joi, 23 decembrie 2010

BRD, cea mai nesimtita banca pentru amatorii de valuta

Ieri 22 decembrie, curs oficial BNR euro/leu: 4,2849. Pe Conso urmaream intr-o doara cotatiile la cumpararea si vanzarea de euro la ghiseele bancare. Cei mai omenosi la vanzarea de euro erau cei de la CEC si Carpatica, cu o cotatie de 4,31 lei. Urmau BCR si RIB cu 4,315. In coada listei BRD cu 4,36 si Volsbank cu 4,3610. Cu alte cuvinte, daca ai facut imprudenta sa iei un credit in euro de la BRD sau Volksbank si perseverezi in prostie cumparand euro pentru rata lunara tot de la ghiseu, platesti o dobanda umflata din start cu 1,75% doar din schimbul valutar. Acum sa vedem cine plateste cel mai bine celor care vor sa vanda euro. Banca Romaneasca 4,265 lei, RIB cu 4,255 lei, OTP cu 4,245 lei.BCR si CEC, prezente la varful clasamentului la vanzarea de euro aveau ambele cotatii de 4,24 lei. Ei bine, unde e crucisatorul BRD, cea mai dinamica banca din Romania? Tot la coada clasamentului, ultima la egalitate cu Unicredit, cu 4,21 lei (Unicredit vindea euro cu 4,35 lei, deci tot niste jnapani). Ce invatam de aici? Daca vrei intr-un moment de ratacire sa schimbi lei ca sa faci un depozit in euro la BRD, vei pierde 1,75% la vanzare si 1,75% la cumparare fata de cursul official, deci mai mult decat dobanda bancara pe un an (3%). Orice om cu cap ar folosi pentru vanzarea si cumparare de valuta casele de schimb de prin centrul Bucurestiului, unde cotatiile sunt de 4,275-4,285 lei la cumparare si de 4,31-4,32 lei la vanzare, spread-ul dintre cumparare si vanzare fiind in acest caz sub 1%, nu 3,5% ca la BRD !

3 comentarii:

  1. Bun Pontul, doar ca e peste mana sa faci asta lunar...

    RăspundețiȘtergere
  2. urmareste si cotatiile de la Millenium , cred ca sunt si mai si , practic daca vrei sa ai cat de cat un randament trebuie sa tii banii acolo minim 6 luni , nu am schimbat si cred ca nu o sa schimb niciodata valuta la brd , raiffeisen , unicredit , mai sunt si altii dar astia sunt cei mai cu tupeu

    RăspundețiȘtergere
  3. @i-conomics - daca ti-e peste mana ... asta e ...
    la o rata de ~300E vei constata ca 1.75% din suma e undeva la 5.25Eur. Daca comparam aceasta suma cu varianta in care schimbam banii la o casa de schimb (fara comision :D) - adica cu un spread de 0.5-0.75% vom constata ca putem salva ~3EUR adica masa de pranz dintr'o zi (sau ma rog - o parte din ea - dupa caz.)

    RăspundețiȘtergere