vineri, 5 iunie 2015

Victor Viorel, macar sa mori frumos

In regimurile unde cetateanul nu e terorizat fatis de organele de forta ale statului, respectarea legii urmareste binomul risc-beneficiu. Daca fiscalitatea e impovaratoare, legislatia haotica, elitele subtiri iar mediul economic neprietenos multi vor fi tentati sa ocoleasca legea cu gandul la castig sau pur si simplu din frustrare. Intr-o societate cu leadership de calitate, cu economie infloritoare, taxare stimulativa a muncii si afacerilor, evaziunea se reduce corespunzator, la fel "balcanismele". Cati dintre moralistii care-l condamna acum pe Ponta, bine scuturati de cerberii ANAF, DNA, DIICOT trimisi la punct fix, n-ar scapa pe jos o mica evaziune (poate au subevalat un apartament in cardasie cu vanzatorul, poate n-au declarat un venit, poate au indicat o valoare mai mica a chiriei, au impartit TVA-ul cu furnizorul cumparand fara factura), un mic nepotism (o ruda angajata in compania unde lucreaza), o mica spaga la medic, profesor, etc? Ganditi-va acum la cateva sute de politicieni care nu sunt in nici un caz mai buni decat media societatii dar au avut ani buni sentimentul infailibilitatii....Sunt foarte usor de santajat, extrem de usor de executat mediatic sub tirurile DNA dupa ce SRI-ul a strans dovezile. 
Problema este ca aceste executii sunt selective si nu servesc atat binelui public oferind un exemplu, cat altor interese mai putin vizibile cu ochiul liber dar perceptibile raportandu-ne la scena geopolitica.
Si acum sa revenim la Ponta. Coincidenta sau nu, anchetarea sa vine in plina ofensiva anti-DNA/SRI. Cazul Rarinca, vamesii de la Otopeni demonstrau ca DNA se poate comporta abuziv, ca unele rechizitorii sunt subtiri. Acum episodul Stanciu-Rarinca paleste definitiv dupa anchetarea lui Ponta, elanul parlamentarilor pentru modificarea codului penal se taie, moralistii cu drag de clantele ambasadelor straine capata apa la moara. Ponta mi-a lasat impresia arivistului fara coloana vertebrala, de o flexibilitate motivata doar de faptul ca ar putea fi santajabil. Acceptarea listei lui Barroso, coabitarea cu Basescu, guvernarea de dreapta cu sloganuri de stanga, acceptarea pe nerasuflate a infrangerii in alegerile prezidentiale dominate de combinatia dintre manipularea din ziua alegerilor (sariti, nu ne lasa sa votam in strainatate!) si fraude la centralizarea voturilor (vezi sondajele la inchiderea urmelor si rezultatele finale). Acum, viitorul sau politic pare torpilat iar partidul iese tare prost nu cu mult timp inainte de 2016 (dupa condamnarea lui Dragnea nu mai exista oricum succesor credibil).
Totusi, de ce atata graba? PSD-ul se putea eroda lent pana in 2016, generatia Facebook era la post pentru noi scenete lacrimogene, STS-ul numara disciplinat, generalul Oprea putea fi convins sa basculeze...Lui Iohannis cred ca i se construieste insa unitatea de monolit in perspectiva anului 2017, un an cand SUA va iesi din alegeri si criza din Ucraina poate intra intr-o noua zodie. Nu strica deci o opozitie slaba. Singura carte cu priza la marele public pe care o mai poate juca Ponta, cum spuneam si dupa alegerile din noiembrie, ar fi nationalismul economic, o politica cu ceva coloana vertebrala in exterior, pe scurt sa-l copieze un pic pe Orban dand electoratului mai sarac ceva satisfactii si corporatiilor mai putine facilitati. Apoi nu doar sa nu demisioneze, ci sa se bata in parte cu DNA/SRI, aratandu-le latura partizana, arbitrariul si lipsa de profesionalism (dovezi se gasesc cu ghiotura, s-a lucrat in mare viteza in ultimul an).Asta, bineinteles, daca pornim de la premisa ca poate decide autnom si nu e altceva decat un pion intors cu cheita. A, sa nu uit: Predoiu Prim Ministru va fi pasaportul spre libertate si pentru Cristian Sima, "brokerul fugar"-cum arhiva WBS ar putea contine ceva lucruri compromitatoare pentru micul peltic, client pagubit la randul sau (conturile din strainatate, alimentarile, transferuri, etc), ma astept ca DNA-ul sa nu-l mai deranjze pe Sima curand.

PS: Aflu din Adevarul ca procurorul care-l ancheteaza pe Ponta (unul dintre "lupii tineri" ai DNA) se ocupa in urma cu un an de infractiuni marunte pe la Craiova. Au gasit deci arivistul perfect. Urmeaza o cariera promitatoare si niste receptii agreabile la ambasada SUA, dupa modelul Camelia Bogdan.

3 comentarii:

  1. stimabile , generatia facebook are mult de furca , cu generatia ilici , din cate s-a prins occidentul , democratia in tari primitive ,inclusiv araba si alesii prin vot popular drept , corect nu isi are sensul pentru ca , bineinteles , populatia e formata din pomanagii fara discernamant asa ca , probabil , prin DNA occidentul , america s-a gandit sa-i aplice o lovitura de secure lui pontake
    mike

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. niste pomanagii fara discernamant tocmai vin din lumea araba cu pluta spre occident....democratia cere sacrificii fie si implementata cu drona

      Ștergere
  2. "Interesul national" a declansat preluarea psd...

    RăspundețiȘtergere