duminică, 14 decembrie 2014

Black Friday veritabil in ianuarie

Când credeți că urmează un veritabil val al reducerilor: când cererea este cea mai anemică sau când toți și-au pregătit portofelele pentru sezonul discounturilor?
Black Friday este sinonim cu “reducere” deși este mult mai bine definit prin “lichidare de stoc”. Cum toți și-au pregătit portofelele pentru achiziții în noiembrie, așteptând reducerile, este mult mai ușor să vinzi produse învechite sub masca unor prețuri reduse de la valoarea lor de listă (pe care nimeni n-o mai lua oricum în serios) decât în orice altă perioadă a anului. Veți avea însă surpriza să constatați imediat după Black Friday, sau cel mai târziu în ianuarie, prețuri apropiate de “ irepetabilele” cote ale festivalului reducerilor din periaoada 21-27 noiembrie (sau chiar mai mici), pentru o gamă largă de produse. 
De fapt, lucrurile sunt simple. Cum sunt destule magazine offline care trebuie să vândă nu să șomeze în ianuarie (bugetele ies vlăguite din sărbători și puțini mai cheltuie în ianuarie), când există obligații comerciale care trebuie asigurate în ciuda cererii reduse, nu e nici o surpriză să vezi prețuri intrate la apă în ianuarie. Un caz care ilustrează bine acest fapt, deși cu o amplitudine peste medie, este reprezentat de cursele aviatice.
Prețul biletelor de avion intră la apa în ianuarie iar comprimarea se produce pentru mai bine de 30 de destinații din Europa care scad chiar și trei ori față de decembrie, până la mai puțin de 50 de euro pentru un bilet de avion dus-întors la Roma, Paris, Londra sau Barcelona, potrivit analizei unei agenții online de turism, Vola.ro. De exemplu, spre Roma prețul unui bilet în decembrie depășește 150 de euro și poate ajunge chiar la 300 euro în anumite intervale. Pentru lunile ianuarie sau februarie, biletele de avion dus-întors spre Roma vor avea prețuri de plecare de la 30 euro. Spre Londra, un zbor în decembrie poate depăși chiar 350 euro pentru perioada sărbătorilor dar din a doua jumătate a lui ianuarie  se pot găsi însă bilete la 35 euro. Alte destinații cu prețuri de până la trei ori mai mici sunt Barcelona, Paris, Milano sau Treviso. Biletele au prețuri cu atât mai mici cu cât se cumpără mai din timp, cu cel puțin 1-2 luni în avans. 
Sigur, pentru gadgeturi sau electrocasnice, amploarea reducerilor din ianuarie nu va fi la fel de mare, mai ales că cererea nu scade la fel de spectaculos ca în cazul biletelor de avion. Totuși, pentru produsele pentru care nu se dorește lichidarea rapidă de stoc, sunt șanse bune să le găsiți în ianuarie 2015 la prețuri la fel de bune sau chiar mai bune ca în noiembrie 2014, de Black Friday, pe măsura dezechilibrarii raportului cerere-ofertă. Iar pentru a convinge consumatorii, retailerii vor inventa tot soiul de campanii și în ianuarie, sub diferite nume și pretexte, unde va ploua cu procente în favoarea acestora.  

Un comentariu:

  1. pai la cursele de avion e de inteles. poti vizita un oras de sarbatori pentru a vedea cum e impodobit, piete de craciun, sa petreci anul nou intr-o alta destinatie. in ianuarie nu ai ce face: vreme proasta, frig, ziua scurta in care sa vizitezi obiective.

    RăspundețiȘtergere