Dobânda este factorul care modifică prețul banilor după cum dividendul provoacă oscilațiile prețului acțiunilor. În cazul banilor, scăderea valorii este însă relativă.
O acțiune care costă 100 lei da un dividend de 7 lei. Valoarea dividendului a avut în ultimii ani oscilații modeste astfel încă prețul acțiunilor este bine ancorat în funcție de acest parametru. La un moment dat, din cauza modificării condițiilor de piață, profitul crește spectaculos iar dividendul ajunge 14 lei. Cum se va comporta prețul acțiunii? Se va ajusta în sus în majoritatea cazurilor proporțional, spre bucuria investitorilor de cursă lungă.
Să presupunem acum că aceeași 100 de lei sunt plasați într-un depozit la termen. Dobânda a oscilat vreme bună în jur de 7% pe an dar la un moment dat se schimbă politica monetară, dobânzile se reduc, iar deponentul nu mai primește decât 2 lei pe an. Ce se întâmplă cu valoarea principalului?
Aparent, nimic. Deponentul nostru va ridica tot 100 de lei dacă vrea să lichideze depozitul înainte de scadență și nu pățește același lucru ca un investitor în acțiuni în cazul scăderii dividendelor. Totuși, la o privire mai atentă descoperim că valoarea banilor nu mai este aceeași. Faptul că dobânzile sunt în scădere declanșează migrația unei părți a deponenților spre activele care le remunerează mai bine lichiditățile (dobânzi mai mici egal cheltuieli mai reduse pentru companiile debitoare deci profituri mai mari și dividende mai grase) și acțiunile cresc vijelios la bursă. Față de acțiuni, valoarea depozitului a scăzut.
Iar dacă scăderea dobânzilor e acompaniată și de o impulsionare a creditului, avem și o explozie a pieței imobiliare iar depozitul nostru își pierde din valoare și raportat la aceeasta categorie de active. Iar dacă scăderea dobânzilor duce la un profit mai mare pentru agenții economici, o parte a acestui profit se va vedea și în salariile angajaților deci în prețurile mai mari din economie. Și iată cum valoarea depozitului nostru scade în termeni relativi și raportat la celelalte prețuri de consum.
Valoarea relativă a depozitului nostru raportat la celelalte active se ajustează deci în funcție de dobânda primită deși în termeni nominali pare să se conserve indiferent de aceasta.
Si acum un sfat: intrati pe depozite cand dobanzile sunt mici dar au tendinta de crestere si iesiti din actiuni chiar daca dividendul e mare dar are tendinta de scadere (va antrena si pretul actiunilor in miscarea descendenta).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu