miercuri, 7 ianuarie 2015

Generatia ratata a tatalui domnului Corneteanu. Update

Intr-o litanie pe Reporter Virtual, domnul Razvan Corneteanu acuza de lasitate si hotie devenita hobby generatia parintilor sai mult prea resemnati in comunism, punand in carca acestora si toate relele postrevolutionare pe motiv ca ei l-au sprijinit si pe Iliescu. Lasand la o parte faptul ca ar avea dreptul sa condamne cu vehementa o generatie pentru slabiciunile sale mai ales cei care, facand parte din ea, au ales sa se comporte totusi diferit asumandu-si riscuri pentru asta, sa vedem ce s-ar putea ascunde in spatele “lasitatii si hotiei” romanilor dinainte de Revolutie.
In opinia mea, o atitudine curajoasa este expresia binomului risc/beneficii. Iti asumi riscurile intransingentei si cultura protestului atunci cand intuiesti ca ai mai mult de castigat decat de pierdut din asta (fie pe plan uman, prin schimbarea sistemului, fie pe plan divin, prin respectarea unor norme si valori). Din pacate, romanii erau mult prea izolati in lagarul est-european pentru ca stilul de viata occidental sa fie una dintre mizele asumarii unei atitudini mai curajoase. Cand poti sa iesi mai des din tara, cand vezi cum arata societatea de consum, iti vine sa faci o revolutie acasa pentru a obtine tot soiul de zdranganele colorate (video-ul, cashtanul, o masina de fite, excursii in tari exotice, mancare pentru gurmanzi, etc). Nici valorile crestine nu erau atat de asumate (Biserica era larg acceptata ca intermediar dar nu furniza modele credibile de comportament, spre deosebire de varianta sa poloneza de pilda) incat sa faci o revolutie in Romania pentru “dreptate”, “adevar”, etc. Iar in lipsa unor modele palpabile de societate functionala, in absenta unor valori religioase acceptate de marea majoritate (recompensa), riscurile unei atitudini curajoase erau deci supraevauate. Asta nu inseamna ca degradarea continua a nivelului de trai nu ar fi generat pana la urma o revolutie a disperarii si aici, dar in lipsa unui context regional favorabil probabil ca fenomenul s-ar mai fi lasat asteptat (poate chiar destul de mult, vezi Coreea de Nord). Asta in privinta “lasitatii”.
In ceea ce priveste furtul generalizat (toata lumea fura pe timpul lui Ceausescu acuza domnul Corneteanu generatia parintilor sai), acesta avea si o dimensiune revansarda, de disidenta fata de sistem. “Ne calcati pe bataturi cu planul vostru cincinal, ne obligati sa venim la lucru de sarbatorile religioase, ma razbun si eu pe stocul de rulmenti al fabricii, daca tot e si al meu”. Lumea amenda lozinca “poporul proprietar si beneficiar” sanctionand absenta poporului din sfera unde se luau deciziile. Oamenii simpli furau atunci sistemul, spre deosebire de situatia actuala cand sistemul baga mana in buzunarul omului simplu (vezi tarifele la utilitati, creditul bancar si costurile sale, bogatii salvati din fonduri publice in criza, etc). Nu cred ca se fura mai mult atunci intre “egali” decat acum, dar acum in mod cert se fura mai mult la varf ca atunci (vezi contractele cu statul si comisioanele aferente in antiteza cu legea ilicitului de atunci si teama de bogatia afisata). Cinstea era la randul sau filtrata prin binomul risc/beneficii iar intr-o vreme cand penuria era generalizata, moralitatea nu putea fi la fel de inalta precum cea afisata de domnul Corneteanu in zilele noastre, de la adapostul averii sale acumulate ca director de vanzari in vremea cand presa o ducea inca bine.
Prin inversunarea cu care vaneaza slabiciunile generatiei parintilor sai, domnul Corneteanu imi aminteste de vanarea chiaburilor la inceputurile comunismului. Daca elimini insa oameni in loc sa stergi conditiile care le genereaza comportamentul, risti sa repeti dupa un anumit interval experienta si sa nu inveti nimic din istorie. Comunistii au incercat sa diabolizeze clasa avuta a tarii, sa condamne lacomia care a dus la impartirea societatii intr-o clasa subtire de avuti si una ultra-majoritara de sarantoci. Aceeasi lacomie si dorinta de posesie si parvenire, transferata dinspre active spre functii si pozitii in partid, a dus la formarea unei noi clase de privilegiati (nomenclaturistii), care au apelat la cenzura, securitate, propaganda pentru a-si conserva noul statut.
Mi-e teama insa ca din 2008 a inceput sa se contureze o noua tendinta. Incet-incet capitalismul incepe sa-si piarda dimensiunea sociala si se apropie de segregarea care a dus la aparitia si succesul ideologiei comuniste. Sa vedem daca ajungem la o noua redistributie si alti gardieni ai revolutiei.

