duminică, 7 august 2016

De ce a acceptat Mugur Isărescu creditele în franci elvețieni? Pentru că le recomanda Money Channel!

Analistul Radu Soviani disecă pe blog salariul lui Mugur Isărescu și cum s-ar putea verifica dacă acesta își ascunde sau nu veniturile.Soviani postează și un filmuleț savuros în care Isărescu explică de ce a permis ca persoane cu venituri mici și riscuri asociate mari să se împrumute în CHF și cui aparține "o bună parte din responsabilitate".

Este o selecție dintr-o conferință de presă urcată pe YouTube în ianuarie 2015, în care Guvernatorul răspunde la interpelarea "Ați prezentat faptul că 75% dintre debitorii în franci au venituri mai mici de 2.500 lei. Aș vrea să va întreb cum explicați această apetență a băncilor, de a îndrepta un instrument exotic-creditul în franci elvețieni pentru români, către cei cu venituri mici?” Iar Mugur Isărescu spune textual (vezi video). "Unul dintre motive a fost, să zicem, activitatea dumneavoastră extrem de activă la Money Channel, să spuneți că este bine să se ia credite în franci elvețieni. Eu țin minte foarte bine”. "În lei”, intervine Radu Soviani, "să se ia în lei”. "No-no, hai să nu ne certăm aici, am memorie foarte bună”, replică Guvernatorul. "Că sunt cele mai ieftine...și când noi spuneam că prezintă risc...adică, ce faceți domnu’Guvernator, există și în România un credit cu dobânda mai mică și mai ieftin și dumneavoastră vreți p-ăla să-l descurajați. Deci aveți o bună parte din responsabilitate”.

Cu alte cuvinte, șeful instituției de supraveghere, ia deciziile în funcție de ce opinii se vehiculează în media? De ce mai primește atunci 13.600 de euro pe lună, conform propriilor declarații? Care mai este responsabilitatea instituției? Mă rog, aici am văzut din filmuleț că responsabilitatea BNR poate fi pasată presei la nevoie. Oricum, în legătură cu recomandările Money Channel, n-ar trebui exclusă premisa că și ilustrul Guvernator mai minte câteodată, cum insistă Radu Soviani. Continuarea

Un comentariu: