sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Bugetul familiei: managementul disputelor in cuplu

Reprosurile legate de (cheltuielile din) trecut otravesc prezentul si pot compromite viitorul (buget al ) familiei.
Continutul dintre paranteze este variabil, in loc de “cheltuieli” se poate pune la fel de bine “deciziile de orice fel” iar in loc de "buget al familiei" poate sta “parteneriat”, "colaborare", etc.
Ideea este ca cel criticat frontal se simte agresat si poate considera ca gestul sau din trecut era oarecum justificat; mai mult, poate avea tentatia sa-l repede in viitor sub alta forma. Cu alte cuvinte, rareori un atac frontal asupra egoului (critica directa) va duce la capitulare si recunoastere a erorilor; de cele mai multe ori urmeaza un contra-atac sau represalii ulterioare.
De exemplu, daca spui “ai gresit enorm inainte de criza cand ai luat creditul, ne-ai compromis bunastarea financiara pe mai multi ani, esti un incapabil/a!” sunt sanse sa auzi “Dar tu n-ai nicio vina? Uiti ca din cauza batailor tale la cap am luat decizia respectiva? Cat de ingrat/a poti fi!” iar in subconstient (aici n-o sa mai auzi), celalalt va gandi “sunt acuzat pe nedrept, nu mi se recunosc intentiile bune din spatele deciziilor proaste, poate chiar am sa dau motive sa fiu criticat justificat pe viitor, sa stiu macar o socoteala!”.
Este infinit mai util decat sa critici virulent sa servesti pastile moralizatoare si contraexemple. “Ce bine era daca ne uitam si noi mai bine in ce punct al ciclului economic ne aflam si cum ar putea merge dobanzile/cursul inainte sa luam creditul ala scump pentru masina” sau “poate ii spionam mai atent pe Ionesti, astia am vazut ca nu se arunca cu capul inainte in orice bula speculativa”.
Ne cam face probleme baiatul asta, Ego, nu? La origine o extensie a instictului de supravietuire (“trebuie sa fiu cel mai bun, sa ies in evidenta, doar asa imi transmit genele mai departe si am parte de bucatile mai mari de carne si partenerii mai aratosi”), egoul s-a insurubat adanc in constiinta noastra de cateva sute de mii de ani bune si ar fi cam greu de inlaturat fara o lupta de durata.  E adevărat și că filozofia contemporană a competivității îl cultivă intens, ceea ce îngreunează și mai mult eforturile în acest sens.  Chiar si cand pare invins, de multe ori e doar deghizat (nu pot fi mai bun-cu sensul de puternic-decat X intr-o confruntare directa? atunci o sa-l iubesc, o sa-i intorc si celalalt obraz, o sa fiu mai bun-in sens crestin-ca el si cercul s-a inchis repede).

PS: Sunt doar psiholog amator asa ca as putea fi usor contrazis/ironizat de un cititor cu pregatire in domeniu (“da, ma atacati frontal?!”). Nu-i nimic, psihologii cu patalama se mai inseala uneori, isi mai reconsidera pozitiile, precum psihanalistii, altfel am fi si acum blocati in obsesiile sexuale ale lui Freud (“na, railor, daca ma criticati!..”.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu