miercuri, 10 septembrie 2014

Mare atenție ce puncte de reper alegem

Suntem mai bogați, mai sănătoși, mai informați și mai bine distrați decât generațiile trecute. Suntem mai mulțumiți?
Avem case mai mari, mijloace rapide de transport (mulți oameni nu ieșeau decât rareori din perimetrul satului/orașului unde se nășteau în urmă cu 3 generații), un sistem medical care ne prelungește viața bine peste 80 de ani în lumea occidentală, modalități nelimitate de divertisment, practicăm pe scară largă shoppingul și cu toate astea, gradul de fericire n-a săltat spectaculos pe planeta Pământ în ultima sută de ani după cum arată majoritatea cercetărilor sociologice.
Cum de se întâmplă așa ceva? Dacă veți privi încă o dată „calculatorul de fericire” de pe site-ul nostru, veți vedea că formula după care acesta operează (fericire=scop+relatii sociale+sanatate+bunastare materială) nu aduce acumulări calitative prea mari în ultimele decenii. 
Scopul nu este o invenție a lumii actuale, obiective, dorințe, idealuri au existat în toate epocile. Sigur, suntem mai sănătoși acum decât la începutul secolului trecut dar în același timp pierdem la capitolul relații sociale (în epoca internetului individul este tot mai izolat, relațiile de familie s-au mai răcit iar spiritul comunitar suferă). Iar bunăstarea materială este relativa din perspectivă istorică, depinde cu cine te compari în prezent. Oamenii de azi sunt mai bogați în medie decât cei din trecut dar starea lor de mulțumire se raportează la cei din jurul lor nu la generația bunicilor. 
Și nu doar că ne refuzăm o privire în urmă, spre modul în care se trăia înainte, când ne evaluăm starea de mulțumire din prezent, dar facem de cele mai multe ori comparații neinspirate cu cei mai bine situați pe moment. De pildă, se întâmplă mult mai frecvent să te declari nemulțumit de situația ta materială privind peste gardul celor mai avuți decât să te feliciți pentru ce ai în comparație cu persoanele defavorizate din societate, chiar dacă cei din urmă sunt evident mai mulți.
Așa încep cursele de acumulare ce sfârșesc apoi în lacrimi, la sfârșit de ciclu economic, după spargerea unor bule speculative din imobiliare sau piețele de capital. Este adevarat că și autoevaluările pe care le facem din timp în timp sunt lipsite de realism. Mai multe experimente independente au arătat că peste două treimi dintre participanții la un sondaj care ar cere subiecților să-și aprecieze inteligența, spiritul creativ, etc prin raportare la medie ar afirma cu sigurantă că se situează „peste medie”.

Un comentariu:

  1. "Mai multe experimente independente au arătat că peste două treimi dintre participanții la un sondaj care ar cere subiecților să-și aprecieze inteligența, spiritul creativ, etc prin raportare la medie ar afirma cu sigurantă că se situează „peste medie”."
    Statistic este posibil. Intr-un grup cu 3 persoane cu IQ de 120 si una cu IQ-ul de 80 media este 110, deci 3/4 au IQ-ul peste medie. :)

    RăspundețiȘtergere