miercuri, 20 august 2014

Ți-e jenă să returnezi produse?

Excesele la shopping pot fi atenuate în interiorul perioadei de retur practicate de comercianți: 1-2 zile la majoritatea hipermarketurilor, 10 zile pentru comerțul on-line, 30 de zile în unele cazuri.
Te câte ori nu te-a luat valul și ai bruscat cardul de credit/debit cu cheltuieli neprevăzute, de câte ori n-ai cumpărat lucruri de care nu aveai neapărată nevoie, ori prea scumpe? Ei bine, există un remediu.
Dacă îți dai seama a doua zi de la achiziție că nu era cazul să deschizi baierele pungii, poți returna produsele la majoritatea hipermarketurilor, fără explicații. Există și cazuri în care perioadă de retur poate fi extinsă până la 30 de zile, cum se întâmplă de pildă la retailerul de bricolaj Hornbach.
La cumpărăturile on-line, unde nu ai ocazia să testezi bine produsele întorcându-le pe toate fețele, ai în mod legal 10 zile lucrătoare în care te poți rasgândi și cere banii înapoi (mai puțin costul transportului). Iar în cazul eMag, Altex (doar pentru anumite categorii de produse achiziționate de pe site în acest caz), Flanco poți returna produsul în 30 de zile fără penalități sau justificări.
Perioada de retur poate funcționa ca o frână în calea cumpărăturilor compulsive, pe care te sfătuiesc să o folosești la maximum, cu condiția să nu cazi în cealaltă extremă: să returnezi doar pentru a face o nouă achiziție care să fie la rândul ei returnată. Dacă vei cădea în „patima” retururilor nu rezolvi nimic, nu îți însănătoșești finanțele personale, doar te alegi cu o doză suplimentară de stres și alergătură.
Dacă returnezi însă când îți dai seama că achiziția făcută nu se justifica, fie prin costuri, fie prin specificații și facilitățile oferite la respectivul preț, gestul va fi de bun augur pentru bugetul familiei iar experiența câștigată te va feri de viitoare alegeri pripite.  

3 comentarii:

  1. Daca ti-e jena ramai cu jena si in buzunar:http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/07/despartiri-si-avioane-motoare-si.html
    Dar cel mai bine este sa punem cate o frana din cand in cand in toate domeniile: http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/05/stop-opriti-tot.html
    Opriti banii in buzunarele voastre, nu-i mai aruncati... Va rog!

    RăspundețiȘtergere
  2. Costco :The following must be returned within 90 days of purchase for a refund: televisions, projectors, computers, cameras, camcorders, touch screen tablets, MP3 players and cellular phones.
    Walmart : Returns Policy by Department

    Most items can be returned within 90 days of receiving the item. Items purchased on Walmart.com may be returned either to a store or by mail, unless stated otherwise in the list of exceptions below. See the departments below to find out if there are exceptions to the 90-day rule and for instructions on how to return certain types of items.
    Beyond the Rack - on line saler 1 an !
    Asta insemna return . nu cateva zile ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Wallmart si Costco sunt magazine aflate preponderent in America, din cate stiu eu. Unde exista alta cultura a respectului fata de client si fata de banul lui. Pe aici, pe meleagurile noastre, merge mai greu...

    RăspundețiȘtergere