sâmbătă, 14 mai 2016

Despre ura mea "abjecta" fata de banci....Update

Alina Daneasa, comunicator pentru BCR, are vineri o postare pe Facebook despre intentia sa de a alerga pentru copii, mai exact pentru Organizatia Salvati Copii. Un gest frumos iar daca nu era mentionata organizatia in cauza, ce are de altfel printre finantatori BCR-ul, m-as fi abtinut. Mi-am adus insa aminte ca in timpul dezbaterii legii darii in plata ONG-ul mentionat a iesit cu un comunicat in care se pronunta ...impotriva legii, desi nu era prea clar ce legatura exista intre obiectul sau de activitate si legea darii in plata. Ulterior, organizatia a revenit cu un nou comunicat explicand ca de fapt se teme ca multi copii din medii defavorizate ar putea sa aiba accesul ingreunat la o locuinta pe credit avand in vedere ca bancile vor majora avansul, etc, etc (greu de crezut ca ar avea si veniturile necesare pentru un credit ipotecar astfel de familii, dar sa trecem peste). Ei bine, amintindu-mi de cazul de mai sus pun un comentariu, cam malitios e drept, la postarea Alinei “da, da, sa alergam pentru Salvati Copiii, ca si ei o sa alerge pentru noi cand vine o lege ca aia a darii in plata”. Ce urmeaza, ma amuza si ma sperie in egala masura. Intervine seful comunicarii din BCR, Ionut Stanimir.

“Draga Cristi, o asemenea lipsa de politete, umanitate si bun simt mi-a fost dat sa vad in rarisime ocazii. Cred ca efectiv ar trebui sa iti ceri scuze pentru scaparea lipsita de onoare si sa stergi un comentariu lipsit de orice virtute. Nu sunt dezamagit ca ai pareri negative despre banci, sunt dezamagit de exemplul de ura gratuita si abjecta pe care il oferi ca jurnalist si potential lider de opinie...” Accept lipsa de politete, accept (treaca de la mine) si mentiunea privind bunul simt dar carente la...umanitate? Si cine ma acuza de lipsa de umanitate, reprezentatul unei banci cu destule executari silite la activ si popriri pe veniturile debitorilor ramasi fara case? Imi sare in ochi si “exemplul de ura gratuita si abjecta”...Sa privim inca o data comentariul care a generat acest raspuns-“ura gratuia si abjecta”? Cred ca la ura sta foarte bine seful comunicarii din BCR, bancherii isi urasc si ei oponentii, desi n-as merge pana acolo sa o cataloghez si “abjecta”.

Imi aduc aminte de un alt caz in care acesta a intervenit in spatiul virtual, ca postac la un articol de pe profit.ro. Era vorba de articolul “După ce au distrus economia şi clasa mijlocie, băncile vor să distrugă şi democraţia”. Prima frază din articolul lui Adrian Panaite sintetizează foarte bine întreaga sa demonstraţie: “Aceleaşi bănci care au umflat aberant balonul creditării la jumătatea deceniului trecut - trimiţând economia într-o recesiune prelungită şi împovărând cu datorii nesustenabile pe ani de zile pe cei mai productivi dintre români - vor să scape de consecinţele finanţării curbei speculative din imobilare prin intervenţii nevăzute în zona politicului”. Ei bine, şeful comunicării BCR se simte dator să intervină prin comentarii la articol, ca orice postac. “Ridicol şi bolshevik articolul. Demn de Vocea Rusiei. 1. Băncile au adus capital într-o economie decapitalizată 2. Clasa de mijloc nu se naşte din credit ci din competitivitate 3. Democraţia se bazează întâi de toate pe dreptul de proprietate (împrumuţi 1 leu, e dreptul tău să ceri 1 leu înapoi) 4. Legea Dării în Plata nu e problema, ci faptul că nişte penali vor să ascundă sub ea rezolvarea propriilor afaceri nereuşite...”. Mai există însă un detaliu de mentionat în legătură cu acest caz. BCR l-a dat anul trecut în judecată pe Adrian Panaite pentru că s-a considerat prejudiciată de articolele sale privind fraudele de la Harinvest (o societate de brokeraj falimentară), operaţiuni la care BCR era market maker pe anumite titluri, cerându-i 50.000 de euro daune morale. Credeam că toate punţile între părţi sunt rupte cu această ocazie dar iată că o legătură se mai păstrează încă: şeful comunicării din BCR se comportă că orice troll în josul articolelor lui Adrian Panaite care nu sunt pe placul sectorului bancar din România, chiar dacă numele băncii sale nu este menţionat direct.

UPDATE. Ionut Stanimir a considerat ca postarea de fata ofera o imagine incorecta despre persoana sa asa ca m-a rugat sa atasez la textul de mai sus un raspuns la un comentariu la fel de malitios pe care il lansasem in momentul in care BCR isi anunta profitul pe 2015 (unul foarte bun, ceea ce m-a facut sa afirm ca banca si-ar putea deci asuma si pierderile rezultate din aplicarea legii darii in plata. Textual, mesajul meu suna asa "frumos! ma bucur! deci puteti suporta lejer efectele introducerii legii darii in plata..."). Aveti mai jos raspunsul lui Ionut generat de remarca respectiva si apoi replica mea (a fost un schimb de mailuri la finalul lunii februarie, deci nu le cautati pe blog).

"Cristi, nu te supara, te intreb ca om… ce te face sa fii atat de agresiv? … Fiecare conversatie cu tine musteste, de frustrare, de repros, de propaganda unei cauze… de fiere amara si imbufnata… De cand te-am cunoscut pana acum, marturisesc sincer ca ai trecut printr-o transformare care imi este absolut inexplicabila Nu inteleg ce imi propui… ca om Nu inteleg ce ne propui … ca formator de opinie… Daca bunicii nostri ar fi avut astfel de conversatii (publice sau in privat) ar fi spus lumea ca nu au bun simt unul fata de celalalt Ma scuzi ca ti-o spun atat de direct, dar mi se pare ca momentul in care incerci sa imi arunci in fata un argument de genul asta, ma tratezi cu lipsa de bun simt, de pe o pozitie de superioritate de unde poti afirma orice spui orice, pentru ca rolul conversatiei nu este acela de a fi un dialog ci de a arunca reprosuri acuze, de a-I baga celuilalt pe gat parerile tale…de a-l umple de laturi si a-l umili… Sunt siderat de faptul ca tu ca formator de opinie promovezi deschis … ei bine, ura… nediscriminata, oarba, ideologica… Avem exemple contemporane unde duce ura asta… dintr-un patrimoniu cultural al umanitatii Siria s-a transformat intr-un abator… Dintr-un leagan al civilizatiei…Europa are dileme despre cine este om de rangul 1 si cine este om de rangul 2… Cu respect te rog sa meditezi si sa consideri ca lucrurile nu sunt cum le vezi tu, nu sunt cum le vad eu… sunt cum le vedem impreuna. Iar fara respect, bun simt si cinste (inclusiv in prezenta fapte nu pareri, adevaruri nu ideologii) mi-e teama ca nu ajungem nicaieri… Te rog nu imi mai scrie daca tot ceea ce vrei este sa imi transmiti ura, repros, fiere, ideologie… Te rog sa imi scrii daca vrei sa purtam o conversatie respectuoasa, profesionala, care sa ne imbogateasca intelectual ori altfel pe amandoi…Poti sa imi scrii si daca doresti sa ma tragi de maneca ca voi fi gresit si eu afirmand grozavii despre ceva sau cineva… sunt gata sa imi recunosc greselile. Cu toate acestea nu mi se pare demn nici pentru tine sa ma tragi de maneca doar ca sa imi arunci laturi in fata… si nici pentru mine sa accept asta…Daca ai ceva de spus sau de intrebat, te rog pe tine personal Cristi Dogaru, omul sa o faci in spiritul in care ai dori sa traim noi, parintii nostri, bunicii nostri, sau, si mai important copii nostri. Iti multumesc si iti doresc o zi buna si un sfarsit de saptamana linistit…"

