic, da. Renuntarea la atitudini belicoase in ceea ce priveste Rusia si China, evitarea unor masuri care sa-i demonizeze in bloc pe musulmani sau care sa-i discrimineze in tarile de adoptie, blocarea valului de emigratie in paralel cu interventii hotarate asupra zonelor controlate de ISIS, blocarea fluxurilor financiare catre organizatie (sanctiuni impotriva celor care le cumpara petrolul de pilda)...Rezultatele nu vor apare peste noapte dar cel putin nu mai escaladeaza situatia din prezent si lasi loc de imbunatatiri pentru viitor. Si nu, nu sunt fanul atributiilor marite acordate serviciilor, teroristii vor invata repede ca telefonul nu e sigur si ca netul are urechi, dar multi politicieni si oameni de afaceri vor descoperi ca pot fi santajati mai usor cu dosare fabricate cu noile tehnici de monitorizare...

Teama mea cea mai mare este insa ca lucrurile nu mai pot fi stopate si ca mergem spre una dintre catastrofele care afecteaza ciclic umanitatea. 70 de ani de pace au fost o pauza cam lunga pentru cei care gestioneaza din alte planuri aceste fenomene.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu