joi, 4 februarie 2016

Ce vrea domne’ “propaganda rusă”?

Să apelăm mai întâi la diagnosticul expertului în propagandă rusă, Alina Mungiu Pippidi. “Ce urmăresc ruşii? Păi, nimic mai simplu. Să captureze agenda în care altfel ei ar fi oamenii răi (avem refugiaţi din Siria că Puţin nu a permis Occidentului să rezolve pe fond problema acolo; avem cazul Litvinenko, avem Ucraina, unde ei calcă pe faţă toate legile internaţionale); să culpabilizeze Occidentul şi să îl arate că pe o entitate fragilă şi degenerată (una din ţintele principale de discurs antioccidental e uniunea dintre homosexuali, Putin portretizează constant Occidentul ca pe un paradis al degeneraţilor); să submineze orice fel de reguli internaţionale dat fiind că va continua să le calce în Ucraina şi e masiv lovită de sancţiuni internaţionale din acest motiv; să slăbească unitatea şi coerenţa lumii occidentale sponsorizând mişcări interne de contestare, ca astea cu copiii, mişcările anti-refugiaţi şi partidele antisistem (sunt între timp dovezi ample că ruşii finanţează direct partide de extremă dreapta, inclusiv din Parlamentul European).”


Deci ruşii nu vor să apară doar ei ca băieţii răi şi bagă şi Occidentului niste note proaste iar presa aservită ruşilor arată fie abuzurile protecţiei copilului prin ţările scandinave, excesele refugiaţilor, stridenţa mişcărilor LGBT, comportamentul abuziv al companiilor străine, etc. Las la o parte explicaţia hilară a doamnei AMP privind refugiaţii-avem refugiaţi pentru că Putin a împiedicat soluţionarea conflictului din Siria luând partea lui Assad spune AMP de parcă am avea refugiaţi doar din Siria...cei din Irak şi Libia, ajunşi pe drumuri după măreţele intervenţii occidentale, nu se pun la socoteală-şi observ cu câtă convingere a trecut o anumită parte a presei să demonizeze Rusia, ruşii şi pe Putin după anexarea peninsulei Crimeea şi demararea conflictului din Donbass. Au fost unii care şi-au făcut peste noapte secţiuni speciale de înjurat Rusia (vezi Reporter Virtual cu Pagina de Rusia), aproape tot ce apare pe Hotnews sau Adevărul despre ruşi şi Rusia este în context negativ, etc. La ce foloseau resentimentele opiniei publice, profesionist cultivate, că doar nu se decidea prin referendum în România revenirea Crimeii la Ucraina? Eu mă gândesc că în eventualitatea unui conflict în zonă, un fel de război SUA-Rusia prin interpuşi, făcea bine ca populaţia să susţină campania antirusească, mai ales când vor începe să apară şi primele victime umane.

Or ce face propaganda rusă, axată pe bubele Occidentului, în viziunea AMP? Mută atenţia opiniei publice de pe postura de băieţi răi ai ruşilor pe cea de paradis cu probleme a Vestului şi în final se ajunge la un peisaj cu multe nuanţe de gri, un fel de “nici ăştia nu sunt mai breji”. Ok, să spunem că asta e efectul urmărit de propaganda rusă si mijloacele sale, deşi vocile critice din România, statele baltice, Polonia, etc pot avea destule argumente în propriile valori pentru a gândi şi cu capul din dotare. Să spunem deci că populaţia din aceste state din avanposturile conflictului Occident-Rusia nu-i mai vede pe ruşi ca dracul în persoană şi nu mai susţine un eventual conflict cu necuratul Putin. Păi eu zic că asta e bine, că nu ştiu ce om normal şi-ar dori un război cu o mare putere militară de la graniţă, mai ales că americanii vor dori să lupte probabil cu ruşii până la ultimul..român, polonez, baltic, etc. Oricine şi orice îşi aduce contribuţia la îndepărtarea unui conflict de proporţii eu zic că face o treaba bună. Dar dacă Rusia nu are doar o postura defensivă în faţa NATO şi vrea să ne anexeze pe noi că şi pe lituanieni, polonezi, cehi, slovaci, unguri, etc? Atunci înseamnă că propaganda rusă e moarte sigură, ne slăbeşte şi ne vulnerabilizează, nu? Păi, să ne uităm cât s-au chinuit ruşii să îngheţe conflictul din Donbass, un teritoriu cât câteva judeţe româneşti...N-ar fi anexat mai repede Ucraina, că tot nu era membru Nato? Dar sigur, vor anexa România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, statele baltice, etc că tot a crescut petrolul de la 28 la 30 dolari/baril şi îşi permite Putin. Abia aşteaptă ruşii să deschidă un conflict pe vreo 7 fronturi cu state membre Nato şi trebuie să fim vigilenţi şi bine mobilizaţi....psihologic.

Cine are ceva neuroni în dotare ar observa că în eventualitatea primului gest agresiv al Rusiei la adresa unuia dintre statele enumerate opinia publică s-ar întoarce la 180 de grade şi i-ar demoniza la loc pe ruşi în ciuda bubelor Occidentului, anulând orice flotare propagandistică anterioară. Ceea ce nu s-ar întâmpla la fel de repede dacă Rusia e atacată iar presa “de bine” a asigurat suportul populaţiei prin demonizarea anterioară a ruşilor (până apar şi îşi fac efectul comentariile critice privind lumea occidentală sponsorizate de “propagada rusă”, până se formează dezbaterile, taberele pro şi contra, etc se termină conflictul...).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu