sâmbătă, 6 iunie 2015

Cum arata Facebook-ul meu sambata, la ora 16,10


Am mai scris ca neews feed-ul e o arma simpatica. Ierarhizezi cum trebuie informatia si iese rezultatul scontat: o miscare sociala, o mica isterie, macar un curent de opinie. Cum am descoperit Facebook abia in urma cu vreun an si m-am ferit sa abuzez de jucaria asta, am in lista de prieteni mai mult colegi de breasla, ceva analisti, vreo 2-3 rude si amici fara legatura cu presa. Interesant de remarcat cum arata pagina mea de Facebook in aceasta zi fierbinte, imediat dupa demararea anchetei impotriva Premierului.

Prima aparitie pe coloana de stiri si comentarii din partea prietenilor din lista-Serban Buscu, actualmente ziarist la Liberatatea, fost Romania libera, Capital, economica.net: “Poate imi explica si mie vreun fan de-al domnului de fata., ca sigur am prin lista. Deci cum e cu separatia asta a puterilor in stat? Adica executivul si legislativul sa fure oricat, nederanjati, iar justitia sa isi vaza dreacu de treaba ei pana o fi chemata? Sau cum?” Buscu posteaza un link cu Tariceanu de pe stiripesurse.ro care declara ca “o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani”. Deci postare anti-Ponta, o postare veche de 6 ore dupa cum imi apare sub aceasta

Dupa care urmeaza o coloana cu 3 stiri sub genericul “links alte dristribuiri”:
-Afacerea Rompetrol, Cristian Sima, relatare incendiara cu Tariceanu din biroul sau.
-Teribil, Cristian Tudor Popescu: Victor Ponta 5 ani cu executare.
-Klaus Iohannis, PRIMUL interviu dupa ce Victor Ponta a fost la DNA.
Este vorba despre linkuri de presa, toate nefavorabile lui Ponta dar pe care Facebook-ul le considera interesante pentru mine.

Urmeaza o postare Cristian Sima (il stiti, “brokerul fugar”), veche de o ora, in care acesta anunta cum se pot obtine carti cu dedicatie din partea sa. Apoi Radu Limpede, ultima oara il stiam un soi de consultant pe fonduri europene, care posteaza un citat vechi de 55 minute. "În lume există numai două tipuri de state bogate-unele care au gaz şi petrol şi altele care au instituţii democrate funcţionale şi statul de drept garantat."Hai sa il bagam la neutru. Dan Popa, ziarist Hotnews, cu o postare veche de 2 ore, care povesteste ceva despre o farmacie din Berceni. Neutru. O reclama la OLX si din nou Dan Popa despre secretele unei vieti de gazetar reusite. Tot 2 ore vechime (le-a pus probabil impreuna). Din nou Cristian Sima, postare veche de 3 ore, cu o cugetare “daca VVP demisioneaza si se retrage din politica, cu cine va mai vota Radu Beligan in 2024?” Amuzant si anti-Ponta. Urmeaza Cezar Marin, departamentul de relatii publice al BCR, care pune link cu un articol din ZF din care aflam ca “pietele financiare nu sunt interesate de Ponta”. Sa zicem ca neutru (in paranteza fie spus Hotnews are un articol pe aceeasi tema din care rezulta ca dimpotriva leul a pierdut niste banuiti tocmai de aia). Postare neutra veche de 7 ore. 

Din nou Cristian Sima cu o ironie la adresa lui Zgonea, postare de 2 ore. “Valeriu Zgonea, despre meseria de parlamentar: "A te numi Zgonea în ziua de azi nu este o mare plăcere" (VIDEO) Nu e, nici sa te numesti Mihai Viteazul si sa fii colegul lui Zgonea nu e o mare placere.:))))))))))”. O bag tot la anti-Ponta prin ricoseu. Iar Sima cu  postare de 2 ore despre cultura la romani. N-o mai dau, e neutra de data asta. Gigel Chiazna (blogger) cu o postare din urma cu 3 ore in care da link spre un articol din Gandul cu bolidul de 300 cp pe care l-ar fi primit Ponta de la Sova si cum si-l lauda acesta (Ponta). Nu e neutra. Iar Cristian Sima (e prolific rau): “Frica de catuse ii uneste” link din info-sud-est.ro. Anti-Ponta clar. Apoi Reclama la Samsung Mobile Romania. In sfarsit, ceva neutru. Si cu asta am terminat ziua de azi. 

Pana in josul paginii mai am asa:
-Dinu Boboc, ziarist evenimentul zilei care da un link dintr-un articol personal “azi sunt doua stiri mari: aia cu cresterea economiei si aia cu dottore andiamo a carcere. Am incercat sa le combin”
-Adrian Voicu, ultima oara era la ZF, la on-line-o postare despre Facebook Lite, cu link
-Ciprian Lospa (habar n-am cine e, probabil mi-a cerut la un moment dat “prietenia”) cu un citat, postare veche de 4 ore: “preferații mei sunt copilașii de 12-13 ani care ba sunt răniți din dragoste, ba n-au timp. Ah, da, am uitat, viața lor e grea”.Neutru.
-Cristian Dogaru-da, subsemnatul, cu o postare din urma cu 3 ore. Iat-o:  “La cererea unor comunitati Uniti Salvam (orice), in piata Victoriei se vor instala corturi permanente iar de la balconul muzeului Antipa vor rosti indemnuri mobilizatoare Tapalaga, Avram, CTP-ul, Turturica....ambasada SUA va oferi mici mcgustari iar unitati de elita de la Deveselu vor asigura protectia demonstratilor pentru democratie...seara vor exista proiectii HBO cu documentare de succes precum "armele lui Saddam", "terorismul, o lupta perpetua" si "zilnic, doua minute de ura pentru Edward Snowden"....Demonstratiile se vor incheia cu un Jos comunismul rostit impreuna cu parintele Tismaneanu....asa sa ne ajute CIA!”. Sa zicem ca e pro-Ponta. Ce pacat ca e atat de jos in propria mea pagina...ce ghinion ca Facebook-ul ma considera irelevant pe propria pagina...uffff.
-Cristian Sima, inca 2 postari. “Daca Ponta demisioneaza vom intra in prima criza politica din mandatul lui Klaus.Romania fara crize ar fi ca Crestinismul fara Iad” (cu 6 ore in urma) si o analiza in baza unui citat din Klaus Iohannis, despre o eventuală nominalizare a lui Predoiu ca premier: "Eu tind să-mi păstrez și să-mi îndeplinesc promisiunile". Florin Catu, intercalat intre acestea, ne spune ca Romania nu are nevoie de de situatie volatila si incertitudine din interior, date fiind amenintarile externe asupra economei. Usor anti-Ponta (cu alte cuvinte, pleaca musiu). Si cu asta basta, am terminat pagina.
Ce se poate deduce de aici? In primul rand, ca Facebook nu il prea iubeste pe Ponta si ierarhizeaza postarile amicilor in functie de asta. Sau asa o fi doar la mine pe pagina, poate am doar amici de Facebook anti-Ponta. Atunci cum se explica plasarea mea la coada listei, in propria pagina, cu o postare contrara curentului? In al doilea rand, linkurile cu “alte distribuiri” sunt la randul lor partizane. Nimic din Jurnalul de pilda, Antene-ma rog, cei traditional pro-Ponta, nici macar in coada listei. Pe astia nu i-o citi nimeni? Si uite asa incepe o revolutie pe Facebook, din mici bucati puse cap la cap ingenios. Nu conteaza cine posteaza, conteaza cine bricoleaza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu