La noi cam 40% din populatie trăiește la țara. Independenți alimentar și greu de santajat în dictatura medicala. Nu au de la ce serviciu să fie dați afara dacă nu se prezinta cu nazipass, nu au magazine care sa le tranteasca ușa în nas. Pot supraviețui deci fără mall, discoteca și piscina și se pot abține sa meargă la Untold. Și, poate la fel de imporant ca independenta alimentara, sunt independenți financiar. Da, poți fi indendent financiar și cu o pensie de mizerie câtă vreme nu ai datorii și nu riști sa te execute vreo banca pentru ratele restante la casa. Povestea pandemiei o să ne facă sa meditam la statutul lor, la alegerea intre confort și libertate. Cum vor fi santajati țăranii de luni? Ii vor ironiza poate mai tare în Las Fierbinți, îi vor pune pe Giani și Bobita să se vaccineze în episodul următor? Nu tine, băieți, știți ca nu tine, e nevoie de ceva mai mult decât propaganda când nu ai cum sa fortezi lucrurile ca în Italia sau Franța unde o populatie mult mai urbanizata e dependentă de veniturile de la job și terorizata cu ratele la banca.
Tot în Romania avem câteva milioane bune de pensionari la oraș. Unii s-au vaccinat deja, alții ezita, unii nu vor și pace. Iată încă o mostra de independenta financiara. Cât ai asigurat puțin, nu îți trebuie mult ca sa refuzi santajul. Pe ei ii pot obliga la extrem trantindu-le ușa magazinelor în nas. Dar ar fi o premiera în Europa și ar rasturna complet sistemul de partide în Romania, sa văd și eu cine mai voteaza alternanta la guvernare în felul în care a făcut-o pana acum.
Mai avem și mici meseriasi de la orase, micii prestatori de servicii. Un instalator, o coafeza, băieții care pun termopane. Pe ei cum ii santajezi? La fel ca pe pensionari, cu magazinele inchise. Dar ei au în mod sigur și ramificatii la țara. Mai au părinți,rude, la care pot apela când în oraș se face foamea, la fel ca pe timpul lui Ceausescu de care ne aduc tot mai multe lucruri aminte (frigul din case la iarna?).
Astfel încât, tot ce mai pot stoarce prin campania asta mizerabila de restrictii și suspendari a unor drepturi elementare este sa adune încă 1-1,5 milioane de noi vaccinati. Ca nu vom depasi 50-55% mi-e clar privind și la structrura populatiei, unde câteva milioane bune care apar în statistici nu mai locuiesc de mult în țara iar dacă aleg vaccinarea o vor face aproape de locul de munca, nu vor veni doar pentru asta acasă.
Tot aud ca e vorba de siguranța comunității vs drepturie individului. Ca oameni, consider ca dreptul la libertate e mai important decât dreptul la securitate. La securitate și asistenta au acces și animalele din ferma, se fac bine cu antibiotice și merg apoi la sacrificat. Lăsați-mă sa aleg liber ,sa masor de câte ori cred ca e cazul, sa aștept pana sunt convins ca nu apar reactii negative post-vaccinare și poate în final ma și vaccinez, cu vaccinunl pe care îl consider potrivit (poate vreau unul clasic, poate nu vreau unul de la companii care nu s-au ocupat cu așa ceva pana la pandemiee). Și oferiti-mi medicamente în farmacii pentru tratament ambulatoriu, nu ma mânați voi la ATI când ma îmbolnăvesc doar pentru a ma convinge ca fără vaccin sunt condamnat.
Știu ca libertatea nu tine de foame și nu plătește abonamentul la Netflix dar nu totul se reduce la terase, cluburi, filme și city-breakuri. Altfel alegerea ar fi simpla, securitatea înainte de orice, să facem totul sa păstram cât mai mult beneficiile lumii actuale dacă totul se reduce la aici și acum. Când crezi însă ca viața e o călătorie iar experiența de aici doar o halta, ai alta dimensiune a alegerilor. Când crezi ca dreptul de a opta nu ti-l poate impune nimeni, atunci vaccinarea nu mai e o alegere de sănătate ci una de stil de viața. Prin Occidentul secularizat, toropit de consumism, alegerea a fost simpla-vaccinul care ne garantează ca vom păstra lumea așa cum era înainte de virus-iar ratele mari de vaccinare se bazează pe pariul pe „aici și acum”. La ei atasamantul pentru stilul de viața a trecut înaintea scepticismului iar urbanizarea a făcut ca santajul cu malul și jobul sa funcționeze. Aici la noi, în Balcani, va fi mai greu însă cu aratarea morcovului-multi și-l cultiva la ei în curte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu