luni, 4 august 2014

Cum arata si cum se manifesta „acoperitii” din presa?

In calitatea lor de formatori de opinie si lustruitori ai anticamerei personalitatilor din politica si economie, jurnalistii sunt o miza interesanta pentru serviciile de informatii. Ca si procurorii si judecatorii de altfel, justitia fiind o parghie importanta pentru implementarea „directiilor strategice” (vezi unele decizii ale justitiei in timpul guvernarii Basescu si nici pe plan international lucrurile n-ar fi chiar cusher-iata ca Rusia a fost condamnata „oportun” sa plateasca 50 miliarde dolari actionarilor Yukos, in contextul mai larg al sanctiunilor internationale dupa conflictul din Ucraina).
Sa ne intoarcem deci la oile noastre din servicii care manuiesc pixul. Vestea proasta este ca n-am nume, ma gandesc doar la un profil-robot al celor scosi in fata, securistii din vitrina media. Cum starea presei si conditia jurnalistului s-au degradat accentuat in ultimii 7 ani, „acoperitii” din presa ar trebui sa aibe un statut privilegiat in redactii, altfel ar rezista mai greu programului lung, supra-incarcarii, salariilor intarziate cu lunile.

Ar fi deci scriitori de bloguri gazduiti la loc vizibil pe web-site, colaboratori abonati la opinii si editoriale in momentele fierbinti, ziaristi cu jumatate de norma dar pozitii bune in redactie (ma refer la pozitiile de pe statele de plata, la libertatea de alegere a subiectelor, etc). Nu sunt deci „palmasi”. Sunt colaboratori externi, colaboratori interni cu program relaxat, adjuncti cu libertate mare de miscare, sefii de sectii pe care colegii ii vad mai rar, etc. Cred ca ati inteles ideea. E vorba atat de jurnalisti cu experienta cat si de ONG-isti care cocheteaza cu editorialul. Pentru a-i identifica, e suficient sa le urmaresti consecvent pozitiile in momentele in care apar subiectele sensibile...pentru servicii. Vezi „lovitura de stat din 2012”, vezi „sprijinul Rusiei pentru miscarile teroriste din estul Ucrainei” mai recent, sau abuzurile asupra kosovarilor, armele lui Saddam, sprijinirea invadarii Libiei, etc.Urmariti si interviurile sefului SRI, Maior, prin presa. Unde le acorda, cui le acorda si cat de percutante sunt intrebarile celor care ii iau interviurile.

Evident, oamenii de care vorbesc au opinii ferme, foarte stabile, ei apara democratia si principiile dreptei fara echivoc, fara ezitari sau dileme interioare. Iar pe subiectele controversate (genocidul Israelului in Gaza, torturile aplicate de americani suspectilor de terorism-apropo, poate aflam ca am avut si noi, in Romania, o astfel de inchisoare, dupa modelul polonez) au puncte de vedere ortodoxe sau nu au deloc. N-o sa-i vezi cu fluctuatii si retractari. Oameni care detin "adevarul" deci si care nu accepta ca se pot insela ori ca s-au inselat in trecut. 
 Am zis ca nu dau nume, cel putin cat timp nu am probe, dar poate am cititori mai informati decat mine. Deci, pe cine ati paria? Si care sunt publicatiile-portavoce ale serviciilor, in opinia voastra? Astept propuneri motivate-simple insiruiri de nume nu se publica.

7 comentarii:

  1. Pentru domeniul politrucic există sintagma "propagandă securistă". Eu sunt mai generos așa că aici îi... bag pe aproape toți editorialiștii RL, Evz, Gândul, Adevărul, și multe altele, cum ar fi mătrețele pentru prostovanii cei mai ridicoli... gen Reporter Virtual, Contributors etc. Sunt tentat să nu cred că toate aceste primate sunt lipsite de inteligență... doar de conștiință.

    Pe nișa economică, îmi aduc aminte "cu plăcere" de echipa de editorialiști ai... Capital.

    Cred că ar fi mult mai ușor să invităm cunoscătorii să-i identifice pe editorialiștii propagandei securiste care nu sunt acoperiți ca să știm sigur care sunt prostovanii propagandei securiste. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "In calitatea lor de formatori de opinie..." - si marmota invelea ciocolata. Formatorii de opinie pentru mase sunt cei pentru care lucreaza jurnalistii. Nu respecti linia ziarului, zbori. Corect, de altfel, doar nu te sui cu picioarele pe masa cand nu esti la tine acasa.

    Da' poate or exista si jurnalisti cu bani...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te referi la jurnalismul de partid, de propaganda...unde toate vocile trebuie sa faca parte din acelasi cor....jurnalismul insemna, la origini, altceva...exersarea simtului critic in folosul publicului, nu al patronului, trustului, etc...

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Patriciu a fost cel mai sincer în privința practicării pe față a acestui tip de "jurnalism". Îmi amintesc vag "adevărul de seară" distribuit gratuit consumatorilor de manipulări comandate de finanțator. Proiectul a eșuat din fașă. Oaia trebuie să se implice în joc, trebuie să plătească prosteala, sau cel puțin să coparticipe la ea.

    Dar formatorii de opinie nu apar din spuma mării, ci atrag tot felul de muște în timp, poate decade. Fenomenul "iulie 2012" a zguduit tot sistemul securist de s-a ras toată spoiala subtilă sub care activau multe dintre zdrențele cu formă de om. Și ultimele muște care îi mai admirau... tâmpe, au cam leșinat. În domeniul economic, fenomenul 2008 a avut aceleași efecte.

    Au venit și zilele în care masele observă discrepanțele dintre valorile lor și... liniile ziarelor, suitul cu picioarele pe mesele cititorilor fiind astfel brusc oprit.(comentariu aristotel costel; am sters din greseala comentariul incercand sa-l validez de pe telefon-deh, butoane mici-dar a ramas salvat pe mail asa ca il repun in felul asta)....

    RăspundețiȘtergere
  5. Gasca de la antena 1. Gasca de la B1TV... de fapt ce sa ne ascundem dupa deget, cam toti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai simplu așa. Nici nu mai trebuie să-ți bați capul. Mai frunzărești puțin Gândul, mai vezi niște porci pe labe1, pe la varan nu treci pentru că ai prejudecăți și... gata, le știi pe toate.

      Ștergere