miercuri, 4 mai 2011

Mandrul Fond Proprietatea, revizitat

Scriam chiar in ziua listarii FP ca actiunile isi vor dezamagi investitorii (vezi “Fondul Proprietatea, o viitoare fosta speranta bursiera”), ca dividendele mari din 2010 nu se vor repeta, ca presiunea la vanzare isi va face imediat efectul. Avem acum un pret cu 20% sub cel maxim atins in prima sedinta de tranzactionare (va mai amintiti de proiectiile optimiste ale brokerilor de acum cateva luni?), un dividend propus de 0,03 lei fata de 0,08 in 2010 si un trend descendent pentru actiuni in contradictie cu evolutia mai degraba pozitiva a bursei din 25 ianuarie si pana acum. Ce se va intampla cu actiunile FP daca intreaga piata intra puternic pe scadere?

Enumeram atunci 7 motive pentru ca actiunile FP sa nu atinga tintele hiper-optimiste ale brokerilor si analistilor din banci (0,7-0,9 lei/actiune) ba mai mult, sa scada imediat dupa listare. Era vorba atunci de tentatia marcarii profitului de cei care cumparasera in 2008-2009 si la 10% din valoarea nominala (adica la 0,1 lei), de activele supraevaluate ale Fondului, de paralela cu SIF-urile (raport pret la bursa/VUAN), de profitabilitatea scazuta a activelor, de handicapul unei piete putin lichide (investitorii mari nu se blocheaza in asa ceva). Ultimul argument, o eventuala schimbare a fundamentelor politicii monetare in SUA nu si-a facut inca simtita influenta. Cu toate astea actiunile au continuat sa scada, de la un maxim de 0,675 lei atins in prima zi de la listare, la 0,535 lei miercuri la 10,30. Am primit destule injuraturi in momentul publicarii articolului pe Hotnews, inclusiv in comentarii. Era greu de acceptat de cei care detineau actiuni, multi cumparandu-le in ultimele luni dinaintea listarii, ca profiturile nu li se vor majora exponential dupa cotarea la bursa.

Cate ceva despre context
Ce a facut bursa in saptamanile scurse de la sosirea FP (25 ianuarie)? Indicele BET era atunci 5.773 puncte, BET-C 3.374 puncte iar BET-FI 24.387 puncte. Acum, avem indicii cam tot pe acolo, inca in usoara crestere in ciuda unor corectii consumate dupa Paste. FP a scazut insa accelerat in raport cu piata, cel mai bine vazandu-se asta in comparatia SNP-FP (sa nu uitam ca SNP reprezinta principala detinere a Fondului). Pe 25 ianuarie FP inchidea la 0,6495 lei in timp ce SNP era cotat la 0,3690 lei iar in sedinta din 4 mai se tranzactiona in jur de 0,4270 lei, actiunile sale crescand deci intre timp in ton cu bursele de marfuri unde se tranzactioneaza petrolul. De ce n-a reflectat FP evolutia buna de pe segmentul commodities in acest rastimp? Si, mai ales, ce se va intampla cu actiunile FP cand preturile marfurilor vor incepe sa se corecteze mai rapid? Valoarea tranzactiilor cu actiunile FP a inceput sa scada la randul sau, ceea ce nu este deloc un semn bun pentru investitori. Din punctul meu de vedere, FP are cel mai mare potential de…short daca bursele revin hotarat pe rosu, cine mizeaza pe scadere fiind mai bine servit de acest emitent.

Doua vorbe despre argint
Cum laudatorii mei se simt prost astazi, ma voi referi pe scurt si la evolutiile din piata argintului. Dupa un varf care a amenintat serios pragul psihologic de 50 dolari, pretul a continuat sa scada repede, ieri ajungand la 41 dolari/uncia (ce coincidenta, o scadere cam tot ca la FP, de aceasta data in numai o saptamana in loc de 3 luni). Cum spuneam aici, “la inceputul anului 2010 am recomandat si eu argintul (vezi aici). Era in acel moment 18 dolari/uncia si avea potential de crestere, cum s-a demonstrat ulterior. Acum, la peste 40 dolari/uncia l-as recomanda doar celor care spera in varianta de argint a tulip-maniei. In definitiv, daca lipsa de ratiune poate depasi uneori toate asteptarile; nu inseamna insa ca trebuie sa ne pariem toti banii pe asta”. Am nuantat ulterior aici. Argintul a intrat se pare pe o panta descendenta, iar scaderea sa va depasi in amplitudine pe cea a aurului, asa cum si cresterea a fost absolut exploziva in ultimul an si jumatate. Asteptati deci traversarea urmatorului pinten deflationist inainte de a intra mai hotarat pe metalele pretioase, altfel riscati sa experimentati patania amatorilor de actiuni in 2008-2009, care au vazut prea devreme “oportunitatile” si s-au fript urat.

2 comentarii:

  1. minciuni! propaganda a gazetelor subversive! eu o sa pastez vraful de actii la fp sub borcane si conserve,langa cutia de gloante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fondul Proprietatea, cu cat scade cu atat devine mai atractiv. Interesant daca va scadea sub nivelul de 0.5 la care s-au facut tranzactii anul trecut. Asa vom putea spune ca apar primii perdanti din speculatii cu FP in perioada pre-listare.

    RăspundețiȘtergere