miercuri, 1 februarie 2023

"Davai ceas, davai palton"

Citez dintr-o oficina de propaganda:
"În 1944 “eliberatorii” sovietici au cutremurat țara de-a lungul și de-a latul. Atrocitățile comise de soldații ruși au rămas în memoria colectivă, iar poveștile pe care ni le-au transmis bunicii și străbunicii noștri vor lăsa urme în istorie pentru ca generațiile care vor veni să știe prețul plătit de ei pentru integritatea țării și a neamului românesc. Scriitorul Mihail Sebastian scria în 1944: „Soldații ruși violează femei, opresc mașini în stradă, dau jos pe șofer și pasageri, se urcă la volan și dispar. Magazine prădate. După-masa, la Zaharia, au năvălit vreo trei și au răscolit casa de fier, de unde au luat ceasornice (…) azi-dimineață o tanchetă sovietică fugărind o mașină particulară pe care voia s-o confiște. Incidentele de stradă continuă. Trecători busculați ca să dea ceasul. Ceasul e ideea fixă a soldatului rus". 
Cum mai explicam pe aici, propaganda stie sa decupeze un eveniment istoric si sa il dilate pana la refuz fara sa il contextualizeze mizand pe sentimente umane joase, gen frica, furie, dorinta de razbunare. 
Care este contextul? Romania invadase URSS la inceputul anilor 40. Nu ocupase doar Basarabia, sarise peste Nistru, cucerise Odessa, Crimeea, asaltase Stalingradul (unde multi patrioti si-au lasat pingelele de altfel, prost echipati si lipsiti de entuziasm in iarna rusa).
Ne-au cam jefuit rusii dupa 44? Corect, dar cum ne-am fi purtat noi? Indiciu-cum ne-am purtat dupa niste sabotaje in Odessa cucerita in timpul razboiului? 
Dar cum s-ar fi purtat nemtii, care au facut prapad in Rusia la retragere, desi distrugeau o tara pe care tot ei o atacasera? Cum s-ar fi purtat nemtii in Romania daca noi i-am fi atacat si eram infranti? Scapam doar cu jafurile sau nu ne lasau fara progrom si plutoane de executie? Dar propaganda face abstractie de asta si cei mai multi dintre romani par sa inghita senini manipularea asta grosiera.
Cum de altfel inghit senini aparitia placutelor comemorative cu eroii americani din cel de al doilea razboi, care eroi ne cam bombardasera putin inainte de a fi capturati (SUA a trimis aici aviatori, nu infanteristi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu