miercuri, 10 august 2011

“Supravandute”, actiunile si-ar fi revenit indiferent de sughiturile Fed. De ce “pisica moarta topaie”

Ieri panica mare pe burse. O singura speranta: Fed-ul va pune tiparul in functiune. Bernanke incepe sa vorbeasca seara, nu zice nimic de QE3 (nasol), recunoaste ca economia incetineste accentuat (nasol, too) dar promite ca dobanzile vor ramane la zero pana in 2013 (cu datoriile imense ale SUA si cu o economie incetinind se astepta cineva la altceva?). Bursa americana, pana atunci “verde, se intoarce deci si reincepe scaderea dar in ultima ora isi revine miraculos si termina pe un plus consistent. Concluzia? Revine optimismul, iesim din criza? Nici pe departe. “Pisica moarta topaie”, in miscari puternic descendente (multe actiuni de la BVB fac niste grafice “lumanare” in ultimele zile, nici pomeneala de renumitii dinti de fierastrau) apar din cand in cand miscari agresive de revenire, care sa aduca ceva cumparatori, carne proaspata pentru cei care incearca sa iasa din piete.

Scaderile erau prea mari pentru a nu avea si reveniri spectaculoase. Cine isi aminteste de panicile din 2008-2009 la BVB, stie ca bursele au ramas, de putine ori e drept, si fara vanzatori in anumite momente, cu multe actiuni la +15%. Pe orice miscare agresiva de scadere apar din timp in timp “vanatorii de chilipiruri”, incurajati de “amnezia” temporara a celor care vor sa faca exituri. Indiferent de sughiturile Fed, indiferent de ce ar fi spus Bernanke, miscarea s-ar fi produs. Sigur, daca informatiile furnizate erau chiar sumbre, momentul s-ar fi amanat un pic, cumparatorii decoland la cea mai mica veste roz. Ieri s-au agatat de paiul dobanzilor zero mentinute pana in 2013, de parca se astepta cineva la o ridicare de dobanzi in contextul fragilitatii economiei. Toata lumea astepta QE, sau macar majoritatea participantilor, n-au primit bani proaspeti, au aflat ca economia incetineste asa cum se banuia, dar s-au prefacut bucurosi ca dobanzile raman la zero.

De regula, aceste raliuri de crestere in piete cu trend descendent tin cam 2 zile. Ramane de vazut daca bursele vor avea oxigen pentru inca o sedinta de crestere. Daca insa se intra sub minimele atinse ieri la epuizarea acestei miscari de revenire, semnalul va fi cat se poate de prost. Cum SUA a fost vioara intai in declansarea scaderilor, este posibil ca viitorul combustibil pentru shorteri sa fie oferit de batrana Europa. Miscarile francului arata oricum (ieri coborase pana aproape de paritatea cu euro) ca tensiunile subterane sunt mai mari decat banuim.

Ce va face azi BVB? Dupa corectii agresive e momentul ca soarele sa straluceasca putin si pe strada micilor investitori. Din pacate, futuresul in SUA e pe minus acum, asa ca plusul de azi ar putea fi cam anemic. Pe o piata putin lichida, cumparatorii sunt oricum mai timizi astfel incat cresteri mai conssitente vom avea doar daca marile burse se mentin mai mult timp in teritoriu verde.

5 comentarii:

  1. Ca raliul va tine 2 zile sau 7 e mai putin important. Importanta e violenta lui. Cu cat e mai abrupt cu atat mai mari sunt sansele unei noi caderi.Semnalul dat ieri in ultima ora de tranzactionare de la NYSE cam asa ceva sugereaza.

    Dar nu cred ca scaderile vor mai fi atat de violente. Seva intra in faza de scaderi mai "controlate" Pas cu pas, metodic.

    In fine...la 20% scaderi putem arunca prosopul ca deja suntem in piata bear.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dinti de fierastru insa fierastrul merge in jos.Din moment ce foarte multi investitori au plecat cu tot cu afaceri din USA credeti ca se mai intorc ei asa de usor?mai ales ca acel deficit enorm s-ar pute a alimenta si cu marirea impozitelor.Socialistul de Obama e in stare pentru inca un mandat sa mareasca taxele si impozitele.si atunci acei mici industriasi se simt amenintati.Situatia cu scaderea ratingului este fara precedent.Cam greu sa vad reveniri.Oricum roz nu prea vad sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pt analizele pertinente.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zvon - mare banca pe marginea prapastiei.

    Hm, o fi doar un fitil, sau sunt unii care chiar isi doresc acest lucru (sic!).

    Ce mai ploua afara, zici ca vine sfarsitul lumii :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place ce scrii pe aici. Ziua "excelenta" de astazi de pe BVB e exact pe profilul celor din 2008. In septembrie o sa inceapa picajul adevarat.

    RăspundețiȘtergere