miercuri, 13 august 2014

„Okazii” second-hand. E bine, e rău?

 Să cumperi lucruri cu vicii ascunse, pe care nu le mai doresc proprietarii, la un raport preț/calitate dezavantajos sunt principalele riscuri pentru fanii okazii.ro, tocmai.ro, olx.ro.
Suntem asaltați de publicitatea site-urilor de comerț on-line pentru „neprofesioniști”. Variantele autohtone pentru ebay.com-e vorba de siteurile de anunturi okazii.ro, olx.ro, tocmai.ro-încearcă să ne inducă ideea că e foarte trendy să cumperi lucruri de care altcineva nu mai are nevoie, ba poate fi chiar o mare oportunitate.
Corect, este o mare oportunitate pentru deținătorii acestor site-uri care trăiesc din comisionul de la vânzător, taxele percepute pe anunturi, publicitate, etc, dar pentru cumpărător există o serie de riscuri la achiziția unui articol second-hand (grosul tranzacțiilor se face pentru produse folosite, deși există destui comercianți de produse noi, persoane juridice, intrați pe astfel de site-uri în căutare de clientelă suplimentara sau încercând să facă primii păși în afaceri). Iată care ar fi acestea:

*Cumperi un produs pe care altcineva nu îl mai vrea, care este uzat moral și fizic și care poate avea și vicii ascunse. Înainte de a te felicita pentru achiziție, gândește-te că și vânzătorul e la fel de încântat, iar fericirea lui are șanse să fie mai informată că a ta. 
*Disconturile sunt modeste și nu merită efortul. Gândește-te cât de repede evoluează tehnica, cât costa un laptop acum 10 ani și cât costă acum, cât era un apărat de fotografiat compact în urmă cu 5 ani și cât a ajuns acum presat de concurența cu tabletele și smartphone-urile. Cine a cumpărat un produs de două ori mai scump față de prețul sau actual și cu specificații mai slabe, cât ar putea să ceară pe el acum? Să presupunem că 25% din cât a plătit la achiziție (sub ar fi poate tentat să îl facă mai degrabă cadou), ceea ce echivalează cu aproximativ jumătate din prețul actual. De acești bani cumperi un produs mai slab decât ai găsi în prezent, fără garanție, cu specificații mai slabe. Merită? 
*Nu poți testa prea bine produsul înainte de achiziție iar de cele mai multe ori nu beneficiezi de dreptul de retur de 10 zile ca în cazul comerțului on-line cu produse noi. Nu îți permiți să nu-ți mai placă și să-l dai înapoi, nu îl poți returna nici dacă funcționează necorespunzător. 
*Cumperi in principal de la persoane fizice care nu pot fi reclamate la ANPC dacă apar probleme.

8 comentarii:

  1. sunt cateva erori, confuzii sau omisiuni:
    - daca okazii seamana bine cu ebay (intre altele, incaseaza comision pe tranzactii), celelalte doua sunt simple site-uri de anunturi (nu controleaza relatiile dintre vanzator si cumparator), nu au legatura cu ebay, comisioane etc
    - exista destule (mai ales pe okazii) produse noi, tehnologic la zi, chiar cu garantie, posibilitate de retur etc, la preturi cu 20-30% mai mici decat in magazinele clasice (sau alte magazine online); sunt din gama telefoane, laptopuri, tablete, ceasuri, haine. sursa lor e dubitabila (nu sunt de furat, dar sunt "importate" pe cai mai deosebite, fara taxe vamale, TVA etc, de aici si pretul mai mic), dar sunt produse originale / ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. da? or fi siteuri filantropice olx si tocmai.ro? absolut gratuite? nu iau taxe pe anunturi cumva?...sunt si firme care intra pe astfel de site-uri cu anunturi, am si amintit in text, dar asta cu 20-30% mai ieftin ca la magazinele on-line e un mit....daca ti se livreaza factura, pretul nu difera prea mult (iar daca nu, fac evaziune)...

      Ștergere
  2. Realitatea din tarile care folosesc demult genul asta de vanzari e alta ... ok iti asumi un risc dar sunt atate multe lucruri in viata pe care le iei pentru un timp limitat ... lucruri pentru copii care cresc , masini pe care vrei sa le schimbi , mobila care nu se mai incadreaza intr-un nou design ... nu stiu care e diferenta intre un produs nou si unul de pe site-urile din Romania dar aici merita ... de ce sa dau 300 de dolari pe un patut de copil care este folosit 2 ani cand pot da mai putin de 150 ? Si da , sunt oameni pentru care acei 150 economisiti sunt importanti .... Poate eu imi permit sa imi iau ultimul Samsung Tab S tableta dar altul nu si va fi foarte happy cu Tab 3 -ul meu care merge perfect dar eu vreu pe cel nou ....

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc echipei de PR (okazii? olx? tocmai.ro?) pentru interventii...ati uitat sa justificati posibilitatea viciilor ascunse si lipsa garantiei (raspunde okazii.ro?), raportul calitate/pret dezavantajos in multe cazuri (uzura morala a gadgeturilor), etc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai fi dat click pe numele meu ai fi vazut ca este exclus sa fac parte din ceva ce apartine Romaniei ... ma dezamagesti :)))
      Micile trocuri "am ceva si vand / ai nevoie de ceva si cumperi sunt decand lumea " site-uri de gernul asta nu fac decat sa extinda piata ... pe vremuri exista mica publicitate , sau biletele din scara blucului cu " vand aragaz " , " vand carucior de copii " ...etc ... Uzura morala .... hai sa fim seriosi ... nu toti isi permit ultimul model de electronic device ....alegerea ar fi ori nimic ori ce este de top ?

      Ștergere
  4. Ok...nu le refuz dreptul la existenta eu...explic doar ca exista si riscuri, pe principiul -cine tinteste obsesiv sa faca economii poate pierde mai mult

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca riscul e asumat de cumparator ce mai conteaza ?Eu am un laptop luat de pe unul din ste-urile astea acum 4 ani.Proprietarul il luase din magazin si voia ceva mai bun .Cand l-am luat a fost cu 40 % mai ieftin decat pe factura si mai avea un an garantie.Merge bine merci si azi la 5 ani practic de la cumparare.Ideea e sa cumperi cu acte si de la oameni de incredere.Altfel te poti trezi incluiv cu produsul confiscat de politie si cu banii dati daca a fost cumva cumparat prin infractiuni cu carduri sau furat !!!

    RăspundețiȘtergere