vineri, 26 iunie 2015

Robotii nostri sunt mai ieftini ca ai lor. In atentia d-lui Florin Catu

Continua atacurile mai mult sau mai putin subtile, mai mult sau mai putin elaborate analitic impotriva cresterii salariului minim. Cel mai mult m-a amuzat azi ZF-ul.„Pe măsură ce creşte salariul minim tot ce făceau oamenii aceia, plătiţi cu salariul minim, devine mai rentabil să faci utilizând maşini. Guvernul a crescut salariul minim deoarece este singura taxă pe care este sigur că o colectează. Taxa pe venit din salariu. Dar în business oamenii vor cumpăra maşini şi vor automatiza şi vor plăti mai puţine salarii“, a spus Cătălin Olteanu, director general al FM România, companie de logistică cu afaceri anuale de 24 mil. euro şi clienţi din farma, sănătate, produse de larg consum şi alimentare. Cu alte cuvinte, decat sa scoti 1.000 de lei din buzunar ca sa huzureasca angajatul roman, mai bine ii arati pisica cu niste roboti, mai disciplinati, mai entuziasti si mai fara concediu platit decat Doreii de la logistica. Ma gandesc la companiile din occident cu profil similar care platesc pentru acelasi job de impachetare/livrare/manipulare din logistica salarii de pana la zece ori mai mari. La astia nu s-or fi inventat robotii? Sau robotul roman e mai ieftin decat unul occidental-eventual mai chiuleste pretextand o revizie si cam trage ulei la masea?. Macar Florin Catu tragea de niste grafice ca sa arate cat sufera tinerii someri dupa cresterea salariului minim…

2 comentarii:

  1. Presupun că roboții nu sunt recrutați de blondina de la resurse umane, caz în care Cătălin Olteanu va trebui să facă o... nouă linie de credit pentru achiziționarea roboților de la compania producătoare.

    Echivalentul înlocuirii angajaților cu roboți ar fi doar în situația în care Cătălin Olteanu îi cumpără pe aceștia direct de la mamele lor naturale.

    ... un pseudosilogism specific crăcănaților cu veleități antreprenoriale evidențiate cel mai adesea... ”decât” oral.

    Olteanu se va limita doar la dat din lingurică, Dorel e dispensabil, roboții însă... nu-i moca. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Companiile din occident care platesc salarii de 15 ori fata de Romania se adreseaza unei piete cu altfel de putere de cumparare. Sau crezi ca Zappos e exact ca Clujana?
    2. Chestia cu robotii se intampla deja la fast-food-uri.
    3. Si TVA-ul este un impozit "sigur". Se pot gasi si alte metode de a asigura un venit minim la bugetul statului. Problema este ca aceste metode presupun reducerea numarului de taxe si, implicit, afisarea la vedere a nivelului de furt (cred ca nu putem vorbi de taxare cand peste 55% din ce produce un om ajunge la stat)

    RăspundețiȘtergere