luni, 8 decembrie 2014

Economisirea poate fi uneori prea "scumpă"

Să renunți la o satisfacție de moment pentru una plasată într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat implică și riscuri, nu doar beneficii. 
Renunțăm de obicei să mai băgăm mâna în buzunar când știm că din suma renunțărilor de acest tip se poate clădi o satisfacție mai mare în viitor. “Nu iau telefoane peste telefoane și tablete peste tablete pentru că voi cumpăra în 2-3 ani un autoturism decent”. “Nu mergem în toate week-endurile la munte pentru a economisi pentru o vacanță în străinătate”, etc. Ce se întâmplă însă când motivația renunțărilor noastre are un contur mai vag, sau este plasată într-un viitor destul de îndepărtat?
De pildă, punem bani de-o parte lună de lună poate vom avea nevoie cândva (doctori, studiile copiilor, probleme medicale ale părinților). Sau economisim pentru bătrânețe, pensile vor fi mici. Ori economisim pur și simplu chiar dacă nu avem nevoie de nimic pe termen lung, nu avem copii, părinții sunt ok, dar apreciem confortul dat de niște bani în bancă, sentimentul că nu trebuie să tremuri ca varga de fiecare dată când adie vând de concediere pe la job. Nu este nimic în neregulă cu această mentalitate, singura dilemă este la ce renunțăm punând bani de-o parte și ce procent din venitul disponibil după scăderea cheltuielilor de bază implică acest exercițiu. 
Economisirea e bună-“prevederea e mamă intelepciunii”, nu?-dar excesele ar trebui evitate indiferent de context. Și aici ajung în punctul nostru de interes. Care este prețul economisirii? Să renunți la activități care te ajută să te dezvolți, la experiențe noi care îți pot schimba perspectiva asupra lumii și vieții în general, în favoarea asigurării unei sume oarecare pentru vremuri tulburi incerte se poate dovedi un pariu necâștigător. Nu e obligatoriu să ai nevoie de îngrijire costisitoare la bătrânețe, copiii acum mici pot avea ulterior o părere diferită asupra studiilor ideale decât părinții lor, în schimb oportunitățile de a vizita alte culturi, de a interacționa cu alte mentalități nu se întorc ușor (poate vei avea alte obligații peste câțiva ani când te gândești să-ți amâni excursiile considerate acum prea costisitoare).
Repet: e bine să renunți la mofturi de moment care nu te ajută să “crești” și asta pentru obiective concrete în viitor, e bine să pui bani de-o parte pentru vremuri vitrege, mai ales când acestea încep să se întrevadă, dar e o greșeală să nu cheltui bani pentru proiecte care-ți pot asigura o perspectivă inedită asupra vieții doar pentru a a avea un sold mai mare al contului bancar. În definitiv, există lucruri care au o anumită savoare făcute la vremea lor iar supralicitarea acestora când ai trecut de vârsta potrivită va avea oricum un efect diminuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu