marți, 24 noiembrie 2015

O discutie "principiala" pe Facebook cu expertul Balan de la BNR

Convorbirea are ca pretext un articol publicat de Ionut Balan, reputat analist economic, ce a schimbat de curand tabara din care privea realitatea inconjuratoare, inlocuind precaritatea pozitiei de analist independent cu cea, mai sigura, de expert BNR. Vezi textul in cauza aici.

Disputa de idei la care veti asista mai jos (sunt capturi de pe pagina sa de Facebook) are insa o miza diferita: este normal, moral, uzual, etc ca un expert BNR care apare in postura de editorialist invitat la alte publicatii sa isi precizeze pozitia in care se afla in interiorul Bancii Centrale, mai ales cand trateaza subiecte precum creditarea, supraindatorarea, deponentii (obiect de reglementare de catre BNR) sau chiar tintele macro si stabilitatea fiscala, avad in vedere disputa recenta dintre Banca Centrala si fostul Guvern pe marginea noului cod fiscal?

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu sustin ca angajatii BNR cu aparitii in media ar trebui exilati pe blogul institutiei-opiniibnr.ro. Vreau doar sa afirm ca in situatiile in care sunt tratate subiecte sensibile, cu potential de controversa, in care sunt aparate pozitii ale institutiei sau fata de care BNR-ul a avut anumite puncte de vedere, cel care semneaza sa treaca mic la final pozitia pe care o ocupa. Face bine la punerea in context a argumentatiei ca sa zic asa.

Sigur, daca domnul Balan si-ar da cu parera despre Ikebana, cum singur pomeneste in discutia de mai jos, nimeni nu i-ar mai cere sa spuna in ce relatii e cu BNR...Cel putin eu unul, nu. Va las deci mai departe sa aruncati o privire peste cele 3 capturi de ecran, cu scuzele de rigoare pentru libertatile de limbaj pe care, ca jurnalist independent, mi le mai permit uneori. Discutia este definitorie pentru un anumit tip de mentalitate si un anumit tip de abordare si din acest motiv am ales sa o public fara sa il consult. Cum a ales sa ma blocheze la finalul sau, mi-ar fi fost destul de greu.....



3 comentarii:

  1. foarte urat vorbeste domnul Balan desi nu i-ati cerut mare lucru. Atitudinea asta spune destul de multe.
    Din punctul meu de vedere BNR are cea mai mare vina. Asa cum interzici prin lege consumul de droguri, asa trebuia limitat si accesul la credite prin mentinerea unui nivel de indatorare scazut.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Lucrez unde vreau și scriu ceea ce vreau..."

    ... ce falus falnic... îl are și pe Isărescu la... degetul mic...

    S-a scăpat pe el cam prea... de sus. "Analfabet economic" mă eticheta un oarecare pseudonim... în 2009, pe când descriam anul 2010 întocmai cum a fost. :D
    P.S. BNR-ul își administrează constant doze de optimism de prin lingopresă.

    RăspundețiȘtergere