marți, 16 iunie 2015

Zona crepusculara: bancile prietene cu protectia consumatorilor


Mi-a sarit in ochi parteneriatul incheiat intre BCR, o banca-fruntasa la procese in derulare in justitie cu clientii proprii si o organizatie care ar trebui sa protejeze interesele acestora, AURSF. Presedintele AURSF este Alin Iacob, simultan acesta gestionand Conso.ro, o platforma care popularizeaza ofertele bancare. Simplificand, un parteneriat intre o banca si ONG-ul al carui presedinte este simultan actionarul unei platforme ce o ajuta sa atraga clienti, pentru protejarea clientilor. Suna ca dracu’.

Anterior, AURSF reusise sa convinga mai multi debitori in CHF ca le-ar reprezenta mai bine interesele daca negociaza in numele lor cu bancile. S-au intalnit de cateva ori cu acestea dar n-au obtinnut pana acum vreo concesie notabila, din simplul fapt-vizibil cu ochiul liber-ca nicio banca nu va face discriminari in mod fatis (un client care nu e reprezentat de AURSF nu poate fi refuzat prea convingator cand propune sa beneficieze de aceleasi drepturi precum cele negociate de alti clienti prin intermediul AURSF avand in vedere ca vorbim de contracte-tip). ONG-ul a incasat insa niste banuti frumusei din donatiile celor reprezentati (peste 1.500 persoane) si acum a ajuns la pasul urmator, un parteneriat cu o banca mare.

Oare care va fi politica Conso fata e BCR de acum inainte, ca si fata de bancile cu care negociaza AURSF-o atitudine critica ca de ONG de protectie a clientilor, una neutra ca si cand nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase sau una subtila in favoarea platitorului de reclama financiara? Mie strategii de genul doctor Jekyll si mister Clyde nu imi suna bine si aici ma refer la pozitia ambigua a AURSF si chiar a fondatorului Conso. Ori esti mecanism de strangere a fondurilor de la clienti pentru a-i reprezenta in relatia cu banca, inclusiv in justitie, ori esti mecanism de culegere de fonduri de la banci, pentru diferite proiecte de responsabilitate sociala (educatie finaciara, programe de constientizare pe diferite teme, etc). Combinate nu cred ca merge sau nu suna prea cusher. In mod curios, sau nu prea, ascensiunea AURSF a debutat cam in acelesi timp in care avocatul Piperea a inceput sa deranjeze mai mult bancile prin actiunile sale in justie si atitudinea publica foarte critica. Daca as fi un pic paranoic, m-as intreba daca unele asociatii "alternative" nu au scopul disiparii presiunii in crestere asupra bancilor din partea clientilor tot mai vehementi si tot mai inglodati in datorii.

Precizare: Am fost membru AURSF din vara lui 2013 pana in martie 2015, cand asociatia a inceput sa-i reprezinte la negocierile cu bancile pe debitorii in CHF. Cum nu am fost de acord cu donatiile pe care acestia le faceau in acest scop, am demisionat. In mod curios, aflasem de acest proiect din presa in conditiile in care eram printre cei 7 membri fondatori si cenzor al asociatiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu