luni, 25 martie 2013

Marfin Bank, fiica defunctei Laiki Bank din Cipru, plăteşte cea mai mare dobândă la euro din Romania: 4,5%


Aflaţi mai jos ce randamente oferă Marfin deponenţilor autohtoni, cum sunt liniştiţi clienţii la telefon şi cât de repede puteţi obţine 20.000 euro de la ghişeu, din postura de deponent panicatÎn altă ordine de idei, ar fi încă o bancă de vânzare în România.
Laiki Bank, banca populară din Cipru ce urmează să fie închisă, deţine în România o bancă mică, Marfin Bank, cu depozite atrase de 180 milioane euro de pe piaţa locală. Primul impuls a fost să ne uităm la dobânda bonificată la euro. Randamente mari, foame mare de bani (poate chiar din partea băncii-mamă?). Astfel, un depozit la 6 luni la Marfin are dobânda (fixă) de 4,25% pe an, cea mai mare de pe piaţă. Pe locul doi vine în topul randamentelor ATE Bank (4,15%), urmată de Piraeus şi Volksbank (sub 4%).Este cea mai mică scadenţă oferită de Marfin, iar în acelaşi interval dobânda pentru lei este de 6,25%. Cine vrea să-şi blocheze banii 12 luni (”Depozitul 12+1”), are dobânda de 4,5% şi primeşte suplimentar şi dobânda pe o lună, fapt ce lasă concurenţa cu ochii în lacrimi. Acelaşi depozit are la lei dobânda de 6,5% şi la dolari de 4% (!).
Nu vrem să sugerăm că Marfin ar fi în pericol de închidere şi în România. Banca e persoană juridică română, nu şi-a prins urechile în creditarea statului…grec cum a făcut Laiki, în plus e pusă la adăpost în primul rand de dimensiunile sale reduse. Nu înseamnă însă că nu va fi scoasă rapid la vânzare dacă tot a rămas orfană iar acţionarii ciprioţi sunt cam faliţi (poate o cumpără nişte ruşi cu depozitele pierdute la banca-mamă?)
20.000 euro retragere? Imediat, dar cu programare
Sun la sucursala din …Berceni a Marfin Bank. “Am nişte bani la dvs, am aflat că banca-mamă e în faliment sau a fost închisă sau aşa ceva,  e cazul să-mi fac probleme?” Nu, nici vorbă, între noi nu e decât o legătură decât de nume, suntem un soi de franciză, persoană juridică română, staţi liniştit”, mi se răspunde. “Bine, dar preşedintele băncii e numit de acţinarii din Cipru, care au mari pierderi acum, dacă primeşte dispoziţie să vireze nişte bani acolo”? “Nu se poate aşa ceva, sunt nişte legi în vigoare”. “Ok, atunci când pot veni să ridic 20.000 euro de la dvs?” “Oricând”. “Daaa? Atunci vin acum să iau banii”. “Sigur, dar ar fi bine să faceţi totuşi o programare, aşa se obişnuieşte pentru sume mai mari de 3.000 euro”.
 Peste 100.000 euro? Depozit “toxic”!
Banca Populară din Cipru (Laiki Bank) va fi închisă potrivit acordului de “salvare” stabililt de autorităţi cu finanţatorii UE/FMI. Vestea bună este că depozitele de sub 100.000 euro sunt pasate la cealaltă mare bancă locală, Bank Of Cyprus. Vestea proastă este că ce trece peste, sunt considerate active “toxice” şi vor face parte dintr-o “bad bank” de unde titularii au mari şanse să se aleagă cu praful de pe tobă. La Bank of Cyprus este transferată şi datoria Laiki de 9 miliarde euro către mecanismul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene, semn că unii creditori sunt mai egali ca alţii. La Bank of Cyprus deponenţii cu peste 100.000 euro în conturi vor pierd “doar” 30% din sume în urma acordului.

8 comentarii:

  1. Copie textul din word si plagiaza-l intr-un notepad. De acolo copie-l pe blog. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica vrei sa spui ca sunt a-tehnic?nt, nt, nt

      Ștergere
    2. Nu, dar era greu sa citesc la 0.1 randuri si cam toate articolele contin text formatat in word. Blogger are "buton" de remove format.

      P.S. Totusi, cel mai deranjant mi s-a parut "fica" din titlu'.

      Ștergere
  2. Notificare cu 24h inainte pentru retrageri mai consistente de la caserie e procedura standard pentru bancile romanesti.

    Cea mai mare dobanda la euro in RO e la Alpha, depoziul progresiv, 4.65%.

    RăspundețiȘtergere
  3. Macar Volksbank nu percepe comision la retragere. Si ofera bonusuri prin Internet Banking.

    RăspundețiȘtergere
  4. @aristotel-vezi, de aia e bine sa ai litere mici, scapi de vigilentii de pe net....
    @marius: depozitul progresiv nu imi inspira ideea de randament...mediu, nu?
    @mirela-de cand are volksbank postaci pe net? altfel, tot cu un picior in groapa e bancuta asta, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa aperi in vreun fel VB ca sa sesizezi beneficiile oferite. Sunt clienta lor si m-au convins prin netaxarea serviciilor. 0% comision la retragere si la Internet Banking. Simplu dar eficient :)

      Ștergere
    2. Retragere numerar 0,4% min.1,5 LEI
      Pentru Contul de Economii: Fara comision de retragere numerar pentru sume mai mici de 1.000 LEI/zi
      *pentru retrageri ce depasesc aceasta limita se comisioneaza toata suma retrasa, nu doar suma care depaseste limita.


      Se remarca prin dobanzi destul de mari, iar daca ne gandim ce probleme au cu_corporatistii pe care i-au incaltat ipotecar in anii de "ca creste", singura explicatie ar fi ca sunt disperati.

      Metoda ingenioasa "fara comision de retragere" cu mentiuni e specifica țeparilor care au acordat credite la dobânzi "bune", fixe... cum au dorit clienții. De plătit au plătit cum au vrut țeparii. :D

      ... simplu și eficient... proștii sunt făcuți pe loc.

      Ștergere