Blogul Romania Nuda are o colectie bogata de perle din sfera imobiliara, mai vechi, din vremea boom-ului, ori mai noi, din cea a recesiunii greu de digerat. Citindu-le te intrebi daca e vorba de o tentativa bolovanoasa de manipulare sau doar de saracie cu duhul a emitentului. Sau de amandoua? Iata un top inedit:
1. Titlu din Ziare.Com, pe 5 februarie 2009: Preturile la case vor exploda in 2010! Urmeaza un rezumat mai moderat: Preturile la case si terenuri ar putea incepe sa creasca din nou incepand de anul viitor. Dupa care autorul-Vlad Voiculescu-continua: Pana atunci insa, preturile de vanzare pentru locuintele noi vor fi cele care vor suferi modificari, in sensul ca acele "scoruri" nejustificat de mari ar putea incepe sa scada. Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile datorita pretului si vor viza un segment de piata mult mai restrans. Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu realizat de compania CBRE Eurisko. "Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009-inceputul anului 2010. Este putin probabil ca in acest interval sa se mai lanseze vreun proiect rezidential important. Va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei". Cum se vede, intre titlu si continut exista un dezacord flagrant. In analiza citata se vorbeste de revitalizare, autorul (sau redactorul-sef, nu stim cine a dat titlul) o tine langa cu "explozia preturilor". De mentionat contextul in care apare articolul: in plina panica pe pietele financiare, inaintea demararii iluziilor Primei Case.
2. Daca tot am vorbit de analistii CBRE Eurisko mai sus, merita mentionata una dintre concluziile lor din iulie 2008, emisa pentru The Money Channel: "Piata imobiliara din Romania nu traverseaza o criza si nici nu a ajuns la saturatie. Aceasta este parerea consultanţilor cu expertiza internatională CB Richard Ellis Eurisko. Ei considera că piata imobiliara de la noi este abia la inceput si mai are nevoie de 20 de ani pentru a ajunge la maturitate. Specialistii mai spun ca asteptările cumparatorilor de locuinte noi in ceea ce priveste scaderea preturilor sunt nerealiste, deoarece costurile de constructie sunt mari si in crestere". Hm, asta da potriveala!
3. In mai 2007, Ciprian Lopata, CEO-ul Arco Real Estate Consulting, dadea un interviu pentru Bloombiz, in care explica "ce inseamna sa fii unul dintre principalii jucatori pe piata de real estate din Romania". Selectiuni din interviu. Intrebare reporter: Se vorbeste mult ca preturile vechilor apartamente este exagerat. Ce se va intampla cu pretul acestora in 2 ani, vor scadea, se vor mentine la acelasi nivel? Raspuns: Preturile apartamentelor vechi vor creste inca 10-15 ani de acum inainte, dupa care cresterea va fi mai lenta. Dupa vreo 50 de ani se vor stabiliza. Suntem deci in plin proces de crestere...negativa, in drumul spre stabilizare. Imi place si una dintre ideile forta, reteta succesului in viziunea d-lui Lopata: "Chiar daca mi-a fost greu sau am pierdut, am preferat sa spun adevarul. Am construit o credibilitate pe termen lung. Asta este cea mai de pret realizare in viata unui om".
Dupa cum stiti, economia si-a revenit intre timp, am atins varful V-ului d-lui Isarescu si suntem in plin fuleu spre stadiul de duduiala cu care ne-am confruntat in 2004-2008. Sau nu? Lasand gluma la o parte, cei care au luat de bune "informatii" precum cele de mai sus, inglodandu-se in datorii pe viata pentru un apartament ceausist, au toate motivele sa fie deprimati. Cum romanii nu se mai confruntasera pana atunci cu deliciile vietii pe datorie, si-au bagat de buna voie gatul in lat convinsi ca va curge numai lapte si miere a la long. Dorinta occidentalilor de a locui mai mult in chirie a trecut neobservata, executarile silite erau de domeniul fantasticului iar o scadere de salarii suna ca ideea de a zbura cu un aparat mai greu decat aerul la inceputul secolului trecut. O, tempora!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu