miercuri, 22 iulie 2015

8,1 candidați pe loc la Jurnalism. Cuuum?

Îmbulzeala la înscrierea la facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București dă de gândit: câți tineri chiar urmăresc piața muncii și câți sunt victimele modelelor promovate agresiv de media?
Ca jurnalist cu aproape 15 ani vechime pot să afirm că punctele forte ale profesionistului media nu se câștigă în facultate (pe care puține vedete din branșă o au la bază). Conexiunile, spiritul critic, orientarea preponderent spre interesele publicului și cunoștiințele temeinice în anumite domenii nu se dobândesc pe băncile facultății. Țin de personalitate, caracter, educație anterioară. De ce vor atunci tinerii să fie jurnaliști azi, când piața media abia mai pâlpâie, s-au închis sumedenie de ziare, când au supraviețuit în special vehicolele media care sunt arondate unor opinii prestabilite și fac partizanat pe față ori cele care se ocupă doar cu divertismentul facil? 
Pentru că majoritatea se visează Andreea Esca, Mircea Badea, poate Andreea Marin în perioada sa de glorie, adică partea plină de sclipici a meseriei, unde se câștigă bine. Nu vor să fie deci jurnaliști ci ”animatori” ai audiențelor, oamenii-spectacol de pe sticlă. Or, pentru a fi saltimbanc media de succes, nu diploma de licență te recomandă, ci niște calități ce țin mai degrabă de actorie decât de jurnalism (versatilitate, spontaneitate educată) plus o doză apreciabilă de inteligență. Dar asta candidații noștri de azi o vor afla mâine, poate chiar înainte de absolvire. Să mai spunem că în cadrul facultății amintite, cea mai căutată specializare este “Publicitate”, cu 13 candidați/loc. Un domeniu unde, de asemenea, te recomandă inventivitatea, creativitatea și nu diploma. Pariez că dacă s-ar inventa specializările “Candidat la Nobel” la facultățile de medicină/fizică/chimie, s-ar găsi destui amatori care să plătească taxe piperate pentru a le urma.
 Până la urmă, ar trebui aleasă o facultate nu doar pentru numele sonorr al meseriei înscris pe diplomă ci pentru șansa de a-ți urma o vocație, pentru aplecarea spre latura practică a viitorului job încă din băncile facultății (vezi medicina), etc. Dar câți se gândesc la asta înainte de a-și depune dosarul și a intra glorios la facultate prin filtrul...notei de la Bac?

2 comentarii:

  1. Probabil ca nu se da examen la matematica,altfel nu-mi explic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca un copil nu are pedagogi bun pe langa el, este foarte usor sa se piarda. Un copil neindrumat stie sa aleaga?
    La extrema cealalta sunt copiii care sunt insotiti de mici de pedagogi buni si dedicati si ajung sa faca mare performanta (vezi cazul surorilor Polgar).

    In societatea de acum parca bate asa un vant de "ne plac ratatii si facem tot ce se poate ca sa dea cat mai multi chix"

    RăspundețiȘtergere