"Draga Ionut, Multumesc pentru raspunsul atent elaborat. As fi putut paria ca va depasi ca lungime modestul meu comentariu dar mi-a intrecut toate asteptarile. Este aproape un eseu, unul bine scris (trebuie sa recunosc) , sper ca este si sincer. Punctual, mesajul meu continea in acest caz un strop de ironie...E un profit apreciabil al BCR-ului pe 2015, deci motive de ingrijorare mai mici cu pierderile aduse de legea darii in plata. Unde e deci ura? Legat de “ura”. Ura e ceva obositor, trebuie sa fi mereu in apropierea obiectului urii , sa-i numeri pasii pana la groapa...cam multa energie de consumat, iesi sleit...Da, eu am urmarit consecvent cu pozitii critice sectorul bancar, dar fara ura..fac ce ar trebui sa faca fiecare ziarist onest-isi directioneaza spiritul critic spre interesul publicului si spre apararea intereselor publicului. Iar relatia banci-debitori a fost catastrofala din perspectiva incalcarii intereselor publicului (clauze abuzive, dobanzi enorme, lipsa de transparenta si flexibilitate din partea bancilor). N-am nimic de castigat din focalizarea asta, n-am credite. Nici apropiatii mei n-au datorii presante. De ppierdut am insa categoric: nu voi mai putea intra in echipele unor publicatii care capuseaza sectorul financiar oferind o imagine buna, mi-am stricat ceva relatii prin industrie, am ratat ceva piscoturi pentru ziaristi...Suportabil. Ce vreau de la BCR/banci...Dincolo de conditii decente de creditare si comisionare, transparenta, flexibilitate (aici nu s-a schimbat mai nimic, incearca sa negociezi individual un contract tip la o sucursala de duzina), da, mai vreau ceva: educatie financiara asumata pentru publicul lor. Nu pretexte de vanzari si popularizari transparente de produse, educatie financiara reala: despre cicluri economice si riscul creditului pe varf de bula, relatia dobanzi-preturi ale activelor, costuri implicite si explicite, ceva psihoologie investitionala elementara....Ma rog, nu e simplu si asta pune pe fuga ceva clientela saraca cu duhul, dar pe termen lung merita...altfel veti avea spirit de fronda din timp in timp si clienti in cautarea salvarii din mediul politic...."


13 comentarii:

  1. Mesajul de pe fb e complet nefericit. În zona respectivă se manifestă cam toate prostovanele. E locul în care mizerii umanoide precum Ionuț Stanimir beneficiază de toată... încrederea.
    În fond, ce e rău s-o pui de-o alergare sărbătorească pe apa plată cumpărată de BCR, alergare organizată de un ONG finanțat și de BCR?
    Directorul de comunicare al BCR, Ionuț Stanimir, își trimite subalterna, Alina, la galopat. Dintr-un motiv sau altul, el nu poate. :D Asemeni instituției în care este instituționalizat Ionuț, locul unde este privat de dreptul de-a avea conștiință din simplul motiv că trebuie să comunice exclusiv în interesul BCR, Ionuț Stanimir nu poate.
    Coincidență, Organizația Salvați Copiii a emis un comunicat referitor la LDP de un infantilism demn de însuși Ionuț Stanimir, foarte probabilul autor al respectivului comunicat.
    LDP a fost promulgată, OSC se poate concentra pe... micuți, parte a marketingului BCR, iar Ionuț Stanimir rămâne un neputincions demonstrat.

    P.S. Ionuț Stanimir, Director comunicare BCR, și-a asumat opinia că LDP a fost concepută de niște penali care caută să-și rezolve propriile afaceri nereușite. I-aș întreba pe autorii LDP, Gheorghe Piperea și Daniel Zamfir, de ce nu se ocupă direct de acest băiat și de băncuța lui cu tot?

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema comunicatorului nu era sa va faca neaparat inuman ci sa scoata prin antiteza in evidenta umanitatea BCR care tine de imaginea bancii adica exact jobul sau :) Ati luat-o prea personal :) El voia sa evidentieze de fapt cat de umani sunt cei din BCR care alearga pt copii nu ca inumanii care comenteaza :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acelasi efect se obtinea folosind adjective si metafore mai putin contondente....ura gratuita si abjecta? scapare lipsita de onoare, comentariu lipsit de orice virtute?...asta vis-a-vis de remarca mea (vezi in text) care e cel mult malitioasa, fara jigniri si fara ura...a reusit doar sa produca o reactie inuman de disproportionata...cred ca ar trebui sa angajeze niste fosti clienti calcati pe bataturi la relatiile cu clientii, ar face o treaba mult mai buna

      Ștergere
    2. Daca ne gandim la comentariile bancilor despre ldp vom vedea multa ura gratuita si abjecta la adresa clientilor.Pai sa raportezi profituri de milioane in timp ce executi fara mila oameni lasandu-i pe multi in situatii dificile cum se numeste ? Dragoste bancara ? :) Problema e ca atunci cand incep unii ca dvs sa le strice PR-ul acoperitor de pacate de tip alergam pt copii sunt unii mai slabi de nervi care uita de dragostea smerita si de propriile pacate si ridica piatra sa dea in cel cu paiul nevazand propria barna :) Eu zic sa externalizeze PR -ul catre biserica ortodoxa.Acolo raspunsurile , chiar si cele oarecum agresive , sunt imbracate in vorbe blande :) Sau ceva coaching prin biserica macar :) Oare bancile odata cu neperformantele si-au externalizat si pacatele ? La cum dau cu piatra cred ca se vad imaculati.Citire de la venerabilul domn Vasilescu : bancile sa angajeze specialisti in comunicare , psihologi,sociologi .Pai nici de batrani nu ascultati mai baieti ?

      Ștergere
    3. Daca stam sa analizam textul vedem ca omul are ceva cu ura gratuita :) Aia pe bani e in regula :)

      Ștergere
  3. Banuiesc ca cel mai potrivit este sa reiau un mesaj transmis dlui Dogaru acum cateva luni.

    From: Ionut Stanimir
    Sent: Friday, February 26, 2016 09:37
    To: 'dogaru cristian'
    Subject: despre dare in plata, ura, ideologie si alti demoni...

    ...

    Cristi, nu te supara, te intreb ca om… ce te face sa fii atat de agresiv?
    … Fiecare conversatie cu tine musteste, de frustrare, de repros, de propaganda unei cauze… de fiere amara si imbufnata…
    De cand te-am cunoscut pana acum, marturisesc sincer ca ai trecut printr-o transformare care imi este absolut inexplicabila

    Nu inteleg ce imi propui… ca om
    Nu inteleg ce ne propui … ca formator de opinie…
    Daca bunicii nostri ar fi avut astfel de conversatii (publice sau in privat) ar fi spus lumea ca nu au bun simt unul fata de celalalt

    Ma scuzi ca ti-o spun atat de direct, dar mi se pare ca momentul in care incerci sa imi arunci in fata un argument de genul asta, ma tratezi cu lipsa de bun simt, de pe o pozitie de superioritate de unde poti afirma orice spui orice, pentru ca rolul conversatiei nu este acela de a fi un dialog ci de a arunca reprosuri acuze, de a-I baga celuilalt pe gat parerile tale…de a-l umple de laturi si a-l umili…

    Sunt siderat de faptul ca tu ca formator de opinie promovezi deschis … ei bine, ura… nediscriminata, oarba, ideologica…
    Avem exemple contemporane unde duce ura asta… dintr-un patrimoniu cultural al umanitatii Siria s-a transformat intr-un abator… Dintr-un leagan al civilizatiei…Europa are dileme despre cine este om de rangul 1 si cine este om de rangul 2…

    Cu respect te rog sa meditezi si sa consideri ca lucrurile nu sunt cum le vezi tu, nu sunt cum le vad eu… sunt cum le vedem impreuna.
    Iar fara respect, bun simt si cinste (inclusiv in prezenta fapte nu pareri, adevaruri nu ideologii) mi-e teama ca nu ajungem nicaieri…

    Te rog nu imi mai scrie daca tot ceea ce vrei este sa imi transmiti ura, repros, fiere, ideologie…
    Te rog sa imi scrii daca vrei sa purtam o conversatie respectuoasa, profesionala, care sa ne imbogateasca intelectual ori altfel pe amandoi…
    Poti sa imi scrii si daca doresti sa ma tragi de maneca ca voi fi gresit si eu afirmand grozavii despre ceva sau cineva… sunt gata s aimi recunosc greselile. Cu toate acestea nu mi se pare demn nici pentru tine sa ma tragi de maneca doar ca sa imi arunci laturi in fata… si nici pentru mine sa accept asta…

    Daca ai ceva de spus sau de intrebat, te rog pe tine personal Cristi Dogaru, omul sa o faci in spiritul in care ai dori sa traim noi, parintii nostri, bunicii nostri, sau, si mai important copii nostri.
    Iti multumesc si iti doresc o zi buna si un sfarsit de saptamana linistit…

    Ionut Stanimir

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce uita unii vorba lui Godina e ca ziaristul trebuie sa fie ca un politist a carui amenda e uneori limbajul mai virulent :) S-a demonstrat la Harvard ca uneori trebuie sa ridici tonul sau sa fii putin mai acid in exprimare pt a face inteleasa importanta mesajului.Nu inseamna ca nu-ti respecti interlocutorul.Oricum opusul dragostei nu e ura ci indiferenta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ziaristul reprezinta intr-un fel opinia publica.Opinia publicanu prea mai iubeste bancile conform sondajelor.Ziaristul ce trebuie sa faca atunci cand bancile incearca sa manipuleze emotional o intreaga societate in cazul darii in plata si nu numai ? Sa stea calm ca dl Cinteza sau ca dl Olteanu ? :) Cine seamana vant ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pricep de unde pana unde, o banca, oricare ar fi ea, trebuie sa promoveze mila. Scopul undei banci la fel ca si scopul oricarei alte intreprinderi private, este sa produca profit pt actionari in limita legii.
    Din cate stiu, dar este posibil sa ma insel, in relatia cu un rau platnic, banca este obligata de lege sa-l execute silit.
    Repet, este obligata.
    In contextul incadrat de legile din tara noastra, in zona reglementata de BNR, mila este ilegala.
    LDP, pe fond, are un scop precis, binevenit. Va duce la o resetare si pe termen mediu la o reimprospatare a afacerilor cu bani imprumutati. Ma tem ca avocatii bancilor o vor contesta iar in cele din urma va fi etichetata ca si necunostituionala. Ramane de vazut.
    In situatia celor executati silit, LDP este un mare atu pt banci din simplul motiv ca vor fi scutite de procedura judiciara greoaie.
    Sa nu fim ipocriti. Toate marile companii, indiferent de industrie, finanteaza evenimente sociale in scopuri de marketing, de sensibilizare a publicului.
    In ceea ce priveste bancile, ele primesc astazi, fie ca vorbim de LDP sau de alte masuri, acelasi raspuns de la public pe care ele insele l-au dat in anii trecuti, pentru ca, in cele din urma, ce semeni cam aia culegi. Tara bananiera, politici bananiere, actiuni pe masura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banca nu trebuie sa promoveze mila ci sa evite inselaciunea si abuzul de putere promovat in vechile contracte bancare.Faptul ca poti executa silit nu inseamna ca executarea silita trebuie sa fie abuziva iar banca e Duumnezeu care poate sa urmareasca veniturile unui om o viata.Bancile trebuie sa aiba profesionisti care sa estimeze corect riscul si oameni cu caracter.Atat.A lega ideea de profit de ideea de a face profit prin orice mijloace pt ca vezi doamne profitul trebuie facut cu orice pret este nu numai ilegal dar si periculos pt societate.Nu inteleg de ce bancile continua cu isterii gen darea in plata e dezastru si altele , acuza parlamentari,ziaristi ,etc dar daca te iei de ele sar in sus de zici ca ai facut blasfemie la adresa unor sfinti nevinovati doritori de bine social.Dragi bancute, vreti profit faceti-l cu cap ,cu profesionisti ,acceptati criticile fara sa va isterizati , ca pe feedback, nu va mai credeti dumnezei ca nu sunteti.Daca promovati din gura niste valori promovati-le si cu fapta si totul va fi bine.Fiti parteneri nu stapani de sclavi.Executati doar dupa ce ati cautat alternative si executati bunuri nu oameni pt ca dreptul vostru e bunul ipotecat nu omul.

      Ștergere
  7. Nimeni nu pretinde si cred ca nici nu asteapta mila din partea bancilor. Ar fi mult prea mult si nejustificat. Ar fi de dorit sa ofere insa corectitudine, transparenta si profesionalism dar comportamentul lor fata de clienti nu difera cu nimic de cel al unui bisnitar ordinar, constatat personal in relatia de administrare a unui cont de salariu si un card de credit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste tot in Romania clientii sunt abuzati. Vorbim de o stare de fapt raspandita pt orice industrie si zona, inclusiv la stat, mai ales la stat. Functionarii bancari nu-s cu nimic mai prejos in comparatie cu cei de la enel, distrigaz, spitalul judetean Targoviste, administratia financiara Teleorman, etc. Presupui gresit atunci cand crezi ca, fiind vorba de multinationale din vest, chipurile au adus un model de afaceri de acolo, o educatie, o cultura. Nu, nu au facut asta.
      Dispretul fata de banci este alimentat si de invidie, din simplul motiv ca majoritatea functionarilor bancari castiga binisor. Ostilitate avem si fata de angajatii Petrom sau alte domenii bine platite. Noi credem ca daca ei sunt bine platiti, chipurile sunt profesionisti. Nu sunt sau daca sunt, numarul lor este mic in comparatie cu dimensiunea organizatiei. Majoritatea dintre ei sunt exact ca si restul norodului doar ca-s mai norocosi. Norocul mai si seaca.
      Uneori avem impresia ca cei din zona financiara gandesc lucrurile profund, durabil, pe termen lung. Nu o fac. Managerii din spate au o singura prioritate, profitul cat mai mare intr-un timp cat mai scurt. Poate nu e moral dar gandindu-ma mai bine, cei ca ei au bani, ceilalti nu.
      Revenind la tema postarii, autorul blogului a ironizat intr-o postare pe FB o actiune de imagine a angajatei BCR din interiorul unui ONG finantat de BCR. In opinia mea, toate cele trei parti implicate, autorul blogului, angajata/angajatul BCR implicit BCR cat si ONGul respectiv, fac un joc ieftin, alimentat de orgolii.
      Autorul blogului clar uraste bancile, angajatii BCR sunt total dezinteresati de scopul ONG ului, ei facand doar un joc de imagine in numele organizatiei dar si al lor personal, lucru des intalnit pe FB unde chipurile ne aratam empatici cu cei defavorizati dar in realitate nu suntem, ne pasa doar de ceea ce cred altii despre noi fiind empatici cu cei defavorizati, iar ONGul care depinde de finantarea BCR, face jocul finantatorului, prin propaganda.
      Cat despre LDP, cu partile ei bune cu tot, pentru ca are si parti bune, este in esenta o lege a razbunarii.
      Partea cea mai buna a LDP este ca va forta o creditare mai responsabila pe viitor. Ea face ceea ce nu au facut oamenii responsabili cu riscul din zona bancara.
      Apreciez proiectul de lege al lui Zamfir legat de ridicarea imunitatii pentru sefii din BNR.

      Ștergere
    2. BCR-ul și ONG-ul joacă pe bani. E joc ieftin doar modul tembel în care ies împreună în public.
      Fără o minimă critică, ambele entități ar rămâne în... realitatea virtuală.
      Uneori se întâmplă să-ți mai pleznească venele când observi ridicolul... situației.

      “da, da, sa alergam pentru Salvati Copiii, ca si ei o sa alerge pentru noi cand vine o lege ca aia a darii in plata”

      Replica asta nu-mi pare joc ieftin, ci pură lehamite. Nu cred că o urăște nimeni pe... galopantă... dar, totuși, hai să nu ne mai ia toți proștii... de proști.
      Vezi bine că ONG-ul și BCR-ul au o relație nefirească, :D dar dacă tu n-o spui, pe mine nu mă interesează, iar alții care par să înțeleagă preferă să mai aștepte niște confirmări în următorii 10 ani... limitele manipulărilor dispar.
      Bolșevicii din departamentele de comunicare ale băncilor, ajunși în funcții cu pile numai de ei știute (punctul lor slab fiind comunicarea), chiar au nevoie de... feed-back.

      Ștergere