luni, 8 februarie 2016

Studiu de impact: credibiliatea lobbyului bancar scade sub zero după aprobarea legii dării în plată

Reluarea dezbaterilor în Parlament pe marginea legii dării în plată a dezlănţuit lobbyul bancar. Pe mai multe voci, cu mai multe strategii, publicul este speriat că urmează un soi de apocalipsă financiară dacă debitorii vor putea să dea casa băncii înapoi înainte de scadenţa creditului fără să mai aibe urmărite şi veniturile după ce îşi pierd imobilul, ca în prezent.

Mai întâi a ieşit Raiffeisen să anunţe că a urcat avansul la creditul său ipotecar standard de la 15% la 35%. Era vorba de un credit fără cerere, având în vedere că avea şi avans mai mare şi dobânda mai mare decât împrumuturile din programul Prima Casă (acolo avansul e de 5% iar dobânda nu trece cu 2% peste Robor). Toată presa şi analiştii înrolaţi în barca propagandei pro-bănci a urlat ca la un semn: e doar primul pas, urmează şi alte bănci, se vor retrage şi din programul Prima Casă (nu s-a întâmplat până acum, nimeni nu s-a retras). Foştii jurnalişti cooptaţi în departamentul de comunicare al BNR au început să facă şi ei valuri-legea dării în plată distruge piaţa creditului, aduce pierderi pentru bănci, debitorii vor accesa mai greu împrumuturile, etc, etc. Nimic despre scăderea benefică a preţurilor la imobile şi implicit a scadentelor la noile împrumuturi. Veţi sta mai mult în chirie sau veţi împărţi garsoniera cu mama până vă vedeţi ceafa! este alt avertisment lansat de bancheri.


 Am avut apoi scrisoarea şefului BCR publicată de Ziarul Financiar şi advertorialul şefului Consiliului Fiscal (economist-şef al Raiffeisen printre altele) care şi-a găsit locul pe site-ul Hotnews sâmbătă şi în Ziarul Financiar de luni. Argumentele sunt cam aceleaşi, plus-economia se va contracta dacă cererea scade în zona imobiliară ( de parcă scăderea preţurilor nu aduce un nou segment de cerere), investitorii vor penaliza ţara (nu s-ar zice că după 2009, când cu împrumutul la FMI, au premiat-o prea tare), etc.

Cireaşa pe tort o pune însă BCR tot luni, când vine cu o “analiză de impact” din care aflăm că 60% dintre potenţialii clienţii nu vor mai accesa credite, perioada de economisire pentru a strânge avansul majorat va creşte cu 8 ani iar vârst medie a solicitanţilor de credite va urca la 42 de ani! Bine că n-au anunţat şi apocalipsa...Orice om cu capul pe umeri şi-ar da seama că în eventualitatea în care preţurile imobiliare scad (de la această ipoteza pleacă şi BCR), chiar dacă perioada de economisire pentru avans se majorează cu 8 ani scadenţa împrumutului se reduce la rândul sau cu mai mult de 8 ani (se plăteşte dobânda pentru o fracţiune mai mică de principal) aşa că per total, lumea scapă mai repede de bancă....Asta ca să nu mai vorbim de marele avantaj de a nu mai fi scos şi din casă şi cu veniturile poprite peX ani, până banca va completa diferenţa dintre suma acordată şi valoarea casei executate. 

Ce se mai poate spune? Bancherii locali au obţinut scrisorele în favoarea lor de la CE şi BCE, au înrolat şi Consiliul Fiscal, ceva antreprenori şi agenţi imobiliari, bombardeaza pe toată lumea cu analize şi ne sperie cu consecinţele adoptării legii dării în plata încât rezultatul, dacă aceasta chiar iese din Parlament, va fi demolarea totală a credibilităţii lobbyului bancar, pentru că efectele zugrăvite de acesta vor fi cu siguranţă mult reduse în realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu