duminică, 25 mai 2014

Cărțile te fac "neprost". Oare?

În ciuda percepției comune, cărțile reprezintă doar un mod agreabil de petrecere a timpului liber, nu o scurtătură spre inteligență.
 
Va mai amintiți campania „cărțile te fac neprost”? Spotul TV era plin de umor iar argumentul „citește ca să te deștepți”-lovea exact acolo unde trebuie, în amorul propriu al multor cititori. 
 
Adevărul este că cel mai eficace slogan folosit pentru a vinde cărți în ultima vreme conține, în esența, un neadevăr. Dacă lectura ar produce oameni deștepți pe bandă rulantă n-am mai avea bule imobiliare, cicluri ale economiei, alegeri catastrofale în politică, etc, etc. Asta deoarece prin școală se mai citește câte ceva (oricât am fi tentați să credem contrariul!), la fel prin universități, fie ele și particulare.
 
Din păcate, memoria se dovedește deosebit de perisabilă, e greu să fixezi noțiuni, evenimente, întâmplări fără o amprenta emoțională iar marea majoritate a cărților sfârșesc în a fi uitate de cititorii lor. Informația înghesuita în timpul școlii dispare repede și nu numai din cauza modului greșit în care se practică studiul (reproducere mecanică), se descurajează creativitatea și se ignoră aplicabilitatea practică a noțiunilor ingurgitate de elevi.
 
Pentru ca noțiunile, ideile de prin cărți să se fixeze și să devină o parte a experienței cotidiene a cititorului ar trebui că acestea să explice clar ce gândește cititorul în mod abstract, neconturat. Dacă o carte nu te face să exclami „Evrika, asta e! ăsta e răspunsul pe care îl căutăm!”-probabil că va sfârși în uitare, plină de praf în bibliotecă fără să-ți fi transmis pe termen lung nimic. Și câte cărți nu au soarta asta?
 
Asta nu înseamnă că o carte nu este un companion plăcut, că lectura ca petrecere a timpului liber nu este de recomandat. Nu cumpărați însă cărți pentru că ar garanta automat urcarea câtorva trepte în ierarhia socială. E nevoie și de alte ingrediente pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu