marți, 19 octombrie 2021

De ce nu se vaccineaza romanul. Sau ce știe tata Floarea intuitiv iar experții se fac ca uita progresiv

Am citit pe pagina unui cetatean progresist și userist de felul sau, Alex Anitei, un calcul care trebuia să mă inspaimante. Dacă ești tânăr, fără comorbiditati și nevaccinat tot ai șanse de 1 la 10.000 sa mori de Covid pe când dacă ești vaccinat, șansele de miocadita sunt de 1 la 50.000 iar de tromboza de 1 la 100.000. Deci, marș la vaccinare, daca nici nu mai esti tanar esti chiar mai in pericol!

Suna logic? Ei bine nu e deloc. Iau cifrele lui de bune. Dacă ești vaccinat se contabilizeaza automat șansele de tromboza & miocardita dar dacă ești tânăr nevaccinat probabilitatea de deces ar trebui inmultita cu cea de a lua boala. Ca nu poți muri de Covid dacă nu te-ai infectat, corect? 

Iar dacă ne raportam la ultimii 2 ani, șansele de a lua boala evidentiata prin test au fost de sub 1 la 10 sau 0,1. Ca s-au infectat 1,4 milioane din vreo 15 câți mai suntem prin țara. Dacă înmulțim acum probabilitatile ne da oricum 1 la 500.000, deci stăm mai bine ca la miordite și tromboze. 

Da, mi-a replicat amicul Anitei, dar prin boala asta vom trece cu toții! Serios? Las la o parte ca nicio pandemie nu afecteaza 100% din populatie, cam în câți ani ar trebui sa avem noi 80% infectati per total în ritmul actual? Încă 5, 10 ani? Habar nu am dar știu ca pana atunci vor mai trebui și vaccinatii sa facă boostere și rapeluri într-o veselie. Iar probabilitatile de complicatii trebuie înmulțite aici cu toate rapelurile anuale sau bianuale. 

Bonus-imunizarea naturala e de durata mai lunga iar Pfizerul dispare în 6 luni ca protecție, vezi Israel. Deci avantaj probabilistic pentru nevaccinati. 

De ce ne freaca atunci sistemul icrele cu vaccinarea? E foarte simplu Watson! Dacă dai coltu din tromboza sau miocardita sau alte complicatii o faci în liniște acasă de cele mai multe ori, nu mai aglomerezi ATI-urile, ceea ce nu se întâmpla dacă ai Covid o forma mai grava. Așa ca sistemul te vrea mai degrabă un mort liniștit decât unul fazendat de media apocaliptica iar politicieniii nu vor sa riste pierderea alegerilor din cauza mortilor fotogenici, prefera să piardă voturile mortilor discreti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu