sâmbătă, 16 octombrie 2010

Wall Street Journal: Cantarea capitalismului

Extrase dintr-un text dezgustator din Wall Street Journal, troneaza astazi (vineri) pe Hotnews.

”Capitalismul i-a salvat pe minerii chilieni” zice Daniel Henninger de la Wall Street Journal, acest Ion Brad in proza al capitalismului triumfator. Pe ce se bazeaza? Burghiul care a asigurat eliberarea minerilor prinsi la 700 m adancime venea de la o firma minuscula din Berlin, Pennsylvania. Cablul de rezistenta provenea din Germania, cablul de comunicatii era din Japonia, etc. Adica daca nu dezvoltau capitalistii sistemele astea minunate, se duceau pe apa sambetei bietii mineri chilieni.

Insa nu consumismul exagerat promovat de acelasi capitalism glorificat de foaia cu “Wall Street” in titulatura (iata cum Wall Street devine sinonim cu activitatile de binefacere, ca tot i-a acuzat Buffet saptamana trecuta ca sunt ca o biserica ce joaca la loterie banii enoriasilor) i-a dus pe mineri in subteran? Ca doar pentru export lucrau ei, si nu pentru exportul in Coreea de Nord presupun…E ca si cum Pravda ar fi condamnat capitalismul pentru accident in urma cu ceva ani, numai ca acum nimeni nu indrazneste sa ironize drept propagandanda ieftina creatia lui Henninger de la WSJ. Eu inteleg de unde vine silogismul jurnalistului American. Dupa ce bancile au provocat dezastrul in care ne aflam iar statele le-au salvat cu bani publici in loc sa le lase sa falimenteze (ca doar asa-i in capitalism, piata libera regleaza dezechiibrele, nu?), tot mai multe voci critice arata cu degetul spre capitalismul occidental, cel care ne poate duce la groapa pe toti daca modelul sau consumist va fi preluat, cu ajutorul mediei obediente, de state suprapopulate precum India si China (oare cum s-o respira pe planeta daca fiecare chinez si indian o sa vrea cate o masina proprie si pungi doldora cu nimicuri de la supermarket)? Era nevoie asadar de o spalare a imaginii sistemului, iar propaganda s-a pus in miscare. Pe acelasi rationament, oprirea scurgerii de petrol din golful Mexic poate fi considerata de asemenea o victorie capitalista, doar tehnologia era tot o creatie a sistemului , nu?

PS: Ce ziceti, compania care a donat celebrul burghiu, si care s-a trezit cu o promovare la nivel planetar, a iesit in pierdere sau in profit?...oricum, PR-ul e tot o inventie capitalista, nu?

2 comentarii:

  1. Propaganda functioneaza la fel, fie ca este vorba de fascisti, comunisti sau capitalisti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, jenanta propaganda. Culmea e ca daca inca se practica, este pentru ca un procent inca ridicat din "populatie" pune botu'.
    Cineva zicea ca inteligenta ca si cantitate este constanta la rasa umana, iar cum numarul hominizilor (ce se pretind oameni) apartenenti ei creste, per global, rasa pierde. Pana cand? Pana se mai poate si mai este de unde. Poate in secolul 21 rasa umana va fi fortata sa renunte la mentalitatea de turma-guvernata-de-elita si va face un salt "cuantic" in intelepciune.

    Sper si imi doresc sa apuc dimineata saltului, cand la cafeaua de dimineata voi simti ca lumea este cu adevarat alta.

    RăspundețiȘtergere