duminică, 29 martie 2015

Jurnal de front (1): “Desantul” american, inarmarea Ucrainei, Arsenie Boca, Yemen, propaganda media, etc

Incepand de azi voi grupa sub genericul “Jurnal de front” toate textele ce tin de Ucraina si perspectiva unui conflict cu Rusia in care sa fie implicata si Romania. Sunt constient ca in felul asta imi reduc foarte mult sansele de a ma reintegra la un moment dat in media “quality” dar sunt la fel de constient ca in viitorul nu foarte indepartat am toate sansele sa ma ingrijorez mai mult pentru viata mea si a familiei decat pentru cariera de jurnalist.
Mai intai, de ce este atat de importanta Romania in economia viitorului conflict cu Rusia? Structural, suntem cat se poate de diferiti (latini vs slavi), istoric exista conflicte si rani incomplet inchise deci opinia publica e mai usor de manipulat impotriva rusilor. Sigur, avem aceeasi religie, dar societatea s-a laicizat destul de mult, cel putin in urban, si se depun mai nou eforturi pentru decredibilizarea discursului “popilor”. Strategic, pozitia Romaniei e ideala pentru baze aeriene in cazul unor lovituri asupra rusofonilor din Ucraina (mult mai aproape ca Polonia) sau pentru baze navale in ideea unei recuceriri a peninsulei Crimeea. Pentru asigurarea unei atitudini corecte din partea clasei politice autohtone s-a mers pana la intoarcerea rezultatelor votului din noiembrie 2014 (vezi exit-poll-urile in ceea ce priveste intentia reala de vot si “revolta Facebook”, dramoleta cu votul diasporei, etc pentru modul in care s-a justificat rezultatul final). Ponta, cu un partid inca puternic in spate (desi USL se destramase “surprinzator” inainte) si cu ceva deschideri spre Rusia/China, in ciuda unei atitudini in general servile fata de Vest, fusese considerat cam riscant pentru viitorul rol gandit pentru Romania; in aceste momente DNA&SRI fac totul pentru subrezirea si mai mult a pozitiei sale interne si a coalitiei care il sprijina inca.
Si acum trecem la evenimente mai recente. “Desant” american la Bucuresti anunta Hotnews azi. Luni il asteptam pe adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentului asta dupa ce o alta delegatie de membri ai Congresului condusa de presedintele Comitetului pentru Fortele Armate din cadrul Camerei Reprezentantilor fusese saptamana trecuta. Recent, prin media a razbatut stirea ca trenuri cu armament performant intra in Romania “pentru exercitii in cadrul Nato”. Eu as paria ca respectivul armament nu mai iese din tara dupa respectivele exercitii, asa cum se intampla si in cazul tarilor baltice. In Ucraina, dupa cum ati aflat, exista un armistitiu in vigoare, in liniii mari respectat (deocamdata). Cu toate astea, SUA se dau in vant sa inarmeze Ucraina. O rezolutie care indeamna administratia Obama sa acorde Ucrainei sprijin militar sa isi apare suveranitatea si integritatea teritoriala a ajuns in plenul Camerei Reprezentantilor in 23 martie, fara sa mai treaca prin comsiiile de specialitate, fiind ulterior votata cu 348 voturi pentru si 48 impotriva (vezi aici mai multe). Motivatia juriului? “Avand in vedere ca Statele Unite si aliatii sai au nevoie de o strategie pe termen lung pentru a demasca si a se opune coruptiei si represiunii instituite de Vladimir Putin in propria-i tara si agresiunii de peste granita”. Asta cu stratregia pentru a se opune represiunii instituite de Putin in propria tara lasa loc unui conflict chiar mai extins decat zona rusofona din Donbas.
Cum arata acum un posibil scenariu de desfasurare a conflictului? La un moment dat ostilitatile se reiau in estul Ucrainei. Partile se acuza reciproc iar armata ucrainiana, proaspat inarmata si antrenata, face pasi importanti in teritoriul separatist. Rusia este obligata sa trimita noi forte peste granita, mult mai vizibile de data asta, iar ucrainienii sunt respinsi cu pierderi mari. Media explodeaza, atrocitati, povesti lacrimogene (romani ucisi in Ucraina! vezi Antena 3), etc. Ucraina cere ajutor. Ajutorul vine sub forma de sustinere aeriana la inceput (baze din Romania?), poate ulterior ceva trupe din partea unei coalitii mai largi (SUA nu se va expune singura, nici in Irak/Afganistan n-a facut-o). “Energizata” Ucraina se gandeste sa recupereze si Crimeea, avand in vedere postura sa de victima si pierderile suferite. Primeste din nou sprijin aerian si naval (baze romanesti?) din partea aliatilor. Si acum incepe partea nasoala. Rusia nu poate asista pasiv la bobarnacele primite de pe teritoriul Romaniei si ne ataca. Aerian la inceput (aici taranii din Deveselu descopera ca vecinatatea cu trupele americane nu aduce doar ciunga si Coca Cola), apoi terestru. Poate tot sub forma unei coalitii (ce ziceti de contingente din Bulgaria si Ungaria?). Nu vreau sa merg mai departe, e cel mai negru scenariu. Ce ar avea de castigat Romania daca acesta se materializeaza insa?
Recunosc, am fortat putin nota cu Bulgaria si Ungaria, dar n-am putut sa nu-mi amintesc de profetia parintelui Boca. Cea cu “intr-o noapte Romania va fi atacata din 3 parti-Rusia, Bulgaria, Ungaria-iar apoi asupra atacatorilor va ploua cu foc”. Cand a fost facuta-acum vreo 10 ani-parea absolut fantiezista, acum nu prea mai pare asa. Nu cred prea mult in profetii, sunt constient ca acestea reprezinta doar un viitor posibil. Depinde de noi daca il facem unul probabil (iar aducerea in atentie opiniei publice a acestor profetii-parintele Boca nu era chiar rau ca profet!-contribuie in opinia mea la deturnarea lor de la directia indicata de profet, mobilizand capacitatea de proiectie a maselor spre alt deznodamant) sau nu.
Ce mai avem pentru azi? Va propun sa faceti un exercitiu de imaginatie. Inlocuiti Yemenul cu Ucraina, miscarea care l-a dat jos pe presedinte cu maidanul, interventia saudita sprijinita de americani cu interventia rusa in Donbas…Cam seamana, nu? Ce spatii a acordat presa noastra independenta crizei din Yemen (150.000 de soldati sauditi au invadat Yemenul)? Pai, cam tot atatea cate a acordat cand peste 3.000 de palestieni erau ucisi de bombardamentele Israelului acum cateva luni. Sigur, lumea civilizata a condamnat, a indemnat la moderatie, bla, bla. De ce nu ne rezumam la bla-blauri si in Ucraina in loc sa-i convingem cu armele pe rusi sa iasa din teritoriile populate de…rusi in Ucraina? Dar ce as putea sa cer eu presei romanesti azi, avand in vedere cum arata acum? A supravietuit doar presa de propaganda, care n-ar supravietui comercial altfel-vezi Adevarul, Romania Libera, Evenimentul, Hotnews, televiziunile de stiri (cu exceptia Antenei 3 care poate trai singura din incasari). Ma uit in ultima vreme siderat la Reporter Virtual si Pagina sa de Rusia (de fapt o pagina de ura la adresa Kremlinului, nimic nu exista acolo despre economia, parteneriate de afaceri, viata culturala si sociala din Rusia care sa mai aduca si reclama). Propaganda pura. Cum RV este condus de un fost sef de ziaristi (Razvan Corneteanu, care-si cearta consecvent colegii de prin presa pentru propaganda… pro-Rusia!) site-ul nu este atat de insignifiant pe cat pare. A, sa nu uit. De rasu-plansu reactia Hotnews/Contributors si umorile Monicai Macovei la "scandalul" Tismaneanu-Malginov. Tismaneanu si pupilul sau Stan au produs un text vituperant pe Contributors despre fascistul Putin, text preluat si de Romania Libera. Ambasadorul rus a produs si el un text in care, cea mai dura fraza, arata ca "n-ar trebui ca orice badaran sa publice si sa fie preluat in presa centrala". Hotnews a sarit apoi in sus pe motiv ca este atacat Contributors, a dat un comunicat ranit insusi Contributors iar Monica Macovei a protestat impotriva "agresivitatii" ambasadorului rus cerand rechemarea sa urgenta! Acum, in cazul MM apropierea ei de extrema dreapta (vezi in liniedreapta.ro care-i ridica osanale) e sugestiva iar in cazul platformei cu texte de lobby si atitudini propagandistice (Contributors), la ce sa ne asteptam? Contributors reprezinta schema inteligenta inventata de Hotnews pentru a nu gazdui direct texte cat se poate de partizane (daca sunt insa preluate, merge!)

Si inca ceva. Remarcati cum interesele economice se protejeaza si se cam retrag din zonele de conflict. Chevron a plecat lasandu-ne niste mici spre medii cutremure, specifice explorarilor pentru gazele de sist (si azi a fost unul, 4,9 pe Richter daca nu ma insel), Mc'Donalds vinde cica franciza pentru Romania (unui rus!). Bursa are ceva corectii si s-a desincronizat de restul pietelor mari in ciuda unei fiscalitati mai permisive pe partea corporate din 2016 (fara impozit pe dividende, TVA mai mic, CAS redus la angajator).

Disclaimer: aici nu e vorba despre apararea/justificarea pozitiilor Rusiei sau a lui Putin. Nici despre glorificarea modelului de societate din Rusia (ce om normal ar face asta?). Vorbim doar despre refuzul conflictului armat spre care lumea occidentala este manata de papusarii din spatele cortinei (resursele Rusiei sunt tentante, ar prinde bine niste privatizari ca in era Eltsin, ca sa nu mai vorbim de castigurile industriei militare daca incepe conflictul si toti partenerii Nato pun mana si se inarmeaza), despre ratiune si refuzul propagandei care vrea sa ne inraiasca. Vorbim de Romania, care n-are nimic de castigat in cazul unui conflict, dar are imens de multe lucruri de pierdut-victime civile (suntem aproape de epicentrul ostilitatilor), economie distrusa, poate dezlipirea Transilvaniei daca Rusia are castig de cauza iar Ungaria este initial aliat credincios.

PS: Duminica, la Universitate, o multime involburata de tineri frumosi de pe Facebook de 200.000...a, 20.000...a, 2.000....200...de fapt  doar 20 de participanti au demonstrat impotriva parlamentarilor care se fofileaza de justitie (vezi Sova). Semn ca fara news-feed, fara o mana de ajutor din partea specialistilor din servicii, nici Facebook-ul nu mai face minuni. Iata cum arata o postare de pe Hotnews, aferenta articolului cu care se mobillizau masele pentru viitoarea demonstratie: "Inadmisibil. Procurorul propune, judecătorul decide, iar parlamentarul votat de mine sau de voi trebuie să fie de acord cu desfăşurarea actului de justiţie. Toţi suntem egali în faţa legii, sau poate nu, se pare că unii sunt mai egali decât alţii! Voi fi în Piaţa Universităţii la ora 16:00, dă-o naibii de ploaie, prefer să mă ud, decât să mă căpuşeze nişte nemernici". Recunoasteti stilul de postac profesionist? Cand nu e civic-mobilizant, e in mod sigur deprimat-victimizant.

4 comentarii:

  1. Incet,incet...boala avanseaza!Bine ca nu esti pilot la GermanWings.Iti recomand filmul Shining cu Jack Nicholson,nu de alta,dar si tu, la fel ca acel personaj,scrii frumos uneori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc anonimule pentru recomandare...iti recomand si eu articolele despre postaci, nu doar de pe blogul asta....sper ca nu iei doar 50 de centi pentru postarea asta, ai avea cam mult de transpirat pentru un hamburger...scuze, daca e insa munca de ..serviciu, ai alte motivatii. ce te costa sa pui comentariu asta, cu ironie de buna calitate, ca personaj real (link spre contul de facebook de pilda)?...poate ai si niste contraargumente de expus, poate nu te temi sa vada lumea istoricul postarilor tale....sti si tu ca asta cu anonimii pe net nu tine pentru cei care stiu sa caute un IP (eu de asta postez de fiecare data cu numele personal si cand vreau sa ironizez pe cineva)..tine doar cand vrei sa faci atmosfera sau sa scoti din pepeni pe cineva si te dai "mascat"

      Ștergere
  2. Razboi informational......toate vechi si noua toate.......... tu te-ntreaba si socoate......si ramai la toate rece. Ideea e sa nu ramanem reci la propriu :), avand in vedere "combativitatea" si "puterea de foc ", urmare evenimentelor ce se prefigureaza.
    O saptamana buna !
    George.

    RăspundețiȘtergere
  3. Update news: :) Generalul Breedlove se intalneste azi ,,cu Klaus" si Dusa........ ups, dupa ,,delegatia" USA de ieri. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac.....
    Zi buna !
    George.

    RăspundețiȘtergere