miercuri, 8 decembrie 2010

WikiLeaks vs. fascismul corporatist

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat ieri. Dupa o prima audiere, judecatorul britanic i-a refuzat eliberarea pe cautiune pe motiv ca, la resursele de care dispune, acesta s-ar putea sustrage cu usurinta urmaririi penale. Ha, de parca toate serviciile n-ar fi stat pe ochii pe el ca pe butelie. Daca mai aveati dubii ca mare parte din lumea occidentala ar fi altceva decat un stat fascist sprijinit de corporatiile carora le apara interesele, sa urmarim filmul evenimentelor. Julian Assange s-a trezit cu contul din Elvetia blocat, pentru ca nu indicase adresa exacta (vorbim de aceeasi elvetieni care s-au facut ca ploua cand rudele victimelor nazistilor au cerut banii depusi in bancile din tara cantoanelor, care n-au deconspirat conturile celor urmariti pentru evaziuni monstruoase, frude, crime de razboi, etc, etc prelevandu-se de secretul bancar), Visa si Mastercard s-au comportat ca doua subsidiare financiare ale Guvernului american refuzand transferurile catre WL, companiile care ii gazduiau web-site-ul in SUA i-au refuzat brusc hostingul (Amazon şi EveryDNS), site-ul Wikileaks a fost atacat orchestrat pentru a bloca accesul utlizatorilor de hackeri guvernamentali iar enumerarea poate continua.

Omul pare ca a deranjat serios sistemul, nu? Iar sistemul se foloseste de falangele sale corporatiste pentru a-i da peste degete, iar anexa juridica vine sa desavarseasca opera. Amintiti-va de simbioza stat-coraporatii in momentul in care sunt de salvat dinozauri din lumea financiara (to big to fail), cand stocurile de armament acumulate trebuie folosite (Irak, Afganistan, poate Coreea de Nord?), cand big pharma trebuie sa dea cate un tun si apare brusc o pandemie iar statul cumpara cu banii contribuabililor milioane de doze de vacin (gripa avira, porcina, etc).

Multi spun ca in cazul WL e vorba de o scurgere de informatii controlata de CIA. Ma indoiesc ca CIA ar fi dorit sa se faca tapaj pe marginea tentativelor oficialilor americani de a culege date biometrice despre oficialii ONU si cei ai guvernelor prietene (poate vor sa-i cloneze?) Sau despre abuzurile din Irak si Afganistan, cu civilii luati la tinta din elicopter?

Altii il acuza de iresponsabilitate pe Assage. Jocurile de culise din politica ar trebui sa ramana deci pe vecie ascunse (desi indivizii astia ridicoli care se gratuleaza cu epitete hazli in depesele lor interne invart pana la urma bani publici), informatiile strategice la fel (ce, doar nu vreti sa puna in pericol vieti omenesti?!). Cand aud acest ultim argument chiar ca mi se face pielea de gaina. "Sensibililor" care il acuzati pe Assange, ce spuneti despre cei care au pus in pericol vieti omensti organizand butaforia din 11 septembrie, sau despre razboiul din Irak facut pentru deposedarea lui Saddam de armele sale teribile de distrugere in masa si asigurarea accesului la petrol pentru unchiul Sam? Sau de invazia Afganistanului in cautarea lui Bin Ladden si a resurselor din bogatul sau subsol?…Asta n-a pus in pericol vieti omenesti? Bine, in jurnalele de stiri nu au loc reportaje despre victimele civile, decat atunci cand asta slujeste imaginii invadatorului in numele democratiei. Iar documentare despre viata reala a populatiei in teritoriile ocupate, cine sa faca, Adelin Petrisor? Nici o sansa, CIA sau ONG-urile americane nu sponsorizeaza asta.

Ce ma umple de nervi e ca atitudinile anti-Wikileaks sau Assange le au in Romania cei legati intr-un fel sau altul de oficialitatile SUA. Niste jurnalisti si comentatori rontaitori de burse, cuplati la tot felul de programe, membri in tot soiul de comitii, e plin de "echidistanti" indignati. Sper in final ca WL sa fie doar inceputul, o bresa minuscula in zidul de intimidare-mituire construit de oligarhia care se perpetueaza in varful piramidei sociale, bresa care va deveni cu timpul tot mai larga.

3 comentarii:

  1. Cristi, articolul este foarte corect, si probabil multi dintre noi simt asa, insa raman foarte multe lucruri de dovedit si schimbat. Ce putem insa spune destul de direct este ca WL reprezinta un punct de inflexiune in degenerarea eticii organizationale, si ca orice incercare de a promova valul este de dorit si sprijinit.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte de acord cu articolul.
    apropos de diversi deontologi mioritici, iata un exemplu de pupincurism: Ioan T Morar.
    De parca nu avea destui lobbysti platiti alde CIA si SUA, s-a gasit pseudo-intelectualul asta sa il declare terorist pe Assange.
    http://www.cotidianul.ro/131475-Diplomatia-australiana-Assange-este-nevinovat-Ioan-T-Morar-Wikileaks-un-atac-terorist

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioan T Morar e penal de pupincurist si concomitent pupinbasist... ca sa comentez la subiect. :D

    Dupa ani intregi de manipulare faciala a prins un os de rost da' tot obiectiv se cred in cretinatatea lui de retardat.

    Ups... si... zambesc. Piticaniile astea au un broblem cu linsu'n ass.

    RăspundețiȘtergere