vineri, 21 noiembrie 2014

"The Matrix" Facebook. Este posibila manipularea?

Incep cu un comentariu inteligent al unui vizitator al blogului:
“S-au aratat de mult mecanismele de manipulare si dirijare a maselor. Problema a fost pana in epoca moderna faptul ca trebuia sa aduni indivizii in acelasi loc (fizic), pentru ca acestia sa se transforme intr-o masa. Un pas intermediar a fost facut prin inventarea mijloacelor de comunicare in "masa" (ziare, radio, televiziune). Problema acestora era ca, desi asigurau transmiterea mesajului catre masa, nu puteau asigura si propagarea acestuia in cadrul masei in timp real, ci in timp, prin interactiunea ulterioara a indivizilor. Retelele de socializare de azi au depasit acest handicap, ele asigurand conexiunea dintre indivizi in timp real. De asemenea,, au depasit si problema anterioara, masa fiind prezenta in permanenta in acelasi loc (de asta data virtual).Acum cine are o treaba cu masa, stie unde o gaseste. Mai mult are direct acces la ce gandeste ea”.
Feisbucul se transfirma incet dar sigur intr-o strutocamila asemanatoare Matrixului. Oamenii nu mai interactioneaza prea mult in lumea reala (joburi solicitante, obligatii familiale, reducerea capacitatii de a comunica pe fondul stresului) dar au descoperit ca au timp cateva ore sa “comunice” pe Feisbuc. O comunicare schioapa dar cronofaga de altfel, pentru ca iti ia oricum mai mult sa tastezi idei decat sa le expui face-to-face, “reteaua” avand meritul ca elimina argumentatia “inutila”, stilul preferat fiind sentintele scurte, punctele de vedere expuse pe baza linkurilor, teorii ca niste hai-ku-uri. Cum s-ar putea influenta opiniile retelei? Nu sunt expert in Feisbuc, intru din an in Paste in retea, dar ma pot gandi la:

1.Centri ai retelei plasati strategic pentru diseminare cat mai eficienta a mesajelor induse. Lucian Davidescu arata pe undeva ca sunt cam 60.000 de acoperiti prin servicii. N-ar fi exagerat sa ai 2-3.000 de raspandaci de Feisbuc printre acestia. Oameni “sociabili”, cu retele extinse de prieteni (in viata reala si securistii au cunoscuti, rude, frecventeaza anumite cercuri de hobbyisti, etc-oricum ei sunt sociabili de meserie), care pot fi raspandacii perfecti. Participantii in Matrixul feisbucist nu exceleaza prin capacitate de analiza, acolo lumea primeste si da repede linkuri si mesaje scurte, esenta nu este sa furnizezi teorii ci idei si mesaje concentrate, de impact. Daca ai cateva mii de noduri de retea pentru diseminarea informatiei cred ca poti crea niste curente de toata frumusetea prin social media.
2. Media traditionala folosita pentru crearea de continut pe Feisbuc. Filmuletele gazduite pe Hotnews si Gandul, niste editoriale mai accide, devin repede virale pentru ca sunt multi doritori sa le raspadeasca chiar inainte de a le filtra cu  propriul simt critic, doar caracteristica feisbucului este comunicarea in regim de viteza.
3. Sistemul de like-uri. Cu ajutorul sau poti urca in preferintele publicului continutul dorit si poti marginaliza opiniile “neortodoxe”.
4. Curea de transmisie pentru emotii. Emotiile sunt contagioase intr-o multime, iar turma Feisbucului nu face exceptie. Oamenii acolo nu schimba prea multe argumente, ci impresii si emotii pana la urma (un link cu oameni exasperati stand la coada la ambasade transmite o emotie puternica). Iar emotiile bine diseminate creaza usor o stare de spirit si determina un efect de contagiune.
Ma opresc deocamdata aici dar orice sugestii, idei, puncte de plecare pentru noi abordari sunt binevenite. Vom mai discuta despre "reteaua" feisbucului.

5 comentarii:

  1. Frumoasa "teorie", pacat ca ea nu este o teorie. Adica nu e falsifiabila. La fel de bine putem sa dam vina pe reptilieniii care au aparate care produc schimbari in creier si scurt-circuiteaza legaturile neuronale. Daca iesea Ponta ai fi scris probabil un articol cum ca astia de pe feisbuc sunt niste blazati elitisti care nu vor sa iasa din casa sa-si exprime votul sau cine stie ce alta chestie. Sau ceva care sa arate ca astia care stau pe feisbuc sunt tampiti. "Cap - castig eu, pajura - pierzi tu"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu toti care stau pe facebook sunt tampiti dar..pot deveni. blazatii elitisti au trecut intr-o saptamana de la "ma pis pe el de vot" la "daca nu votez ma arunc de pe gardul ambasadei in gol".sigur, a fost o schimbare spontana normala, se intampla des asa ceva, nu?...la asta cu reptilienii nu ma pricep, da parca nu erai credincios sa vorbesti de personificarile necuratului...sau te-ai convertit, ca astia de dreapta sunt mai traditionalisti

      Ștergere
    2. Logosfera, te ascunzi după deget sau te minți singur. Pe facebook mesajele circulă între rude și prieteni. Dacă ești ignorant, slab la neuron, sentimental etc. degeaba te uiți în ochii lui Iohannis și-l vezi că-i retardat când facebook-ul "tău" e inundat de prosteli băsiste de către cei care îți inspiră... incredere.

      Ștergere
  2. https://www.coursera.org/course/sna
    www.businessinsider.com/facebooks-news-feed-voting-experiment-2012-2014-10

    RăspundețiȘtergere
  3. http://riscograma.ro/9129/cat-de-mare-este-sri-fata-de-serviciile-din-alte-tari/

    RăspundețiȘtergere