PS: Exercitiu. Va propun sa inlocuiti autocenzura pe motiv de "Secu" si furtul generalizat din buzunarele statului pe motiv de ...disidenta din timpul comunismului cu autocenzura pe motiv de "am credite, nu ma pot contra cu Sefu'" si furtul generalizat din buzunarele clientilor acceptat de angajatii marilor companii pe motiv de "actionarii cer dividende mai mari" din timpul capitalismului. Ce parere aveti,  "generatia ratata a tatalui meu" ar putea fi scrisa candva si de..fiul domnului Razvan Corneteanu?

Update. Am vazut ca domnul Razvan Corneteanu e foarte activ pe partea de comentarii la postarile sale, raspunde, contraataca, ma rog, interactioneaza. Am pus deci textul de mai sus, fara nicio modificare, la rubrica de comentarii la textul sau, eram curios sa vad reactia sa. Ei bine, am avut o reactie.

"@cristian dogaru: daca te abtineai de la a insulta, iti lasam epistola-comentariu pe care ai scris-o la noi pe site. Dar nu ai putut. Ca si multi din generatia ta. Atat puteti. Citeste maine despre voi, comunistii tacuti care ati devenit vorbareti abia la maturitate, dupa ce copii vostri au facut revolutia. Pana atunci, comentariile tale nu sunt acceptate, imi pare rau dar nu meriti sa ai acealeasi drepturi ca un om normal. Exclusiv din cauza insultelor si nu din cauza ideilor comuniste cu care probabil ai sa pleci si in mormant. Te invit politicos sa ne scutesti pe viitor de valoroasa a prezenta pe acest site. "

Ce ar mai fi de spus? A, da, site-ul RV promoveaza liberatea de expresie, combate cenzura, a afisat cuminte bannerul cu "Eu sunt Charlie".Dovada ca cenzura este condamnabila pana te indispun criticile altora....Eu n-am vazut insulte in postarea mea (dar voi?), probabil ca exista sensibilitati cam mari la RC..sau criza de contraargumente. Ma bucur cel putin ca RC stie totul despre mine, inclusiv cum copiii mei au facut revolutia (aveam 18 ani la Revolutie, daca imi amintesc bine...)

16 comentarii:

  1. Capitalismul, ramas fara ,,oponent", nu a mai pus baza pe protectia sociala a ,,proletariatului". Nemaiavand termeni de comparatie, sclavii/proletarii/oamenii muncii/"corporatistii" au ramas la bunul plac al patronatelor si conducatorilor societatii.Pentru ce sa te revolti impotriva "globalismului capitalist" !? Sa traiesti ca in Coreea de Nord, sau Cuba, sau tarile conduse de mafioti din America de Sud ?!
    E greu sa gesesti un echilibru. Vezi agonia tarilor cu un capitalism social, gen Franta, Spania, Italia, pana si Suedia a trebuit sa isi vanda marii exportatori (gen Vovo, nu mai spun de Ericsson).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intre extreme exista solutii de mijloc....cea mai la indemana este reducerea decalajelor prin fiscalitate...taxarea profitului marcat si a proprietatii de lux sau multiple e o idee...

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu de ce ati cenzurat comentariul.....il mai expun o data convins fiind ca nu afectez cu nimic integritatea persoanei fizice Cristian DOGARU....
    TITLUL CORECT al articolului ar fi trebuit sa fie, conform continutului asa zisului articol sursa, GENERATIA RATATA A LUI RAZVAN CORNETEANU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. l-am lasat. regula ar fi sa incercam sa atacam argumente si nu persoane.....altfel, cred ca apartinem amandoi generatiei decreteilor, deci generatiei d-lui corneteanu...problema nu era insa generatia in sine ci o mentalitate si identificarea cauzelor sale...

      Ștergere
  4. Eu sunt mandru ca tatal meu a fost prea batran ca sa faca parte din generatia ratata, si s-a luptat din rasputeri cu aceasta generatie, avand mai mult de jumatate din viata de suferit datorita oprobiului acestei generatii. Dar na, tatal meu a copilarit in Romania Mare, unde cinstea izvora din zeama de struguri negri :
    https://lloopp.wordpress.com/2015/01/08/cinstea-poate-sa-izvorasca-si-din-zeama-de-struguri-negri/

    RăspundețiȘtergere
  5. Lui razvan corneteanu i s-a furat sufletu, i s-a sters creierul, mi-e mila de ei si-s oripilata ca exista romani atat de infestati cu virusul nonratiunii al haosului social..., un exemplar pierdut pentru omenire, un oportunist al publicitatii anticomuniste, un ratacit care a uitat unde si pentru ce s-a nascut... RATATI sunt cei care pot debita enormitati de acest gen, cu o spoiala de cultura si cu multa rea intentie...

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest individ nu are nimic sfint. ESTE UN NEONAZIST.

    RăspundețiȘtergere
  7. Libertate de expresie,oportunism anticomunist sau ...hotul striga hotii !
    Pana unde poate merge tupeul unuia care a fost prins cu mana in sac,asta chiar dupa epoca amintita in scrierea lui...nu stiu cum poate fi catalogata aceasta mizgalitura...in cadrul carui gen literar se incadreaza atunci cand pe langa tatal tau acuzi alte milioane de Romani de hotie,lasitate,delatiune si minciuna...

    RăspundețiȘtergere
  8. un retard :) asta scrie? si noi il si citim? :))) thoamne fereste, ca sa citezi generatia actuala de ratati. Din pacate pt el, generatia lui, abstractizand timpul si spatiul, va ramane ratata si pierduta prinre generatiile noastre de ratati.

    RăspundețiȘtergere
  9. Tembelul asta se crede mare scula de ziarist. nici nu stie sa scrie corect. sa-l intrebam noi ce a aprodus el pentru tara asta pana acum? pana una alta, magarul asta calca pe drumurile facute de generatia ratata si doarme in blocurile facute de generatia ratata si vede pe unde umbla noaptea de la lumina generata de infrastructura energetica facuta de generatia ratata si mai mananca inca mancare BIO din mainile generatiei ratate. oameni dezaxati ca acest nemernic am mai intalnit. ele este animalul care musca mana celor care i-au dat sa manance si sa creasca. a crescut mare si prost. cred ca atunci cand era mic, a pus mana si a baut din sticla de diluant furata de tac'su de la serviciu si are creierul bolnav. un bolnav psihic si un gunoi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Astazi , dupa 75 de ani de comunism romanesc nu pot sa nu simt frustrarea pe care o simte si domnul Corneteanu. Generatia ratata ne-a risipit ultimii 25 de ani amagindu-ne cu minciuni si iluzii...

    Generatia ratata nu vrea progres , nu vrea schimbare . Malaxam in ritm monoton acelasi carti de joc cu cu aceleasi chipuri fade: Iliescu , Antonescu , Nastase , Ponta , Vadim ,etc Nimic nu se schimba caci voi sunteti frana. Nu avem optiuni ,nu avem tara , nu avem viitor dar nu mai avem timp de risipit cu voi

    Da
    Ne revendicam tara

    Si domnule Dogaru ...

    Martirul nu face calcule meschine privind sansele de risc si de castig . Martirul se sacrifica pentru ca jertfa lui sa-i ridice si sa-i calauzeasca pe cei multi. A avut si generatia ratata martiri ei. Dar prea putini. Si ei nu sunt ratatii care isi dau branci in fiecare an cersindu-si drepturile de revolutionari...

    Comunismul s-a manifestat la noi in forma sa cea mai groteasca din estul Europei. In 89 doar si-a mimat sfarsitul cu sange si cu gloante .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da domnule frustrat, generatia ratata nu vrea progresul vostru, al lacomilor si al celor dornici de putere si avere pe munca altora.Ea vrea progresul ei caci ea este fauritoarea de bunuri materiale si de bunastare sociala,lucruri dupa care tinjiti atit de mult, nu al vostru.
      Cine va da voua dreptul sa revendicati tara?Este cumva tara proprietatea voastra? Asta ati sperat in '89 sa puneti laba voastra hrapareata pe tara si sa restaurati regimul burghezo-mosieresc.Nu v-a reusit si nici nu veti reusi,s-a desteptat prostimea bre.Da si generatia ratata a avut martirii ei,zeci de mii de tarani si muncitori s-au jerfit pentru o viata mai buna si pentru dreptate, cu mult mai multi decit cei care s-au jerfit pentru avere si putere.
      Da socialismul s-a manifestat la noi foarte corect cu putorile de lux cu hotii,afaceristii,smecherii etc.
      Comunismul nu a mimat nimic deoarece nici nu a ezistat nici nu exista INCA.
      In '89 au fost organizate din interior, actiuni teroriste cu rolul de a crea panica si nesiguranta in rindul populatiei si de a destsbiliza ordinea publica, cu scopul de a crea un climat de insecuritate si de a schimba forma de guvernamint.Toate acestea au fost organizate de cei interesati sa schimbe ordinea de guvernamint in tara si s-au facut fara voia marii majoritati a populatiei.
      Dovada sint alegerile in care Iliescu a fost votat cu o majoritate covirsitoare tocmai pentru ca a promis cetatenilor continuarea regimului socialist[ socialism cu fata umana].Democdatia capitalista a fost impusa poporului romin prin tradarea lui Iliescu,in urma aranjamentelor la masa verde cu partidele istorice.
      Nu mai amestecati poporul romin in lupta voastra mizerabila pentru putere.
      Pe voi nu va intereseaza poporul ci interesele voastre meschine.
      Poftim, ati vrut democratie,aveti democratie.
      Daca sinteti mai buni decit comunistii demonstrati,cine va opreste?
      Generatia ratata stie ce hram purtati nu mizati pe ea.
      Generatia ratata cit si parintii ei stiu foarte bine de ce sint instare coicoii vechi si cei noi.
      Nu uitati un lucru: Poporul sintem noi nu tagma jefuitorilor
      Doamne cita prostie in " capetele luminate".

      Ștergere
    2. Este ca nu adevarul si realitatea sint punctele forte ale lu matale?
      Inteleg ca ai ceva probleme cu mentalitatea.Nu ar fi rau sa te cauti, esti inca tinar.

      Ștergere
  11. Am vazut reactia ,,Generatiei ratate a tatalui meu” si nu am fost surprins deloc. Voi incerca sa le traduc eu ca se pare ca nu prea au inteles. Revolta ,,Generatiei ratate a tatalui meu” confirma ceea ce le-ai reprosat. Si admir curajul dvs. Am luat si eu pumni in bot cand am incercat sa le aduc aminte. Au reactionat doar la ce le-a convenit si cum le-a convenit, ca sa cada in picioare. Asa e: au muncit, au invatat, au furat, au iubit, au mintit, au plans, au pupat in fund, au facut de toate. Asa erau vremurile. Ca si acum. Au furat(unii, nu toti), au mintit(unii, nu toti), au facut delatiuni(unii, nu toti) dar DIN PACATE PREA MULTI. Le-a fost frica, trebuiau sa supravietuiasca, sa reziste, sa traisca. Au facut-o de nevoie sau de placere. Adevarul este ca pe termen lung atitudinea asta a devenit prima natura a multora, i-a deformat, i-a schimonosit. Pe unii, nu pe toti dar pe prea multi. Au construit tot ce zic ei-locuinte, fabrici, sosele, scoli etc.- si e adevarat. Unde e ratarea,,Generatiei ratate a tatalui meu” ? Pai RATAREA NU E ATUNCI. RATAREA E ACUM ,e in cei 25 de ani de dupa 1989. Sunt 25 de ani in care nu au avut curajul sau demnitatea sa isi recastige sufletul. Nu au avut demnitatea sa recunoasca ce au facut si ce au fost pusi sa faca. Aici si acum este ratarea. Toti zbierau in strada ca vor mancare, caldura, curent, dreptul la libera circulatie dar nimeni nu vroia cinste, corectitudine, demnitate, adevar. Repet pentru a se pricepe bine: Ratarea nu e atunci, ci acum. Au vandut dezvolarea unei tari pentru pensii majorate la timp. Si-au vandut viitorul copiilor pentru bilete gratuite la statiune. S-au incardasit cu politicienii pentru pensii anticipate. Nu au vrut privatizare rapida pentru ca stiau ca nu prea stiu sa faca nimic si le era cam lene. Generatia inteligenta si-a dus banii la Caritas. Atit i-a dus capul si instinctele gregare. Nu au recunoscut niciodata valoarea unui om si au ras de ea. Au dus in derizoriu totul. S-au afundat in bautura. Au inceput sa ceara pomeni de la stat. Sa li se dea. A fost tara lor, dreptul lor. Si dupa ei, potopul. Complicitatea lor, micimea lor, lasitatea lor a facut ca mii de activisti de partid, militieni si securisti(vinovati de tot raul de atunci) sa se ascunda, sa se disimuleze si apoi sa revina la putere mai mult sau mai putin discret. Nu mi-am imaginat niciodata ca nimeni nu ii va intreba de sanatate pe secretarii de partid. Dar ,,Generatia ratata a tatalui meu” a fost complice. I-a fost frica. I-a fost frica de faptul ca poate se vedea cum a fost aceasta generatie in realitate. Si decat sa se schimbe, sa-si recunoasca greselile si vina, au preferat complicitatea in continuare cu calaul. Si calaul a vazut slabiciunea. De asta e RATATA. Ca nu si-a palmuit si pus la punct calaul. Si uite asa ,,Genaratia pierduta a tatalui meu” a continuat sa-si cultive apucaturile urate si a inceput sa-si caute semeni si adepti in ,,Generatia pierduta a fiului”. Nu stiu daca fiii vor putea sa faca ceva, sa se schimbe, sa fie mai buni decat tatii lor. Nu cred. Slabiciunile sunt mai puternice decat virtutile. Ai vazut cum criticau raul ce s-a facut dupa 1989 dar uita cu seninatate ca TOT EI L-AU FACUT. Daca ii asculti sunt generatia de aur; nu au avut niciodata nici o vina: NICI ATUNCI, NICI ACUM. ASTA E RATAREA PERFECTA: SA NU GRESESTI NICIODATA .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte corect acest punct de vedere ! A nu-ti recunoaste greselile ,a refuza sa te privesti in oglinda este intradevar dovada supema a ratarii. Desi fac parte din din generatia incriminata fiind nascut in 1950 trebuie sa accept ca am inteles destul de tarziu ca eram manipulat de propaganda comunista incat nu realizam fondul si directia gesita a pretinsei epoci de aur. Cum sa nu recunosc astazi ca acceptam cu umilinta sa stau la cozi toata noaptea ca sa umplem o butelie de aragaz sau sa petrecem serile si noptile la lumina unei lumanari in blocurile comuniste inghetate unde caldura si electricitatea erau total oprite de la miezul noptii si pana la 6 dimineata ? Priveam ca un las cum copiii mei tremura de frig toata noaptea dar n-am indraznit sa ma revolt. Faceam tot felul de compromisuri felicitandu-ma in sinea mea ca sunt totusi descurcaret si reusesc sa pun pe masa copiilor un pachet de unt adus de la Bucuresti . Tot de la Bucuresti unde inca se mai putea cumpara painea,zaharul si uleiul fara cartela aproape ca umpleam potbagajul Daciei cu paini care le schimbam pe drum contra puilor scosi din Avicola Lunguletu pe sub haine de cei care faceau autostopul spre Titu.
      Da, generatia mea a avut o atitudine duplicitara, perversa fara coloana verticala caci frica de securitate,de politia politica era neinchipuit de stapana incat nici nu ne-am fi putut imagina sa indraznim a spune nici macar un cuvant impotriva sistemului.Desigur ca au fost totusi cativa dizidenti adevarati dar numai unul dintr-un milion. Mult trambitatele constructii socialiste erau departe de performantele mondiale dar in interiorul lagarului socialist se crea impresia paradisului suprem printr-o propaganda atat de abila incat sclavii flamanzi aplaudau stapanii cu frenezie.Nici nu s-ar fi putut obtine adevarate performante atata timp cat directorii de istitutii erau numiti de partid din randul celor care au facut repede o facultate muncitoreasca la seral sa fara frecventa in doi ani si abia dupa vreo 15 ani si-au complectat studiile facand si liceul tot la fara frecventa ! Pentru nostalgici propun asadar sa se revina la obtinerea diplomelor de facultate la membrii partidului de guvernamant ,sa-i numim intai in parlament si numai cei care rezista trei mandate sa fie obligati sa faca si liceul ca pe vremea lui Gheorghiu Dej.

      Ștergere