Suntem consecvenți propriilor convingeri până într-acolo încât combatem cu hotărâre teoriile care le infirmă ca și cum acestea ne-ar dilua cumva substanța interioară.
Va aduceți aminte de creditele de 100.000 euro pentru apartamentele vechi de 70 mp din Militari pe vârful bulei imobiliare? Dar de terenurile din câmp vândute tot pe atunci cu sute de euro/mp pentru viitoarele dezvoltări imobiliare? Nu e așa că era la mintea cocoșului că prețurile nu puteau rezista acolo? Cine avea atâția bani să susțină cererea? Și unde s-ar fi ajuns în acest ritm, nu?
Dacă vi se par logice raționamentele de mai sus, tocmai ați comis o „eroare retrospectivă”, genul de greșeală pe care îl facem privind înapoi și găsind foarte logice și firești evoluțiile ce au urmat. Numai că în acel moment oamenii nu gândeau așa, și nu pentru că erau neapărat proști, ci pentru că existau și alte argumente pe piață. „Salariile se vor apropia treptat de cele din Vest și ne putem permite creditele astea, cererea e mare în România pe piața imobiliară, mulți vor să-și schimbe standardul de viață, vom compensa pierderea puterii de cumpărare dacă acceptăm ratele astea piperate cu ajutorul cursului de schimb care se tot apreciază după aderarea la UE, etc”.
Poate nu este cel mai bun exemplu, ideea este că privind în urmă evoluțiile ni se epar logice și firești, deși contemplăm doar o variantă-ce-i drept, cea care s-a materializat-din evantaiul de variante posibile care s-au pierdut pe drum. Iar acest fapt ne face foarte încrezători în calitățile noastre de guru...postfactum, de experți în devenire. ”Dacă evoluțiile din trecut mi se păr atât de logice, înseamnă că cele din viitor nu mă vor surprinde foarte tare”, nu?. Ei bine, nu mizați prea tare pe asta.
Sfatul lui Hanno Beck, autorul cărții „Banii nu gandesc” pentru a-i dezumfla pe cei ce se cred specialiștii la spartul târgului, pe cei care „erau siguri că urma să se întâmple ceva” este să-i întrebați abrupt „cat ai pariat din banii tăi dacă erai convins că lucrurile urmau să se întâmple așa?..Cum ai fructificat informația/intuiția ta?...Cuuum, nimic??!”
Un alt exemplu de eroare frecventă deseori este cea de confirmare. Îmbrățișăm anumite teorii, idei, plasamente și apoi căutăm doar acele argumente care le confirmă, experții care le valideaza, etc. Dacă găsim și păreri contrare le refuzăm mai degrabă, nu ne place ca cineva să ne spună că ne înșelăm. Suntem chiar dispuși să brodăm pe marginea unor alegeri personale conferindu-le valențe pozitive nemeritate.
Ziarele pe care le citim sunt cele în care ne regăsim mai degrabă părerile nu cele care ne provoacă să ne verificăm soliditatea convingerilor. Publicitatea speculează bine acest fapt, oferindu-ne nu mostre de credibilitate sau calitate ci produse și servicii „simpatice”, care arată bine și ne inspiră încrederea. Iar odată ce ne inspiră încrederea noi facem restul pentru a le îmbrățișa-căutăm păreri care să ne confirme alegerea, dovezi în acest sens și punem în paranteză criticile.
Să te întinzi mai mult decât ție plapuma nu este bine. Popular. Am prieteni care văd lucrurile fix invers.
RăspundețiȘtergereMulţi dintre ei, chiar şi astăzi când scriu aceste rânduri, au rămas cam cu aceeaşi impresie. Nu este o surpriză pentru mine. Aşa greu se mişcă toate pe aici, pe aceste meleaguri. Mereu lucrurile bune din vestul mai civilizat fac mai mult pe drum până în România. Unii dintre ei au divorţat între timp (n-au mai avut răbdare şi timp să-şi canalizeze atenţia şi energia şi să-şi salveze măcar căsniciile). Alții au probleme grave cu copiii, atât de comunicare cât și de acceptare și integrare. Câţiva au fost daţi afară de la serviciu ca nişte măsele stricate – nu le-a venit să creadă că nu sunt chiar atât "de neînlocuit" – incredibil!, iar 3 dintre ei şi-au pierdut deja casele luate pe credit de la bancă pe vârful bulei speculative imobiliare; alţi 2 nu şi-au mai putut plăti ratele de peste 3 luni.
http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/06/cvasi-majoritatea-prietenilor-rudelor.html
Dar există un final reglator la toa(n)te.
Eu cred ca omul nu este o fiinta rationala.El este irational,ia o decizie sentimentala si apoi constrieste argumentatia pentru ea.Cei care vedeau preturile terenurilor in cer aveau,de fapt,terenuri de vanzare.Cei care le vedeau la pamant,erau frustrati ca nu au cumparat la timp.Este o eroare mare sa te indragostesti de propriile opinii,eventual sa-i injuri pe cei care nu ti le impartasesc(lucru foarte des intalnit si pe aceste bloguri-care ar trebui sa fie platforme de dezbateri nu reglari de conturi).Cred deasemenea ca nicio analiza sau opinie despre piete nu este suficient de buna daca nu are si "worst case scenario".Care inseamna ce fac daca lucrurile nu merg asa cum le-am prognozat.
RăspundețiȘtergereun punct de vedere absolut rational...
Ștergere„cat ai pariat din banii tăi dacă erai convins că lucrurile urmau să se întâmple așa?..Cum ai fructificat informația/intuiția ta?"
RăspundețiȘtergereIn cazul exemplului cu preturile locuintele din timpul/varful bulei, cei ce au refuzat sa cumpere atunci (au amanat achizitia), au castigat peste 100.000€. Mă rog, si-au limitat pierderile, pentru ca acei 100.000€ nu sunt acum in buzunarul lor. Dar nici nu sunt trecuti pe un scadentar al bancii, ca datorie. Si unii nu au cumparat atunci nu pentru ca stiau ce inseamna o "bula imobiliara" (nu auzisera termenul in viata lor), ci pentru ca realizau ca asemenea preturi nu-s normale.
Eroarea confirmarii e insa frecventa.
Sfatul lui Hanno Beck, autorul cărții „Banii nu gandesc” pentru a-i dezumfla pe cei ce se cred specialiștii la spartul târgului, pe cei care „erau siguri că urma să se întâmple ceva” este să-i întrebați abrupt „cat ai pariat din banii tăi dacă erai convins că lucrurile urmau să se întâmple așa?..Cum ai fructificat informația/intuiția ta?...Cuuum, nimic??!”
RăspundețiȘtergereAm aplicat "sfatul' de mai sus pe mai multi aflati in treaba. Ca reactie, ei pretind, de obicei, ca au castigat "in bula" neinvestind deloc, de fapt, nefacand nimic.
Reactia lor ar avea credibilitate in situatia in care situatia lor materiala le-ar fi dat de ales :)